Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την αποτροπή νέων πλημμυρών από το ρέμα Σαπφούς του Αμαρουσίου
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την αποτροπή νέων πλημμυρών από το ρέμα Σαπφούς του Αμαρουσίου

Ερώτηση για την αποτροπή νέων πλημμυρών από το ρέμα Σαπφούς του Αμαρουσίου κατέθεσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει σχετικά:

«Έπειτα από τα πλέον πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες (πυρκαγιές καλοκαιριού, πλημμύρες Οκτωβρίου, χιονόπτωση Ιανουαρίου), όπου ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε εν πολλοίς απροετοίμαστος, με συνέπεια τη δημιουργία
πολλών προβλημάτων και την ταλαιπωρία των πολιτών, όλοι μας συμφωνούμε, στο ότι προέχει η πρόληψη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, διά της αποτροπής κάθε πιθανότητας επανάληψης αυτών με κατάλληλη επί τούτου προετοιμασία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής, σε όλες απολύτως τις μεγάλες καταιγίδες των τελευταίων ετών προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, εξ΄ αιτίας της υπερχείλισης του λεγόμενου ρέματος της Σαπφούς, που βρίσκεται εντός της περιμέτρου των ορίων του εν λόγω Δήμου. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ρέμα θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα της Αττικής και της χώρας, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο λόγω της επιχωμάτωσης (“μπαζώματος”) που υπέστη κατά το παρελθόν, χωρίς κανέναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σχεδιασμό, με συνέπεια να μην “αντέχει” η κοίτη του κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή/και καταιγίδων και να πλημμυρίζει. Κάθε, λοιπόν, φορά που παρατηρούνται φαινόμενα θυέλλης, μεγάλοι χείμαρροι λάσπης κατεβαίνουν από το εν λόγω ρέμα, ενώ η πλατεία Αγίου Αθανασίου μετατρέπεται, συχνά ,σε λίμνη βορβόρου, όπου διοχετεύονται από το εν λόγω ρέμα ακαθαρσίες και αναδύεται δυσοσμία.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της αδιαφορίας που διαχρονικά παρατηρείται από πλευράς Πολιτείας, είναι το ότι, ουδέποτε έως σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα κατά καιρούς υποσχεμένα έργα στο ρέμα Σαπφούς, αν και βάσει της απόφασης Δ10/20316, της 27ης Οκτωβρίου 2010, ο Δήμος Αμαρουσίου είχε προτείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να αναλάβει την εκπόνηση σχετικής επί τούτου μελέτης. Επίσης, αν και η Περιφέρεια Αττικής είχε εντάξει τη διευθέτηση του ανωτέρου ρέματος στο τεχνικό πρόγραμμά της, με συνολικό προϋπολογισμό 6,2 εκατομμύρια ευρώ (Κωδικός Αριθμός Εσόδων/ΚΑΕ 9775.02.074), εν τούτοις, και πάλι, το σχετικό έργο δεν προχώρησε.

Ειρωνεία, δε, αποτελεί το γεγονός ότι, μόλις ένα μήνα πριν τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2021, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Αμαρουσίου εγκαινιάστηκε σύγχρονος χώρος αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας, ο οποίος, όμως, στη διάρκεια πρόσφατης σφοδρής βροχόπτωσης πλημμύρισε και υπέστη σημαντικές ζημίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, eρωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Υπάρχει σχέδιο έναρξης και ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων οριοθέτησης του ρέματος της Σαπφούς στο Μαρούσι;
  2. Ποιες είναι οι σχετικές μελέτες επί του ανωτέρω έργου και ποιο είναι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος υλοποίησής του;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet