Πεντέλη 2020: 280 + απευθείας αναθέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ από την κ. Κεχαγιά μέσα σε ενάμιση χρόνο
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Πεντέλη 2020: 280 + απευθείας αναθέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ από την κ. Κεχαγιά μέσα σε ενάμιση χρόνο

“Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.” (και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Από την αρχή του νέου χρόνου η δήμαρχος Πεντέλης κ. Κεχαγιά προσπαθώντας να “καλύψει” την διάλυση της παράταξής της (μετά τις αναμενόμενες ανεξαρτητοποιήσεις των συνιδρυτών του συγκεκριμένου δημοτικού συνδυασμού κ. Ν. Κοσμοπούλου και Ελ. Πολίτη αλλά και την παραίτηση και άρση της εμπιστοσύνης του Αντιδημάρχου – Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Ηλ. Τσουχνικά) προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί δήθεν 140+ έργων και παρεμβάσεων που έγιναν κατά την τελευταία τετραετία. “Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια” λέει ο σοφός λαός, και προφανώς ισχύει και στην περίπτωση της κ. Κεχαγιά, η οποία ευαγγελίζεται την υλοποίηση μιας πληθώρας έργων που οι δημότες ουδέποτε έχουν δει και ούτε πρόκειται να δουν στο κοντινό μέλλον.

Παράλληλα με περίσσιο θράσος δηλώνει ότι νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Δήμου μας και μηδένισε τα λειτουργικά ελλείμματα! Δεν έχει βέβαια αρθρώσει κουβέντα ούτε για το έλλειμμα των 1.300.000€ που θα παρουσιάσει φέτος ο τομέας της Καθαριότητας, κατόπιν μάλιστα της δικής της εισήγησης, ούτε για το ποσό των 1.691.000€ ανεξόφλητων τιμολογίων που είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2022 (ενώ το καθαρό ταμειακό υπόλοιπο είναι μόλις 500.000€)!! Κρύφτηκε πίσω από το GDPR (νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων!) όταν της ζητήσαμε πίνακα με τα ανεξόφλητα τιμολόγια!

Έχουμε κατ’ εξακολούθηση επισημάνει εδώ και καιρό την κάκιστη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Πεντέλης, λόγω της ασύδοτης, σπάταλης και αναποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης της κ. Κεχαγιά. Η δημοτική αρχή έφτασε σε σημείο να υλοποιήσει έρανο για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας ο οποίος απέφερε μόλις 1.849,90€!  (ΑΔΑ: ΨΥ9ΙΩΞ3-5ΕΣ) και άφησε χωρίς τα νομοθετικά επιβεβλημένα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) τους εργαζόμενους της υπηρεσίας δημοτικής καθαριότητας επί δύο χρόνια προβάλλοντας ατυχείς δικαιολογίες και αναγκάζοντάς τους να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους!!

Δεν φτάσαμε όμως τυχαία έως εδώ! Με λουδοβίκια αντίληψη και καθεστωτική νοοτροπία,  λειτουργώντας πάντα κεκλεισμένων των θυρών ως αποδέκτης άνωθεν εντολών και οδηγιών, απώλεσε από νωρίς κάθε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της για την οικονομική διαχείριση του Δήμου, αφού μετά την παραίτηση της Γ. Μητροπούλου από τη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών (Ιούνιος 2020) ουδείς εκ των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης αποδέχτηκε να αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Όμως από την ημέρα της άρσης της εμπιστοσύνης μας προς το πρόσωπό της και την αποχώρησή μας από τη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης (Μάιος 2021), η κ. Κεχαγιά επιδόθηκε σε ένα 18μηνο πάρτυ-όργιο απευθείας αναθέσεων. Υλοποίησε δαπάνες μέσω σύναψης συμβάσεων, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικών διαδικασιών και διαδικασιών δημοσιότητας, δηλαδή, με επιλογή των προμηθευτών, χωρίς κριτήρια που διασφαλίζουν την οικονομικότητα και αποτελεσματικότητα για τα εν λόγω έξοδα. Με άλλα λόγια μιλάμε για κατασπατάληση και διασπάθιση του χρήματος των δημοτών του Δήμου Πεντέλης με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε σχέση με όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστίων! Η ίδια προσωπικά “αξιοποίησε” εξαντλητικά και στο έπακρο το ‘δώρο’ της κυβέρνησης, η οποία με τον Ν. 4782/2021, τροποποίησε τον Ν. 4412/16 ως προς τα όρια των απευθείας αναθέσεων προμήθειας ειδών, υπηρεσιών και μελετών, αυξάνοντάς τα από τις 20.000€ στις 30.000€ άνευ ΦΠΑ!!.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία που παραθέτονται στο τέλος, τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά! Τους τελευταίους περίπου δεκαοκτώ μήνες (από τον Ιούνιο του 2021 έως και τέλος του 2022) η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κεχαγιά έχει προβεί σε διακόσιες ογδόντα τρεις (283) απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ (πιο συγκεκριμένα 3.055.169,73€)!. H με ‘απευθείας ανάθεση’ Δήμαρχος αποδεικνύεται και Δήμαρχος των απευθείας αναθέσεων! Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το ταμείο του Δήμου, τους τελευταίους 18 μήνες, σε καθημερινή βάση επιβαρύνεται με ποσό περίπου 5.500,00€, το οποίο αφορά σε αδιαφανείς δαπάνες που επέλεξε να διενεργηθούν η Δήμαρχος και μάλιστα αποκλειστικά με τα κριτήριά της! Οι προσωπικές αδιαφανείς επιλογές της κοστίζουν καθημερινά σε όλους τους δημότες περίπου 5.500,00€! Πολύ ακριβές οι επιλογές της κ. Κεχαγιά, για την τσέπη των δημοτών!

Καλούμε την κ. Κεχαγιά έστω και τον τέταρτο χρόνο της θητείας της, να υλοποιήσει επιτέλους έναν ετήσιο δημόσιο απολογισμό, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, με ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ν. 3463/2006, άρ. 217 “Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής”) και όχι με μια καλοστημένη προσωπική φιέστα! Καλούμε την κ. Κεχαγιά να σταματήσει να φυγομαχεί και να κρύβεται. Οφείλει να πραγματοποιήσει δημόσια λογοδοσία για τα πεπραγμένα της προς τους πολίτες του Δήμου Πεντέλης και χρηματοδότες των απευθείας αναθέσεών της. Οφείλει να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, να ενημερώσει για τις δαπάνες που υλοποιεί και αν διαφωνεί με αυτά που της καταλογίζουν να αποδείξει το αντίθετο.

Για τη δημοτική μας παράταξη ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 Πράσινη Έξυπνη Δημοκρατική Πόλη η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, ο απολογισμός, η λογοδοσία είναι σύμφυτα με την ύπαρξη της. Για τους λόγους αυτούς, στεκόμαστε σθεναρά απέναντι στις καθεστωτικές, ασύδοτες, αδιαφανείς και σπάταλες πρακτικές μιας εντεταλμένης Δημάρχου που έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη των στελεχών της και των δημοτών υπονομεύει την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.  Και φυσικά τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet