Δήμος Μπροστά+: Ένταξη της ανακύκλωσης στην εκπαίδευση προτείνει ο Γιώργος Στιβαχτής
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Δήμος Μπροστά+: Ένταξη της ανακύκλωσης στην εκπαίδευση προτείνει ο Γιώργος Στιβαχτής

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα που παράγονται καθημερινά είναι αρκετά και η την διαχείριση τους και εφαρμογή στην πράξη της κυκλικής οικονομίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των Δήμων.

Κάθε χρόνο τα απορρίμματα που παράγονται είναι όλο και περισσότερα, κάτι που έχει διπλό αντίκτυπο. Από την μία έχουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και από την άλλη το οικονομικό κόστος για τους Δήμους.

Υπάρχει λύση για αυτά τα δύο προβλήματα; Φυσικά και την γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Είναι η Ανακύκλωση. Σε αυτή την προσπάθεια, βεβαίως, χρειάζεται να συνδράμουμε όλοι μας. Θα πρέπει από την μεριά του ο κάθε Δήμος να φροντίζει για την ενημέρωση των πολιτών τους, καθώς και για την προμήθεια των απαιτούμενων μέσων, αφού οι πρακτικές της ανακύκλωσης συνεχώς αναπτύσσονται και επεκτείνονται.

Από την άλλη, θα πρέπει και εμείς οι δημότες να δράσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως ενεργοί πολίτες και να συνδράμουμε στην ανακύκλωση. Μόνο ο σωστός συντονισμός μπορεί να μετατρέψει το αρνητικό (απορρίμματα) σε κάτι θετικό (προστασία περιβάλλοντος, οικονομία).

Κάπως έτσι, βλέπουμε συνέχεια να διευρύνονται τα ρεύματα ανακύκλωσης, αφού πλέον δεν αρκεί να χωρίσεις απλώς τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα μη ανακυκλώσιμα, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά πολλές φορές είναι απαραίτητή και η διαλογή των ίδιων των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να είναι εφικτή η παραγωγική της ανακύκλωση.

Πέρα από τους καθιερωμένους μπλε και πράσινους, νέοι κάδοι διαφορετικού χρώματος που αντιστοιχούν σε διαφορετικά υλικά, κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους (κόκκινοι, κίτρινοι, καφέ, γκρι), σηματοδοτώντας και τη διαφορά στο ρεύμα ανακύκλωσης.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό πλέον να ενημερωθεί ο κόσμος για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης, καθώς και τα οφέλη που θα έχει μέσω αυτής. Επίσης, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το θέμα να ενταχθεί και επίσημα στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Θα πρέπει μέσα στα σχολεία να γίνεται η εκπαίδευση από τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να φροντίσουμε να γίνει η ανακύκλωση μια ευχάριστη συνήθεια της νέας γενιάς.

Όπως πολύ εύστοχα λέει μια ινδιάνικη παροιμία: «Δεν κληρονομούμε τη Γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Ας φροντίσουμε με την σειρά μας, ώστε τα παιδιά μας να «δανειστούν» το ίδιο κομμάτι από τα δικά τους παιδιά.

Η παράταξη «δήμος Μπροστά+», έχει ξεκινήσει συστηματικές καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, προηγήθηκε σχετική καμπάνια για τη «μετάβαση σε διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης», από τον υποψήφιο δήμαρχο Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Μάριο Ψυχάλη.

Ακολούθησαν στη συνέχεια καμπάνιες για το πράσινο με εκφραστή το τακτικό μέλος ΔΣ ΠΕΑΠ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πεύκης, Χαράλαμπο Καρανάσο, καθώς και για τα αδέσποτα με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Λυκόβρυσης, Μαρία Αθανασοπούλου.

«Σκεφτόμαστε διαφορετικά, σκεφτόμαστε δημιουργικά», εφαρμόζουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας «strategic planning» σε συνεργασία με τον Νικηφόρο Τρομπούκη που έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην επικοινωνία μας.

*O Γιώργος Στιβαχτής είναι γραμματέας της Δημοτικής Παράταξης «δήμος Μπροστά+» και υποψήφιος δημοτικός Πεύκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet