Γ. Στιβαχτής: Η ανάγκη της… επιστροφής του ενεργού πολίτη
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γ. Στιβαχτής: Η ανάγκη της… επιστροφής του ενεργού πολίτη

Τα τελευταία χρόνια, οι ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν στις σύγχρονες κοινωνίες, επανέφεραν στο προσκήνιο, τόσο του πολιτικού όσο και του επιστημονικού ενδιαφέροντος, την έννοια του «ενεργού πολίτη».

Ο Ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος, ενημερωμένος πολίτης, που γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία.

Οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται για τα κοινά, να αναζητούν την πληροφορία και να «φιλτράρουν» τις ειδήσεις που τους επικοινωνούν. Με την κριτική τους σκέψη να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να παίρνουν θέσεις για το καλό της πόλης τους. Να είναι υπεύθυνοι και να διεκδικούν την κοινωνική ευημερία. Να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και άλλες δράσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους. Να διεκδικούν την διατήρηση ελεύθερων χώρων και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Να σέβονται τα δικαιώματα των συμπολιτών τους, να τηρούν τους κανόνες. Να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν παρανομίες και άλλα ακόμα.

Σκεφτείτε, ιδεατά, να ενσωματώναμε όλα τα παραπάνω στην κοινή μας ζωή στον… μικρόκοσμο του Δήμου μας!

Θα μας ένοιαζε η εξωτερική εμφάνιση του υποψηφίου; Το χρώμα του δέρματος του; Θα τον κρίναμε με βάση τις πολιτικές-θρησκευτικές του πεποιθήσεις; Θα μας ενδιέφερε το οικονομικό του υπόβαθρο; Θα μας απασχολούσε εάν θα παραβρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις ή αν θα πάει στην Εκκλησία και θα βγάζει φωτογραφίες;

Η απάντηση είναι απλή. Όχι. Τον ενεργό πολίτη δεν θα τον απασχολούσε καθόλου. Θα απέρριπτε όλες αυτές τις διακρίσεις, όπως και όλους όσοι θα προσπαθούσαν να του τις επιβάλλουν. Θα ξεχώριζε χωρίς δυσκολίες τι αξίζει και τι όχι. Με ποιους πρέπει να συστρατευτεί και ποιοι μπορούν να θεωρηθούν απειλή για την ευημερία του ίδιου και της πόλης του.

Ο ενεργός πολίτης θα παρήγαγε υποψηφίους που ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και θα ήταν παρόντες όλο το χρόνο και όχι à la carte. Θα επέλεγε υποψηφίους που θα νοιάζονται για την κοινωνική ευημερία και όχι την προσωπική τους. Θα παρήγαγε υποψηφίους νέους με θέληση για προσφορά και όχι πολιτικά «βαμπίρ» – κατά την γνωστή ρήση του γνωστού συγγραφέα και πολιτικού Μίμη Ανδρουλάκη – που ως… θεματοφύλακες της ηθικής και της αριστείας θα «κανιβαλίζαν» την, κατά γενική ομολογία, άπειρη και άγουρη νέα γενιά.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου στον Δήμο μας, θα έχουμε την σύγκρουση δύο κόσμων. Σε αυτή τη μάχη έχουμε ανάγκη τον Ενεργό Πολίτη. Τον έχουμε ανάγκη ως εγγυητή της ισότητας, της Δημοκρατίας και της διαφορετικότητας. Έχουμε ανάγκη τον Ενεργό Πολίτη για να ξεφύγουμε από τους «επαγγελματίες» αιρετούς που έχουν πιάσει… στασίδι στη πόλη μας τα τελευταία 20-30 χρόνια. Τον έχουμε ανάγκη απέναντι στο χαλαρό lifestyle που προβάλουν κάποιοι ή απέναντι σε ουρανοκατέβατους υποψηφίους που δεν γνωρίζουν ή αδιαφορούσαν τόσο καιρό για τα προβλήματα του Δήμου μας.

Σήμερα, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον Ενεργό Πολίτη. Θα πρέπει να πολεμήσουμε για αυτόν, αλλά και με αυτόν στο πλάι μας. Μόνο τότε τα παιδιά μας θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια όμορφη πόλη.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι πιο ισχυρή από οποιοδήποτε άλλο αξίωμα.

Γιώργος Στιβαχτής, Γραμματέας Δημοτικής Παράταξης Δήμος Μπροστά+.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet