Την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η παράταξη Χαλάνδρι σε Δράση
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η παράταξη Χαλάνδρι σε Δράση

Mε μια σπουδαία εκδήλωση υψηλού συμβολισμού τίμησε η πόλη του Χαλανδρίου την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συγκεκριμένα η Δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου την προβολή του ντοκιμαντέρ “Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας”, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρότυπη παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ (Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών) που περιλαμβάνει ποικίλες μαρτυρίες, καθώς και πλούσιο αρχειακό – φωτογραφικό υλικό από την ιστορική πόλη των Βουρλών. Ένα ντοκιμαντέρ, πηγή μνήμης και γνώσης ταυτόχρονα, που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο:

1. Τον σπουδαίο πολιτισμό, την παιδεία, τις αξίες της οικογένειας και την επιχειρηματικότητα, που «καλλιεργήθηκαν» στη Μικρά Ασία, με τα Βουρλά να αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο «γαλανόλευκο» «φάρο», μετά από τη Σμύρνη.

2. Τον πόνο των χαμένων πατρίδων αλλά και την άσβεστη ελπίδα, που διατηρείται βαθιά στις καρδιές των Μικρασιατών για τη μεγάλη επιστροφή.

Στον χαιρετισμό της, η υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου, Κρίστη Αγαπητού υπογράμμισε την ιστορική σημασία των Βουρλών αλλά και την έννοια της ενότητας, που επιβάλλεται να υπάρχει στους Έλληνες, ώστε να μη βιώσουν άλλες εθνικές καταστροφές. Παράλληλα, επισήμανε, ότι η παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» θα δρομολογήσει κι’ άλλες παρόμοιες δράσεις, όπως έκανε και στο παρελθόν με την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821.α

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Δ. Σ. των “Ριζών”, Νίκος Καραμπουρνιώτης, που με τον ανεπιτήδευτο λόγο του, συνδύασε την ίδρυση του πρώτου Συνοικισμού του Χαλανδρίου με την πολυπληθή παρουσία Βουρλιωτών μέσα σε αυτούς.

Το ντοκιμαντέρ προλόγισε η “δημιουργός” του Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ειρήνη Σαρίογλου.

Με καθηλωτικό λόγο και συγκλονιστική περιγραφή δημιούργησε τις προσδοκίες για τη μοναδική προβολή που θα ακολουθούσε.

Και πραγματικά το ντοκιμαντέρ ήταν ένα δώρο σε όσους τυχερούς το παρακολούθησαν, προκαλώντας ανάμεικτα και έντονα συναισθήματα. Άλλοτε νοσταλγία, άλλοτε συγκίνηση, άλλοτε περηφάνια, άλλοτε μίσος για τους φονιάδες των χιλιάδων αθώων, άλλοτε γαλήνη και προσμονή.

Ανάμεσα στους δεκάδες φίλους που τίμησαν αυτή την εκδήλωση ξεχώρισε η παρουσία του Πρωτοπρεσβύτερου του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, Π. Άγγελου Πετριτσόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλου, των πρ. Δημάρχων Γ. Ζαφειρόπουλου και Γ. Κουράση, των Δημοτικών Συμβούλων Κ. Αγγελή, Θ. Τσιαμπά, Χ. Κιάκου, Ελ. Νιώτη, Θ. Αλεξανδρή, Ευγ. Κατούφα, Μ. Κρανίδη, του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Χαλανδρίου «Ακρίτας» Δ. Παρασκευόπουλου, της Προέδρου και Αντιπροέδρου ΔΗΜ. ΤΟ. Ν. Δ. Χαλανδρίου, Χ. Πατρικάκου και Αν. Βυτινάρου, του Γραμματέα του Σκακιστικού Συλλόγου Χαλανδρίου Γ. Γεωργιάδη, του εκπροσώπου Τύπου και επικοινωνίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Δ. Ν. Χάψα, του Ταμία του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου Γ. Θεοδώρου, του τ. Αντιστράτηγου Πυροσβεστικής Χ. Καλαμάρα, του Ηλ. Πατρικιάδη, εγγονού ενός εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ και πολλών άλλων.

Γραφείο Τύπου δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet