Στράτος Σαραούδας: Δεν έχω «αφήγημα» για τις εκλογές, παρά μόνο μετρήσιμο έργο
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Στράτος Σαραούδας: Δεν έχω «αφήγημα» για τις εκλογές, παρά μόνο μετρήσιμο έργο

Ικανοποιημένος δηλώνει ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας για την απόδοση της δημοτικής αρχής, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν στη θητεία της, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε».

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Διεκδικώντας εκ νέου την ψήφο των συνδημοτών του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του συνδυσμού Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση αναφέρεται στα όσα συντελέστηκαν στον Δήμο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, στον προγραμματισμό του για την επόμενη πενταετία, εφόσον επανεκλεγεί, αλλά για τα… ιδιαίτερα προβλήματα της πόλης.

Πάντως, «αφήγημα» για τις εκλογές δεν διαθέτει, αφού -όπως μας είπε χαρακτηριστικά- «κάθε εν ενεργεία υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται αφήγημα. Παρουσιάζει το απτό και πραγματικό έργο που έκανε…».

Κύριε Σαραούδα, πόσο ικανοποιημένος είστε από την απόδοση της δημοτικής αρχής στην παρούσα θητεία. Ποιο ποσοστό των όσων είχατε υποσχεθεί στους συνδημότες σας ικανοποιήσατε; Πού υστερήσατε και γιατί;

Έχοντας την ευκαιρία να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, είμαι ικανοποιημένος καθώς, παρά την πανδημία και την ουκρανική κρίση, καταφέραμε την τελευταία τετραετία πολλά μικρά και μεγάλα έργα.

Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση των συμπολιτών μου, καθώς μου έδωσαν την ευκαιρία και συνάμα την ευθύνη να είμαι δήμαρχος και να μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε μέσα σε κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία, σε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, οπότε ξεκινήσαμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα έργα που έχει ανάγκη η Μεταμόρφωση.

Και αυτό δεν αποτελεί επιτυχία αποκλειστικά δική μου, αλλά θέλω -και οφείλω- να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι ενστερνίστηκαν το όραμά μου, στέκονται δίπλα μου και εργάζονται καθημερινά και σκληρά στο πλευρό μου.

Δε νομίζω λοιπόν ότι υστερήσαμε ιδιαίτερα κάπου, καθώς προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε με κάθε έργο που είχαμε υποσχεθεί και καταφέραμε όλα να προχωρήσουν, άλλα πολύ και άλλα λιγότερο, ανάλογα και με τον βαθμό δυσκολίας τους.

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παρούσας θητείας σας και με ποιο αφήγημα θα διεκδικήσετε την ανανέωση της λαϊκής εντολής;

Δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω.

Τις «κολλημένες» επί σχεδόν 50 χρόνια διανοίξεις δρόμων που γίνονται πραγματικότητα, τις πεζοδρομήσεις σε όλη την πόλη, τα καινούργια και επώνυμα LED φώτα (με σημαντική μάλιστα έκπτωση) σε όλη την πόλη, το ανακαινισμένο Δημοτικό Κολυμβητήριο, το νεότευκτο 2ο Λύκειο, τα αναβαθμισμένα σχολεία, τον κόμβο στο ύψος του Προαστιακού, τον ανανεωμένο στόλο των οχημάτων μας, με τα επτά νέα απορριμματοφόρα, την αναβαθμισμένη δημοτική συγκοινωνία και τα νέα λεωφορεία, τα δεκάδες εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων, τις αγορές σημαντικών οικοπέδων, όπως, μεταξύ άλλων, του Κουτσουμπέλη -και μάλιστα σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ πιο φθηνά- του Λαμπάκη και του Κουμπούρη, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης μας;

Και σταματώ εδώ, για να μην κουράσω. Όχι όμως πριν προσθέσω ότι παρά τα πολλά και σημαντικά έργα, παρά τα έκτακτα έξοδα, για παράδειγμα της πανδημίας, το ταμείο μας είναι ίδιο, όπως το παρέλαβα το 2019, δείγμα της καλοδιαχείρισής μας.

Όσο για το αφήγημα, κ. Σταθόπουλε, με κάθε σεβασμό θεωρώ ότι κάθε εν ενεργεία υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται αφήγημα. Παρουσιάζει το απτό και πραγματικό έργο που έκανε, το έργο που έχει δρομολογηθεί να γίνει άμεσα και τις προτεραιότητες για το μέλλον. Δηλαδή μιλά με απολύτως συγκεκριμένα στοιχεία, θέτοντας το έργο και το όραμά του στην κρίση των συμπολιτών του. Μια κρίση την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία και συνάμα την ευθύνη να είμαι δήμαρχος και να μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας αναδεικνύουν την απόλυτη κρισιμότητα που έχει πλέον ο παράγοντας της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς, ως δημοτική αρχή, ποια συγκεκριμένα μέτρα λάβατε για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα κατά την παρούσα θητεία και ποια προγραμματίζετε στην περίπτωση που επανεκλεγείτε στη θέση σας;

Το ότι έχετε δίκιο, είναι δεδομένο. Γι’ αυτό άλλωστε και έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η εκπόνηση και ψήφιση των Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, καθώς και η προμήθεια ενός οχήματος 4Χ4 με πυροσβεστική και εκχιονιστική διάταξη, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ένα όχημα που μας βοήθησε πολύ στον πρόσφατο χιονιά, κατά τον οποίο η Μεταμόρφωση ήταν ο μοναδικός Δήμος στα βόρεια όπου δεν έκλεισαν ούτε καν για λίγο οι βασικοί μας οδικοί άξονες.

Από τη πρώτη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλη προτεραιότητα στα αιτήματα των συμπολιτών μας, είτε μέσα από τη Γραμμή του Δημότη είτε μέσα από την εφαρμογή FixMyCity.

Και δεν μένουμε εδώ, καθώς ένα ακόμη αντίστοιχο όχημα 4Χ4 παραλαμβάνεται άμεσα, ενώ σύντομα προμηθευόμαστε και ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό (π.χ. ειδικό Drone).

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί έναν ακόμη τομέα στον οποίο υστερεί η χώρα μας. Σε επίπεδο Δήμου σε ποια κατάσταση βρίσκεστε σήμερα και ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη πενταετία;

Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, αλλά δεν θα σας κρύψω ότι χρειάζονται και ακολουθούν ακόμη περισσότερα.

Σε πρώτη φάση έχουμε προχωρήσει το απαιτούμενο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχουμε δώσει έμφαση στην ανακύκλωση με νέα απορριμματοφόρα, νέους κάδους και σχετική ενημέρωση των συμπολιτών μας, ενηλίκων και σχολείων.

Επίσης, έχουμε προχωρήσει στην τοποθέτηση ημιυπογειοποιημένων γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την πόλη (ακόμη και ρούχων), ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε και την ανακύκλωση των ελαίων. Ωστόσο πρέπει να γίνουν -και θα γίνουν- ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια, ενώ σας υπενθυμίζω ότι δυστυχώς ο Δήμος Μεταμόρφωσης στερείται ενός πράσινου σημείου, ενός σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ενός αμαξοστασίου που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.

Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστούν και οι δράσεις ενημέρωσης, με έμφαση στα σχολεία, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου πρακτικά δεν τηρείται η ανακύκλωση και βρίσκουμε, για παράδειγμα, σε μπλε κάδους σκουπίδια που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί.

Σε ποιους τομείς της καθημερινότητας στον Δήμο σας εστιάζονται τα περισσότερα παράπονα των συμπολιτών σας; Γιατί δεν τα αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα και πώς σκοπεύετε να τα επιλύσετε εάν παραμείνετε δήμαρχος;

Από τη πρώτη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλη προτεραιότητα στα αιτήματα των συμπολιτών μας, είτε μέσα από τη Γραμμή του Δημότη είτε μέσα από την εφαρμογή FixMyCity, οπότε έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα, πέραν της προσωπικής επαφής μαζί τους.

Στην αρχή, το 2019, τα πιο πολλά αιτήματα αφορούσαν τον φωτισμό, τις συνεχείς βλάβες στα φωτιστικά σώματα και τα πεζοδρόμια. Αιτήματα τα οποία έχουν πλέον σχεδόν εξαλειφθεί.

Πλέον τα αιτήματα, κατά πολύ μειωμένα, αφορούν κυρίως λακκούβες, κάποιον κάδο που δεν καθαρίστηκε καλά, κάποια παράλειψη ή ζημιές. Τα πιο πολλά φτιάχνονται άμεσα, ενώ οι ασφαλτοστρώσεις -και μάλιστα με χρηματοδότηση- ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες και θα επεκταθούν σε όλη την πόλη στο πρότυπο των πεζοδρομίων. Ο λόγος της καθυστέρησής τους ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών της εταιρείας φυσικού αερίου και της τοποθέτησης οπτικών ινών.

Όσο για τα λιγοστά αιτήματα που αφορούν σε μεγάλα έργα, αυτά θέλουν τον χρόνο τους.

Πρόσφατα χτύπησε το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς. Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι διαμηνύουν ότι τα σχολεία είναι πανέτοιμα, αλλά οι σύλλογοι γονέων τούς διαψεύδουν. Στη Μεταμόρφωση σε ποια κατάσταση βρίσκεται η σχολική στέγη, πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις και πότε θα καλυφθούν;

Τα σχολεία στην Μεταμόρφωση είχαν πολλές και μεγάλες ανάγκες. Γι’ αυτό και αποτέλεσαν βασική μας προτεραιότητα με καταρχήν μεγάλες και πρωτόγνωρες χρηματοδοτήσεις για τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες επέτρεψαν πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αυτά (ανακαινίστηκαν λουτρά, τοποθετούνται μονώσεις, τοποθετήθηκαν ράμπες ΑμεΑ, βελτιώνονται οι αύλειοι χώροι, τοποθετούνται διαδραστικοί πίνακες, δομημένες καλωδιώσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εργαστήρια).

Παράλληλα ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης και προχωρήσααμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Μεταμόρφωσης. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς έχουμε διεκδικήσει και λάβει χρηματοδότηση και για την ανακαίνιση του εσωτερικού τους και των προαυλίων τους.

Η Μεταμόρφωση είναι ένας υγιής οικονομικά Δήμος. Τον παρέλαβα υγιή και παραμένει.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε σύντομα με την ενεργειακή αναβάθμιση των 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Μεταμόρφωσης, ενώ στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του υπουργείου Ανάπτυξης εντάχθηκε η αναβάθμιση των 4ου, 5ου, 6ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των 2ου, 3ου και 4ου Γυμνασίων.

Όσο για το 10ο Νηπιαγωγείο, αφού πετύχαμε την αναγνώρισή του σε τετραθέσιο από μονοθέσιο και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του, ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η προμελέτη του και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν όλα τα σχολικά κτήρια της Μεταμόρφωσης. Γιατί μπορεί ήδη να έχουν γίνει πολλά, μπορεί πλέον να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019, ωστόσο έπονται ακόμη περισσότερα.

Είστε ίσως ο μοναδικός Δήμος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών που δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στις διανοίξεις οδών. Ποιες είναι οι πολεοδομικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Μεταμόρφωσης και πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών του;

Η Μεταμόρφωση είναι μια περιοχή με αρκετά πολεοδομικά προβλήματα, που χρειάζεται δεκάδες διανοίξεις δρόμων, ενώ μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει ούτε μία. Για παράδειγμα, επί της οδού Χαλκιδικής -στο γνωστό Κοταράδικο για εμάς τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης- ακίνητο έκλεινε μεγάλο κομμάτι του δρόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολλά ατυχήματα, μια κατάσταση στην οποία δόθηκε οριστικά τέλος με τη διάνοιξή της.

Στη Μεταμόρφωση την τελευταία τετραετία έχουμε καταφέρει να προετοιμάσουμε μελέτες για πολλά έργα. Δεν χάσαμε χρόνο ούτε αφήσαμε τα χρήματα να μας περιμένουν.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διανοίξεις δρόμων είναι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση οχημάτων και πεζών, ενώ επιτρέπουν και τη σωστή εφαρμογή του ΣΒΑΚ (σ.σ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) και τις απαραίτητες μονοδρομήσεις. Διανοίξεις τις οποίες πετύχαμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα και θα συνεχίσουμε, γιατί παρ’ όλο που έχουμε υλοποιήσει πάρα πολλές, εκκρεμούν άλλες τόσες.

Οι περισσότεροι συνάδελφοί σας προβάλλουν ως λόγους για τη μη ικανοποιητική παραγωγή έργου το θεσμικό πλαίσιο και την έλλειψη πόρων. Ισχύει το ίδιο και για εσάς; Είναι τόσο ανυπέρβλητα αυτά τα προβλήματα ή, μήπως, υπάρχει τρόπος μια δημοτική αρχή να τα παρακάμψει;

H απλούστευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, με την παράλληλη όμως τήρηση των δικλείδων ασφαλείας στη διαφάνεια και την ποιότητα, αποτελεί πρόκληση και άλυτο πρόβλημα δεκαετιών. Είναι κάτι που διεκδικούμε όλοι οι Δήμοι και τα συλλογικά μας όργανα, αλλά η επίλυσή του είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους.

Ακόμη θυμάμαι στον δεύτερο χρόνο της θητείας μου, όταν δεν είχαν ακόμη «ωριμάσει» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των έργων που έγιναν ή γίνονται αυτή τη στιγμή, και σκεφτόμουν ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα, θα εκτεθώ και δεν θα μπορώ να κυκλοφορήσω στην ίδια μου την πόλη.

Γιατί, κ. Σταθόπουλε, δεν είμαι ή υπήρξα ποτέ πολιτικός. Έβλεπα τη Μεταμόρφωση να μένει πίσω και αποφάσισα -με μια ομάδα συμπολιτών μου με αντίστοιχες πεποιθήσεις- να βγούμε μπροστά. Και νιώθω ευλογημένος και συνάμα το μεγάλο βάρος της ευθύνης απέναντι στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, οι οποίοι μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία.

Οπότε είχα ανησυχήσει αλλά, ευτυχώς, σύντομα ξεκίνησαν τα έργα. Οπότε «ναι» βίωσα και ο ίδιος την ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου.

Όσο για την έλλειψη πόρων, η Μεταμόρφωση είναι ένας υγιής οικονομικά Δήμος. Τον παρέλαβα υγιή και παραμένει. Κατά την πανδημία όμως σίγουρα η ενίσχυσή μας δεν ήταν ανάλογη των αναγκών και των εξόδων μας. Και μπορεί η Μεταμόρφωση να ανταποκρίθηκε με επάρκεια, υπήρχαν όμως άλλοι δήμοι με σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά τους.

Αναφορικά τώρα με  τα έργα ύψους εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, σε καμία περίπτωση δεν θα τα αντέχαμε οικονομικά, εάν δεν είχαμε λάβει χρηματοδοτήσεις. Χρηματοδοτικά εργαλεία που διεκδικήσαμε και στα οποία ενταχθήκαμε. Σε αυτό βέβαια βοήθησε το γεγονός ότι στη Μεταμόρφωση την τελευταία τετραετία έχουμε καταφέρει να προετοιμάσουμε μελέτες για πολλά έργα, που γίνονται ή που είναι ανάγκη να γίνουν, οπότε βρεθήκαμε πρακτικά έτοιμοι για αρκετές χρηματοδοτήσεις που λάβαμε ή θα διεκδικήσουμε. Δεν χάσαμε χρόνο ούτε αφήσαμε τα χρήματα να μας περιμένουν.

Επομένως, χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε έργο υπάρχουν, ωστόσο η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπου μάλιστα έχουμε αποδείξει τη σημασία του ρόλου μας ως πρώτη γραμμή επαφής με τον πολίτη, και η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, είναι αναμφισβήτητη ανάγκες και πάγια αιτήματα όλων των δημάρχων. Μαζί, όμως, με την ανάγκη ενίσχυσής μας με προσωπικό, το οποίο είναι ακόμη μία «πληγή» που «πονά» την Αυτοδιοίκηση…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet