Χρήστος Παπαδιαμάντης: Ίδρυση πάρκου Πύρνας
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Χρήστος Παπαδιαμάντης: Ίδρυση πάρκου Πύρνας

Η παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας, παραπόταμου του Κηφισού που πηγάζει από την Πεντέλη, αποτελεί υδροβιότοπο με σημαντική πανίδα και χλωρίδα, μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για τη Βόρεια Αθήνα. Δυστυχώς πολλές δεκαετίες τώρα, η πολύχρονη ανθρωπογενής παρέμβαση έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές με συστηματικά μπαζώματα, σκουπίδια και καταστροφή πρασίνου και δέντρων.

Έχει χαρακτηριστεί “ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” με απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ ΦΕΚ 281/Δ/23/3/93 και οριοθετήθηκε με το 31/12/15 ΠΔ (ΦΕΚ 5/Δ/2016).

Το τμήμα του Αγίου Σπυρίδωνα θα υποστεί πρόσθετη ζημιά από τα έργα που θα γίνουν για τη διάνοιξη της Λεωφ. Κύμης, σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης. Εκτιμούμε ότι είναι δυνατόν, να μειωθεί το μήκος των τεχνικών έργων μέσα στην κοίτη και την κάλυψη των δύο γεφυρών (που προβλέπονται στην μελέτη) με ηχομονωτικό κλωβό, για τη μείωση των επιπτώσεων.

Η παραρεμάτια περιοχή έχει κύρια μορφολογικά χαρακτηριστικά το μεγάλο μήκος, πλάτος και βάθος μέχρι την εθνική οδό και περιοδικές συστάδες δένδρων-πρασίνου, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Στην αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, προβλέπονται ρητά:

…απαιτείται η φυσική προστασία της Πύρνας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού τοπίου…

…επιδιώκουμε τη διατήρηση των φυσικών υδατορεμάτων και διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους…

…οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και η θωράκιση, μπορούν να γίνουν με χρήση φυσικών υλικών…

Η ίδρυση του φυσικού πάρκου Πύρνας αποτελεί πλέον ώριμο αίτημα και αντισταθμιστικό μέτρο για τα έργα της Λεωφ. Κύμης, με έργα ήπιας παρέμβασης, καθαρισμό, δενδροφύτευση, διάνοιξη πεζοπορικής διαδρομής και υπαίθριας αναψυχής, σε όλο το μήκος της!

Εμείς θα δουλέψουμε για αυτό!

Χρήστος Παπαδιαμάντης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet