Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Aντισφαίρισης του ΟΑΚΑ
google.gr/maps
Αθλητισμός

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Aντισφαίρισης του ΟΑΚΑ

Να σταματήσει η επιχείρηση παράδοσης του Ολυμπιακού Κέντρου αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν σχετικά:

«Στις 28/12/21 δημοσιεύτηκε από το ΟΑΚΑ η διακήρυξη με αριθμό 291, ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκμίσθωση του συνόλου του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ. Η εκμίσθωση γίνεται για 35 χρόνια με ελάχιστο αποδεκτό τίμημα 15.000 ευρώ ανά μήνα.

Επιχειρείται η παράδοση της εγκατάστασης 70.000 τ.μ., που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Μάλιστα, επιχειρείται με τέτοιο τρόπο, που ο “δήθεν ιδιώτης επενδυτής” δεν θα εκταμιεύσει παρά μόνο τα χρήματα του ελληνικού λαού, δηλαδή χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού το ΟΑΚΑ περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 και συνεπώς στη μοιρασιά 2,5 δισ. από το περιβόητο ταμείο που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ΟΑΚΑ περιλαμβάνεται στα έργα αυτά, με χρηματοδότηση περίπου 56 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, το κράτος χρηματοδοτεί με φωτογραφικούς διαγωνισμούς ιδιώτες -δήθεν επενδυτές- για να αξιοποιήσουν τις νέες εγκαταστάσεις προς όφελός τους.

Την “ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνισμών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων των έργων αυτών” έχει αναλάβει η “Μονάδα Προετοιμασίας Έργων” (RRF) του TAIΠΕΔ. Μάλιστα, οι προθέσεις-πρόκριμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΚΑ, με λεφτά του Δημοσίου φαίνονται και στην πρώτη διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εγκατάσταση του τένις. Στη διακήρυξη είναι εμφανές ότι πρόκειται για άκρατη ιδιωτικοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων δημοσίου συμφέροντος με ακραίους όρους όπως αυτούς που προβλέπουν ότι το ΟΑΚΑ θα αποζημιώνει τον μελλοντικό μισθωτή για τους ήδη υπάρχοντες μισθωτές στις εγκαταστάσεις του τένις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο 4, παρ. xix, της διακήρυξης, στο οποίο προβλέπεται ότι το αναγκαίο έργο που απαιτείται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη σύνδεση του τένις με το δίκτυο του φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ΟΑΚΑ. Επίσης, πρόσφατα το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ με απευθείας ανάθεση όρισε δυο “ανεξάρτητους” εκτιμητές για την εκτίμηση της μίσθωσης των εγκαταστάσεων.

Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται από Ομοσπονδίες, Σωματεία, τη νεολαία και τους πολίτες της περιοχής για αναψυχή και άσκηση μέσα από οργανωμένα προγράμματα και όχι να παραδίδονται και με φωτογραφικές διακηρύξεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μετατροπή τους σε εισπρακτικούς κερδοσκοπικούς φορείς. Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης ότι το παράδειγμα αξιοποίησης του τένις θα ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ δημιουργεί ερωτήματα.

Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Nα παραδοθούν οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του τένις στην Ομοσπονδία, στα σωματεία, στη νεολαία, στους πολίτες των δήμων για άσκηση και αναψυχή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet