Εθνικές εκλογές 2023: Ο οδηγός του… Βόρειου ψηφοφόρου
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Εθνικές εκλογές 2023: Ο οδηγός του… Βόρειου ψηφοφόρου

Η πιο μεγάλη ώρα (της Δημοκρατίας) είναι τώρα. Στις 21 Μαΐου 9.813.595 πολίτες καλούνται να αναδείξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση της χώρας.

Από αυτούς οι 515.629 (241.337 άνδρες και 274.292 γυναίκες) κατοικούν στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και καλούνται να εκλέξουν 16 βουλευτές. Να σημειωθεί ότι ο Βόρειος Τομέας Αθηνών βγάζει έναν βουλευτή περισσότερο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

Το «Ε»… αλίευσε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών βασικές χρηστικές πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία, ενώ δίνει και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 ανά Δήμο, όπως και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Την Κυριακή των εκλογών, από το πρωί θα υπάρχει στο «Ε» διαρκής ενημέρωση για την εκλογική διαδικασία, ενώ το βράδυ θα δημοσιεύουμε σε συνεχή ροή τα εκλογικά αποτελέσματα σε Επικράτεια και εκλογική περιφέρεια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Πού ψηφίζουμε;

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον Δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Βρείτε εδώ το εκλογικό σας τμήμα.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7π.μ., με τις κάλπες να κλείνουν στις 7μ.μ.

Ποια δικαιολογητικά χρειαζόμαστε για να ψηφίσουμε;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στον Βόρειο Τομέα;

Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας εκλέγονται 16 βουλευτές και ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι και 4 (δηλαδή μπορεί να βάλει τέσσερις σταυρούς) στο ψηφοδέλτιο της επιλογής του.

Οι υποψήφιοι των κομμάτων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών:

Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν βρούμε τα στοιχεία μας στον εκλογικό κατάλογο;

Εκλογείς που δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται, εκ παραδρομής, στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για τον σκοπό αυτό προσκομίζεται στην οικεία Εφορευτική Επιτροπή πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια, υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα.

Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες με κινητικά προβλήματα;

Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 – Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.

Κάθε Δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.

Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, ο οποίος θα επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο και θα βεβαιώνει την ταυτοπροσωπία. Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, ένα ακόμη λευκό, καθώς και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

Στο χώρο του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση θα έχει ο εκλογέας, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα μπορεί να τον συνοδεύσει είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο συνοδός του εκλογέα παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο τελευταίος θα βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας ψήφου του ατόμου ΑμεΑ, με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και μυστικότητα.

Επιπλέον, επιτρέπεται και η είσοδος σκύλων βοηθείας.

Τέλος, κατά την έξοδο του εκλογέα από το παραβάν ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραλαμβάνει τον φάκελο που περιέχει το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο και το μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη, ενώ ενημερώνει τον εκλογικό κατάλογο και την αρμόδια εφορευτική επιτροπή.

Απαντήσεις σε πιο ειδικά ερωτήματα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πολιτικά στατιστικά από τις εθνικές εκλογές του 2019 (για τα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή)

  • Το 2019, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών οι εγγεγραμμένοι ήταν 512.808 και ψήφισαν 339.923 (ποσοστό συμμετοχής 66,29%). Τα έγκυρα ήταν 333.024 (97,97%), τα άκυρα 3.930 (1,16%) και τα λευκά 2.969 (0,87%).
  • Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα στο σύνολο της επικράτειας, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών καλύτερες επιδόσεις είχαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση κινήθηκαν χαμηλότερα από το πανελλαδικό ποσοστό τους.
  • Το 2019 στον Βόρειο Τομέα η Ν.Δ. εξέλεξε 7 βουλευτές (κατά σειρά: Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτριος Καιρίδης, Ζωή Ράπτη), ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 4 (κατά σειρά: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γεώργιος Κατρούγκαλος), το ΚΚΕ έναν (Αθανάσιος Παφίλης), το Κίνημα Αλλαγής έναν (Ανδρέας Λοβέρδος), το ΜέΡΑ 25 έναν (Κλέων Γρηγοριάδης) και η Ελληνική Λύση μία (Αικατερίνη Αλεξοπούλου).
  • Στους 14 Δήμους εκλογικής περιφέρεια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτη στους 10 (Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση – Πεύκη, Μαρούσι, Παπάγου – Χολαργός, Πεντέλη, Φιλοθέη – Ψυχικό, Χαλάνδρι), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε 4 (Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Μεταμόρφωση).
  • Για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα οι δύο πιο… ακραίοι Δήμοι στα Βόρεια είναι η Φιλοθέη – Ψυχικό και η Νέα Ιωνία. Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της στον Τομέα με 69,06% και 12.501 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε τη χαμηλότερη επίδοση με 15,12% και 2.737 ψήφους. Ακριβώς αντίθετα στη Νέα Ιωνία: η Ν.Δ. κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό της στον Τομέα με 29,02% και 8.583 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το υψηλότερο με 38,64% και 11.428 ψήφους!

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 σε Επικράτεια, Βόρειο Τομέα και 14 Δήμους

(Κάντε «κλικ» στους πίνακες για να τους δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Επικράτεια

Εκλογική περιφέρεια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Αγία Παρασκευή

Βριλήσσια

Γαλάτσι

Ηράκλειο Αττικής

Κηφισιά

Λυκόβρυση – Πεύκη

Μαρούσι

Μεταμόρφωση

Νέα Ιωνία

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα

Παπάγου – Χολαργός

Πεντέλη

Φιλοθέη – Ψυχικό

Χαλάνδρι

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet