Ημερίδα για ΑμεΑ από το Χαλάνδρι στο Φως
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ημερίδα για ΑμεΑ από το Χαλάνδρι στο Φως

Ο Χάρης Ρώμας με σύνθημα «Δεν πρέπει να μένουν οι ευαισθησίες μόνο στα λόγια αλλά να γίνονται πράξη για μια ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία για όλους» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρα ΑμεΑ που έχει καθιερωθεί καθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, Ημερίδα με θέμα «Χαλάνδρι – Πόλη Φιλική για όλους» στο Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση στο Χαλάνδρι.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Βαγγέλης Αυγουλέας, ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», η Δήμητρα Κοροκίδα, Παραολυμπιονίκης Σφαιροβολίας και ο Ετεοκλής Παύλου, Διεθνής Αθλητής και Πρωταθλητής Κανόε Καγίακ με αναπηρία Paracanoe.

Ο Χάρης Ρώμας αφού υποδέχτηκε και συνομίλησε με τους πολίτες του Χαλανδρίου αλλά και τους επίτιμους προσκεκλημένους τόνισε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του:

«Ο δείκτης ή αν θέλετε ο βαθμός πολιτισμού μιας χώρας αναμφισβήτητα εξαρτάται από το πώς αυτή η χώρα ή στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο δήμος, συμπεριφέρεται στους ΑΜΕΑ, τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Ξεκαθαρίζω εδώ ότι ο όρος αβροφροσύνης “άτομα με ειδικές ανάγκες” ή ακόμη περισσότερο ο όρος “άτομα με ειδικές ικανότητες” με βρίσκει αντίθετο δεδομένου ότι οι ΑμεΑ πρέπει να διεκδικούν ισότητα με τους άλλους ενώ το “ειδικές ικανότητες” τους καθιστά αυτόματα ανώτερους χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Κάποιος με ειδικές ικανότητες υποτίθεται ότι μπορεί να κάνει κάτι που οι άλλοι δυσκολεύονται να πετύχουν. Οπότε το “ειδικές ικανότητες” είναι υποκριτικά ευγενικό. Επίσης, άτοπο είναι και το “ειδικές ανάγκες” δεδομένου ότι εκατομμύρια ασθενείς όλων των παθήσεων στον κόσμο χρειάζονται θεραπείες, στήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα στο συντριπτικό ποσοστό τους είναι και άποροι. Άρα δεν είναι δίκαιο να κατατάσσουμε στις “ειδικές ανάγκες” μόνο τους ΑμεΑ. Ας τους ονομάσουμε, λοιπόν, άτομα με αναπηρία τα οποία διεκδικούν υπερήφανα την διαβίωσή τους στον πλανήτη επί ίσοις όροις με τους άλλους. Ας αναρωτηθούμε σήμερα αν στην περίπτωση των ΑμεΑ ισχύουν πραγματικά οι έννοιες της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

Ο λόγος δόθηκε στους τρεις εξαίρετους ομιλητές οι οποίοι με την σειρά τους ανέλυσαν τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και την επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις και προσβασιμότητα για όλους.

Κλείνοντας, ο Χάρης Ρώμας ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές οι οποίοι με τις γνώσεις τους βρίσκονται δίπλα στο έργο της παράταξης ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις άμεσες παρεμβάσεις που θα προβεί, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ώστε ο Δήμος Χαλανδρίου να είναι απόλυτα φιλικός προς όλους χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα.

Δημοτική παράταξη Χαλάνδρι στο Φως

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet