Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια και της ανάδειξη της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας
Φωτογραφία: urbanlife.gr
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια και της ανάδειξη της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας

Ερώτηση για την «Ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών» κατέθεσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει σχετικά: «Η γέφυρα της Δουκίσσης Πλακεντίας, γνωστή επίσης ως “Καμάρες”, είναι η αρχαιότερη σωζόμενη γέφυρα της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, η οποία κατασκευάστηκε εν έτει 1836 με χρηματοδότηση της φιλελληνίδας Sophie de Marbois-Lebrun, γνωστής περισσότερο ως Δούκισσα της Πλακεντίας, εκ της οποίας και έλαβε την ονομασία της. Πρόκειται για πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα, πραγματικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας και του πολιτισμού μας, κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από το περίφημο πεντελικό μάρμαρο. Έχει μήκος, περίπου, 39,50 μ., ωφέλιμο πλάτος 3,30 μ. και συνολικό ύψος, (με βάση μέτρησης από το βαθύτερο σημείο του διερχομένου ρέματος Χαλανδρίου) τα 10,40 μ. Βρίσκεται στα Μελίσσια, στα όρια με τα Άνω Βριλήσσια, σε ικανοποιητική απόσταση από την Πεντέλη και το Χαλάνδρι, πολύ κοντά, δε, στην παραπλήσια Λεωφόρο Πεντέλης.

Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη και την σημασία της, ενώ, ταυτόχρονα, είναι αμφίβολο, εάν αυτή συντηρείται και επισκευάζεται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ένα νεώτερο μνημείο της ελληνικής ιστορίας και σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης τοπογραφίας, παραμένει τουριστικά αναξιοποίητο, παρά την ιστορική φόρτιση που προκαλεί, αλλά και την υπέροχη αισθητική που ανεπαίσθητα αναδύει. Επιπροσθέτως, δε, με την πάροδο του χρόνου είναι εύλογο το ανώτερο μνημείο να έχει ήδη υποστεί κάποιου είδους, μικρότερη ή μεγαλύτερη υλική φθορά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι επιβεβλημένη η διερεύνηση της εν γένει κατάστασης στην οποία βρίσκεται το εν λόγω μνημείο και είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν  οι αναπόφευκτες και προβλεπόμενες, σχετικές εργασίες συντήρησης και υποστήριξής του.

Αποτελεί, πραγματικά, κρίμα, ένα τέτοιο μνημείο, που αναδεικνύει την ιστορικότητα και το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων της Αθήνας, να είναι, στις ημέρες μας, ουσιαστικά, σε αχρησία. Ως εκ τούτου, είναι άμεση η ανάγκη τουριστικής/πολιτιστικής του προβολής, με την παράλληλη, οπωσδήποτε, τεχνική ανασκευή, συντήρηση και αποκατάστασή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί Λ. Μενδώνη (υπ. Πολιτισμού), Κ. Καραμανλής (υπ. Υποδομών και Μεταφορών) και Μ. Βορίδης (υπ. Εσωτερικών)

  1. Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται, από υλικοτεχνικής οπτικής γωνίας, η επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας 48, των Μελισσίων, ευρισκόμενη γέφυρα «Δουκίσσης Πλακεντίας» και πώς ακριβώς αυτή έχει αξιοποιηθεί, κατά καιρούς, σε πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο;
  2. Τι προτίθεσθε να πράξετε, από τούδε και στο εξής, προκειμένου, η εν λόγω γέφυρα, με όλο το ιστορικό και πολιτισμικό παρασκήνιο που της αναλογεί, να συντηρηθεί και να υποστηριχθεί, με τις δέουσες τεχνικές εργασίες και επεμβάσεις, ώστε, εν τέλει, να αναδειχθεί τουριστικά και πολιτιστικά, συμβάλλοντας στην εν γένει αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων της Αθήνας;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet