Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου στον Άγιο Σπυρίδωνα Πεύκης
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου στον Άγιο Σπυρίδωνα Πεύκης

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Νικηφόρος Κωνσταντίνου και επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Συνεργασία για την πόλη μας» παρευρέθηκε στον εσπερινό για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στο παρεκκλήσιο του αγίου που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παντελεήμωνος της Πεύκης.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος, πλήθος ιερέων και λαού. Κήρυγμα για τον βίο του Αγίου με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα από αυτόν απηύθυνε στο εκκλησίασμα ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευστράτιος Δελατόλας.

Ο πατήρ Ευστράτιος ανέφερε ότι ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε περί το 270 στην Άσκια, τη σημερινή Άσσια Αμμοχώστου, που βρίσκεται στα Κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια και ήταν μάλλον εύπορος για τα μέτρα της εποχής, αφού είχε στην κατοχή του αγροτική γη και κοπάδια προβάτων. Με την προτροπή των γονέων του παντρεύτηκε μια ενάρετη συγχωριανή του, με την οποία απέκτησε μία κόρη, ονόματι Ειρήνη. Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν περιορισμένες, αλλά χάρη στην αρετή του και τον άρτιο χριστιανικό του βίο εξελέγη επίσκοπος Τριμυθούντος. Ο Σπυρίδων ως επίσκοπος Τριμυθούντος μετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325), η οποία διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα, και διακρίθηκε ως δεινός επικριτής του Αρείου.

Μάλιστα θαυματούργησε, προσπαθώντας να αντικρούσει τον αιρεσιάρχη Άρειο με ένα «κεραμίδι»: όπως το «κεραμίδι» αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο – φωτιά, νερό, χώμα – έτσι κι ο Άγιος Θεός. Αν και δεν πρέπει να παρομοιάσουμε την Άκτιστο και Υπερούσια αυτή Φύση με κτιστό και φθαρτό δημιούργημα, εν τούτοις για να κάνουμε τα ακατάληπτα καταληπτά, – ας μας συγχωρήσει το άπειρο έλεός Του – λέμε και τονίζουμε: Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Είναι το λεγόμενο «Θαύμα της Κεράμου», το οποίο αποδίδεται στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Γραφείο Τύπου δημοτικής παράταξης Ανανέωση και Συνεργασία για την πόλη μας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet