Μαρίνα Μαγκουρίλου: Για τις αντικειμενικές αξίες
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Μαρίνα Μαγκουρίλου: Για τις αντικειμενικές αξίες

Είναι γνωστό πως οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ: 2375Β/07-06-2021) και οι δημότες της Λυκόβρυσης-Πεύκης πληρώνουν ήδη από το 2022 αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι στη Λυκόβρυση η Κατώτερη Τιμή Ζώνης από 1.150 έφτασε τα 1.350 ευρώ/τμ και η Ανώτερη Τιμή Ζώνης από 1.350 έφτασε με τη νέα διάταξη τα 1.500 ευρώ/τμ. Στην Πεύκη οι αυξήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες : από 1.300 ευρώ/τμ η Κατώτερη Τιμή Ζώνης έφτασε τα 1.650 και η Ανώτερη άγγιξε τα 2.200 ευρώ!

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο μας, που συχνά ξεπερνά το 20%, δεν αυξάνει μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά οδηγεί σε μια σειρά αυξήσεων : στα δημοτικά τέλη, στο φόρο μεταβιβάσεων ακινήτων, στην αύξηση των τιμών πώλησης αλλά και στην αύξηση της τιμής των ενοικίων. Αποτέλεσμα αυτών είναι το πρόβλημα της στέγασης να γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023 σε όλους τους ΟΤΑ να υποβάλουν γνωμοδοτήσεις με αποδεικτικά στοιχεία ώστε να προσδιοριστούν νέες μειωμένες τιμές ζώνης στις αντικειμενικές αξίες. Πλήθος δήμων έχει λάβει σχετικές αποφάσεις πλην του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Δυστυχώς, ο απερχόμενος δήμαρχος δεν ενδιαφέρθηκε να προστατεύσει το εισόδημα των κατοίκων και των δημοτών. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για τους χαμηλού εισοδήματος συμπολίτες μας που στεγάζονται τόσο στις εργατικές κατοικίες του Ηλιακού Χωριού όσο και στις εργατικές κατοικίες της Λυκόβρυσης. Η χρήση των κατοικιών αυτών, ο τρόπος κατασκευής, η παλαιότητα και η αδυναμία συντήρησής τους επιβάλλουν τη μείωση της αντικειμενικής αξίας τους.

Καλούμε το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τη δημοτική Αρχή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαφρυνθούν οι κάτοικοι και οι δημότες από τις επερχόμενες αυξήσεις, όπως έχουν κάνουν ήδη πολλοί Δήμοι της χώρας ως τώρα. Να προβούν σε αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα ώστε να εισηγηθούν την τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών και να τις κοινοποιήσουν άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ας μη χαθεί άλλος χρόνος σε συζητήσεις για τα αυτονόητα και μάλιστα σε εποχές αλλεπάλληλων κρίσεων. Ας ελπίσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η δημοτική Αρχή να κάνει το καθήκον της όπως οφείλει να κάνει κάθε διοίκηση που τρέφει τον ελάχιστο σεβασμό προς τους πολίτες της.

Μαρίνα Μαγκουρίλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Δήμος Μπροστά+

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet