Δ. Φωκιανός: Παρέμβαση για το Δάσος Μορέλλα
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Δ. Φωκιανός: Παρέμβαση για το Δάσος Μορέλλα

To Δάσος Μορέλλα βρίσκεται στην Κάτω Πεύκη, έχει έκταση 47 στρέμματα και πλέον και περικλείεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Κορίνθου, Σωκράτους και Ρήγα Φεραίου. Υπάγεται και εποπτεύεται από το Δασαρχείο Πεντέλης. Εδώ και δεκαετίες, τον Δήμο και τους δημότες απασχολούν δύο θέματα:

α) Ο χαρακτήρας και ο χαρακτηρισμός του Δάσους, πράγματα όχι αυτονόητα για τη χώρα μας.

β) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα στον Δήμο και σε ιδιώτες.

Μακροχρόνιες προσπάθειες του Δήμου και των δημοτών που διαρκούν δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, είχαν και έχουν ως στόχο να αποκατασταθεί η ενότητα του Δάσους Μορέλλα, να διασφαλιστεί ο προηγούμενος και τωρινός χαρακτηρισμός του ως Δάσος και να αποκρουστούν οι παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις και αποζημιώσεις ιδιωτών.

Στις δεκαετίες που πέρασαν μέχρι σήμερα, υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, κυρίως όμως υπήρξαν άοκνες προσπάθειες του Δήμου και των κατοίκων του για τη διαφύλαξη του ΔΑΣΙΚΟΥ χαρακτήρα του Μορέλλα και την αντίκρουση ιδιοκτησιακών και οικονομικών διεκδικήσεων εκ μέρους ιδιωτών. Δύο ήταν και παραμένουν οι κορυφαίες διεκδικήσεις του Δήμου:

α) Ο νόμιμος και επίσημος χαρακτηρισμός του Μορέλλα, σε όλη την έκτασή του, ως ΔΑΣΟΣ.

β) Η κατάργηση και τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και ο καθορισμός χώρου ως Εκτός Σχεδίου στην περιοχή Δάσος Μορέλλα της Δημοτικής Ενότητας Πεύκης, Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (Ο.Τ. 440, 441).

– Με πράξη χαρακτηρισμού με αρ. πρωτ. 1944/35841/21.5.2019 της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, χαρακτηρίσθηκε ως ΔΑΣΟΣ, έκταση συνολικού εμβαδού 47.063,92 τ.μ. στη θέση «Δάσος Μορέλλα».

– Για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από το 2017, που κατόπιν του χαρακτηρισμού του Δάσους Μορέλλα ως ΔΑΣΟΣ, ευρίσκεται στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και Πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση και δημοσίευσή του.

Παράλληλα, το Δάσος Μορέλλα περιλαμβάνεται στους υπό κατάρτιση Δασικούς Χάρτες, με τον χαρακτηρισμό Δ.Δ. (Δάσος πριν, Δάσος τώρα), η κύρωση των οποίων καθυστερεί. Τέλος, εκκρεμεί έφεση των αδελφών Βούλγαρη, μετά την πρωτόδικη απόρριψη της αίτησής τους για την κατοχύρωση ιδιοκτησίας τους, εντός του Δάσους Μορέλλα (υπόθεση που χειρίζεται εξαιρετικά η Νομική Υπηρεσία του Δήμου).

Η παράταξή μας, Πρωτοβουλία Πολιτών Λυκόβρυσης-Πεύκης, θα παρακολουθεί:

1) Την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση και τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Δάσος Μορέλλα.

2) Την κύρωση των Δασικών Χαρτών που αφορούν το Δάσος Μορέλλα.

3) Τη δικαστική επίλυση των ιδιωτικών διεκδικήσεων εντός του Δάσους Μορέλλα.

Δημήτρης Φωκιανός, πρώην δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet