Ερώτημα για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στη Ν. Ιωνία από τη βουλευτή Αν. Αλεξοπούλου
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Ερώτημα για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στη Ν. Ιωνία από τη βουλευτή Αν. Αλεξοπούλου

Επίκαιρη ερώτηση για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στη Νέα Ιωνία Αττικής κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η ΑναστασίαΑικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει σχετικά:

«Το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό που έλαβε χώρα στη Νέα Ιωνία Αττικής, όπου νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος αλλοδαπός άστεγος εντός εγκαταλελειμμένου κτίσματος, φέρνει αθέλητα στο φως το μείζον θέμα με τα ανενεργά και μη χρησιμοποιούμενα σήμερα κτήρια τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Πράγματι, αρκεί ένας απλός περίπατος στον Δήμο Ν. Ιωνίας, από τα όρια αυτού με τον Δήμο Αθηναίων (περιοχή Περισσού – Πευκακίων) και έως τα όριά του με τους Δήμους Μεταμόρφωσης και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές.

Σε πλείστες περιπτώσεις, πρόκειται για “κουφάρια” ερειπωμένων κτισμάτων περασμένων δεκαετιών, τα οποία στο παρελθόν χρησίμευσαν ως εργοστάσια ή για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, με πλέον εμβληματικό τον χώρο όπου στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας “Columbia”, τα οποία όμως εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Συνέπεια τούτου, είναι αφ’ ενός μεν η υποβάθμιση της περιοχής, με χαμηλότατης αισθητικής εικόνες που αποκομίζει ο διερχόμενος, αλλά και η αυτονόητη ανησυχία των μονίμων κατοίκων για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα, με δεδομένη την παλαιότητα και την επικινδυνότητα των κτισμάτων αυτών.

Επί τούτου, είναι ενδεικτικό ότι ειδικά για τα παλαιά κτίσματα εργοστασιακών χώρων επί της λεωφόρου Ηρακλείου του Δήμου Ν. Ιωνίας, αυτά χαρακτηρίζονται ως “εργοστάσια-φαντάσματα”, με ό,τι αυτό δύναται να σημαίνει, ως κυριολεκτική και ως μεταφορική έννοια. Είναι, δε, δυσάρεστο το γεγονός, ότι ενώ η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής οικονομίας, με εκμετάλλευση των υπαρχουσών υποδομών, όπως π.χ. της πρώην εληνικής υφαντουργίας, με τις γραφικές εκκλησίες και τα μεγαλοπρεπή ρολόγια που δεσπόζουν στον χώρο, και σε συνδυασμό με τα
παρακείμενα υδάτινα ρεύματα (ποταμός Ποδονίφτης και παραπόταμοι), εν τούτοις ουδέν έχει συμβεί μέχρι τώρα προς την
εν λόγω κατεύθυνση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί Μ. Βορίδης (υπ. Εσωτερικών), Κ. Σκρέκας (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Τ. Θεοδωρικάκος (υπ. Προστασίας του Πολίτη):

  1. Ποια είναι η επίσημη καταγραφή που έχετε στη διάθεσή σας, προκειμένου να γνωρίζουμε κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο
    πόσα και ποια ακριβώς είναι τα ανενεργά / εγκαταλελειμμένα κτήρια στον Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, και πού αυτά βρίσκονται;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, άμεσα, έτσι ώστε να λάβει τέλος η υποβάθμιση της περιγραφόμενης άνω εικόνας της περιοχής, αλλά και να διαφυλαχθεί η σωματική ασφάλεια και ακεραιότητα των πολιτών;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet