Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή: Καμία από τις δύο πολιτικές προτάσεις που κατατίθενται στον δεύτερο γύρο δεν μας καλύπτει
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή: Καμία από τις δύο πολιτικές προτάσεις που κατατίθενται στον δεύτερο γύρο δεν μας καλύπτει

Οι εκλογές της Κυριακή 8/10 έφεραν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για το “Φυσάει Κόντρα στη Αγία Παρασκευή” σε μια δύσκολη συγκυρία υποβάθμισης των ζωών μας από αυτούς που έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία. Το “Φυσάει Κόντρα” πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, και αναδείχθηκε σε μια σταθερή, αναγνωρίσιμη και σε ανοδική τροχιά δύναμη της πόλης. Παρά τη μείωση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, το “Φυσάει Κόντρα” αύξησε κατά περίπου 30% τις ψήφους του (φτάνοντας τις 987) και άγγιξε το 5%, με άνοδο δύο μονάδων από το 2019 υπερβαίνοντας τον κόφτη 3% του νόμου Βορίδη. Η άνοδος αυτή, εξασφαλίζει την εκπροσώπησή μας στο δημοτικό συμβούλιο με τον Παναγιώτη Αντωνίου. Αν δεν ήταν ο αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη για την τοπική αυτοδιοίκηση, που δίνει αυθαίρετα το 60% των εδρών (δηλαδή 21 από τις 35 έδρες) στον πρώτο συνδυασμό (παρότι πήρε γύρω στο 20% των ψήφων), το “Φυσάει Κόντρα” θα είχε εκλέξει και δεύτερο δημοτικό σύμβουλο.

Όμως αυτές οι ψήφοι και αυτή η έδρα δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν μεταφραστούν σε προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίσματα, ενημέρωση των κατοίκων, κινητοποιήσεις και αγώνες για νίκες στα ζητήματα που απασχολούν τις ζωές μας. Και εμείς έχουμε σκοπό αυτή η στήριξη να αξιοποιηθεί στο 100%, όπως πράξαμε και μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να παλεύουμε για την αποτροπή απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στις δημοτικές υπηρεσίες, για να έχουν όλα τα παιδιά μια θέση σε παιδικούς σταθμούς, για την προστασία του Υμηττού, για να γίνουν τα πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή το 12ο δημοτικό σχολείο της πόλης, για την αποτροπή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη δημιουργία θεσμού κοινωνικής κατοικίας, για να γίνει το κτήμα Σιστοβάρη παιδικός σταθμός ή χώρος πολιτισμού και πάρκο, για να είναι ανοιχτοί οι αθλητικοί χώροι σε όλους τους πολίτες, για μια πόλη αντιφασιστική και συμπεριληπτική, για όλα αυτά που παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια και για τα οποία μιλήσαμε προεκλογικά. Ξέρουμε καλά ότι αυτούς τους αγώνες δεν τους δίνουμε μόνοι και μόνες αλλά μαζί με τις συλλογικότητες της πόλης, τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους γονέων και κατοίκων. Το πρόγραμμά μας (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) είναι όσα θέλουμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε εδώ και τώρα για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες, όποιος και να είναι στην διοίκηση του δήμου. Ένα πρόγραμμα που δεν σταματάει στην προεκλογική περίοδο αλλά διαμορφώνεται και ενισχύεται καθημερινά μέσα από τις ανοιχτές μας συνελεύσεις και την αλληλεπίδρασή μας με τους συλλογικούς φορείς της πόλης. Με κινητοποίηση, πίεση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενότητα και καθημερινό αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίζουμε και θέλουμε και την δική σου σκέψη και ενεργή συμμετοχή.

Θεωρούμε σημαντικό ότι στις εκλογές αυτές ο μεγάλος ηττημένος είναι ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς, η διοίκηση του οποίου ήταν ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική και πήγε πολλά βήματα πίσω την πόλη μας. Η διαρκής απαξίωσή του προς τους συλλογικούς φορείς της πόλης κι ο διάχυτος αυταρχισμός του, με κορυφαίο παράδειγμα την καταστολή στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη την άνοιξη του 2020, είναι βέβαιο ότι δεν θα μας λείψουν. Συμβάλαμε κι εμείς στην εκλογική του πτώση ερχόμενοι πολλές φορές σε σύγκρουση μαζί του για διάφορα ζητήματα, όπως για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων των παιδικών σταθμών και του καθαριστικού προσωπικού στον ΠΑΟΔΑΠ. Επίσης χρειάστηκε να ασκηθούν τεράστιες πιέσεις “από τα κάτω” για να αποτραπούν απαράδεκτες ενέργειές του, όπως οι απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς, ή να προχωρήσουν ζητήματα υπέρ των κατοίκων, όπως η υπεράσπιση του πρώην εκπαιδευτηρίου Μακρή ως μελλοντικό δημοτικό σχολείο.

Στη θέση του όμως βλέπουμε να αναδεικνύεται μια πολιτική δύναμη που τίποτα θετικό δεν έχει να φέρει για την πόλη μας, οι “Αλλάζουμε” του Γ. Μυλωνάκη. Οι “Αλλάζουμε” αναπαράγουν την ίδια λογική της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής διαχείρισης σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γ. Μυλωνάκης ενώ εμφανίζεται ως κάτι ανεξάρτητο, καινούργιο και άφθαρτο, μόνο αυτό δεν είναι, καθώς η θητεία του στα δημοτικά ζητήματα έρχεται από παλιά, και χωρίς να έχει αναδείξει ποτέ κάτι νέο, κάτι πραγματικά διαφορετικό από όσα έχουν κάνει οι υπόλοιποι μέχρι τώρα. Σε αυτές τις εκλογές βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη της ΝΔ, ενώ στο ψηφοδέλτιό του φιλοξενείται ακόμα και διαγραφέν – λόγω ρατσιστικών τοποθετήσεων – μέλος της ΟΝΝΕΔ.  Υπήρξε  επίσης μέλος της διοίκησης του πρώην δημάρχου Β. Γιαννακόπουλου ως πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, μια από τις χειρότερες διοικήσεις που πέρασε ποτέ από τον δήμο μας. Τα χρόνια της διοίκησης Ζορμπά, ο Γ. Μυλωνάκης δεν έκανε τίποτα για να αντιπαρατεθεί με τον αυταρχισμό του ή την πολιτική που εφάρμοζε. Όταν δεν τον υποστήριζε, αρκούνταν σε αοριστολογίες και σε μια ρηχή και πολλές φορές απολίτικη δημόσια παρουσία. Επιπλέον δεν γίνεται να μη προκαλούν προβληματισμό τα πρωτοφανή, για την εποχή ακρίβειας που διανύουμε, χρηματικά ποσά που έχει η παράταξή του ξοδέψει στον προεκλογικό αυτό αγώνα. Το χειρότερο όμως όλων είναι η επιμονή του Γ. Μυλωνάκη στην λειτουργία του δήμου με τη λογική του ιδιωτικού κέρδους και όχι με γνώμονα το καλό των κατοίκων: εμπλοκή ιδιωτών σε διάφορες δημοτικές λειτουργίες (πχ. συνεργασία με φροντιστήρια, Αμερικάνικο Κολλέγιο), ενοικίαση μέρους του κτήματος Σιστοβάρη για συνέδρια εταιρειών και ιδιωτική εκμετάλλευση (συνδυασμός επιχειρηματικότητας και πολιτισμού όπως ο ίδιος ομολόγησε σε δημόσια εκδήλωση), ενώ για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια στοχεύει στην δημιουργία ενός επαγγελματικού υπερτοπικού αθλητικού κέντρου (master plan) αντί για μια αθλητική εγκατάσταση που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και να εμπεριέχει πάρκο πρασίνου. Σε συνδυασμό με τον νόμο Βορίδη, που δίνει υπερεξουσίες στον Δήμαρχο, και την λογική της ανάθεσης που έχει επιδείξει η παράταξη Μυλωνάκη δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος μιας διοίκησης που θα αποδειχθεί στην πράξη εξ’ ίσου αντιδημοκρατική με τη διοίκηση Ζορμπά, με επιδίωξη για επικράτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου παντού στην πόλη, αποκλείοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, των κατοίκων και των φορέων τους.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών βρίσκεται και η “Νίκη Πολιτών Αγ.Παρασκευής” με τον Γ. Σταθόπουλο. Η διαφωνία μας με την πολιτική πρόταση της “Νίκης” είναι σαφής και αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο που άσκησε την διοίκηση του δήμου, παρά κάποιες θετικές ενέργειες όπως η απόκτηση του κτήματος Ιόλα που υπερψηφίσαμε. Ως διοίκηση η “Νίκη” δεν συγκρούστηκε με τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και υποστελέχωσής τους με ανακύκλωση συμβασιούχων, ούτε αμφισβήτησε το μνημονιακό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που επέβαλε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενώ και ως αντιπολίτευση στη διοίκηση Ζορμπά υπήρξε συχνά αναιμική, αρκούμενη σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με το δήμαρχο αντί να εμβαθύνει στα πραγματικά επίδικα και να κινητοποιήσει τους κατοίκους. Επίσης δεν δείχνει καμία διάθεση να συγκρουστεί στην πράξη με τον συγκεντρωτικό νόμο Βορίδη και το γενικότερο πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σημαντική επίσης είναι η διαφωνία μας στο ζήτημα της πλατείας Αγ.Ιωάννη, όπου η διοίκηση Σταθόπουλου κατέθεσε μια πρόταση που την καταργούσε ως σημείο συνάθροισης (με αφαίρεση του αμφιθεάτρου), που καταψηφίσαμε ώστε να μην υλοποιηθεί. Παράλληλα και με δική της ευθύνη χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες, όπως με το κληροδότημα Πρίγγουρη, για να αποκτήσει η πόλη θεσμό κοινωνικής κατοικίας.

Στο πλαίσιο του σκεπτικού που περιγράψαμε παραπάνω, προτεραιότητα μας είναι να γίνει σαφές ποιοι είναι οι αγώνες που πρέπει να δοθούν την επόμενη μέρα και τα επίδικα για την πόλη. Καμία από τις δύο πολιτικές προτάσεις που κατατίθενται δεν μας καλύπτει, χωρίς να θεωρούμε όμως ότι ταυτίζονται.

Το πιο σημαντικό για μας την επόμενη των εκλογών είναι ο κόσμος που μας στήριξε και φτάσαμε στο 5% αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι της πόλης, να μη μείνουν θεατές. Αντίθετα τους καλούμε να δώσουμε από κοινού τους αγώνες για τα ζητήματα της πόλης αλλά και γενικότερα ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας και να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στις ελαστικές μορφές εργασίας στο Δήμο, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και γενικά της διαρκούς υποχρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης από κυβέρνηση και ΕΕ. Με αυτό θα καταπιαστούμε τον επόμενο καιρό και σε θέλουμε μαζί μας. Να χτίσουμε μαζί μια πόλη στην οποία θα μας αρέσει να ζούμε και μια κοινότητα αλληλεγγύης και αγώνα που δεν θα αφήσει καμία και κανέναν μόνο του.

Να “Φυσήξει Κόντρα” λοιπόν για τη πόλη, τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet