Θ. Παφίλης: Προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) Θήβας
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Θ. Παφίλης: Προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) Θήβας

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης -τη συνυπογράφει και ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης– για τα προβλήματα που καταγράφονται λόγω κορωνοϊού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. 

Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:       

«Σύμφωνα με διαμαρτυρίες νεοσυλλέκτων στρατιωτών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, από την ημέρα παρουσίασής τους στο στρατόπεδο μέχρι σήμερα, οι μάσκες που τους χορηγήθηκαν, αλλά και τα διατιθέμενα αντισηπτικά ήταν λίγα.

Την ίδια περίοδο, επιστρέφοντας από την άδεια των Χριστουγέννων και κατά την είσοδό τους στο στρατόπεδο και αφού υποβλήθηκαν σε rapid test, τους έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον 10-15 νεοσύλλεκτοι. Από τα περίπου 700 άτομα που έπρεπε να παρουσιαστούν περίπου 30 άτομα δεν ήρθαν καν γιατί κόλλησαν Covid-19 στην άδεια τους και 15 είχαν συμπτώματα και περίμεναν αποτελέσματα μοριακού τεστ για να έρθουν.

Σήμερα, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, είναι σε εξέλιξη και οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μετακίνηση των νεοσυλλέκτων στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του συνωστισμού, που αντικειμενικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Επίσης, από τα εκατόν είκοσι (120) μοριακά τεστ που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα σαράντα επτά (47) ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Αυτά τα διαπιστωμένα κρούσματα, μεταφέρθηκαν για καραντίνα σε άλλο κτήριο.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι νεοσύλλεκτοι του Κέντρου αναφέρουν ότι στις 3 Ιανουαρίου 2022 ενημερώθηκαν ότι, λόγω λάθους που έγινε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, δεκαπέντε (15) από τα μοριακά τεστ που είχαν ανακοινωθεί ως θετικά, λόγω λάθους τελικά ήταν αρνητικά, γεγονός που δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση, καθώς τα άτομα αυτά ήδη είχαν μπει στο ίδιο κτήριο με τους νεοσύλλεκτους που όντως νοσούσαν, με αυξημένες πιθανότητες να έχουν μετατραπεί, παρότι δεν ήταν, σε φορείς της νόσου. Η κατάσταση που υπάρχει στο κτήριο καραντίνας είναι απαράδεκτη, αφού οι θάλαμοι είναι γεμάτοι με 80 έως 100 στρατιώτες περίπου.

Ενώ συμβαίνουν όλα τα προαναφερόμενα, η απολύμανση των θαλάμων περιορίζεται σε έναν απλό ψεκασμό στα πόμολα και στα παράθυρα, κάτι που απέχει πολύ από τις προβλέψεις των επιστημονικών πρωτοκόλλων απολύμανσης κοινών χώρων διαμονής, όπως για παράδειγμα, η καθημερινή λεπτομερής καθαριότητα και απολύμανση συνολικά των θαλάμων και των άλλων χώρων, η πολύ συχνή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων κ.λπ.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, που ήδη δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες διασποράς του κορωνοϊού, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις τόσο για την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, όσο και για την υγεία του προσωπικού του στρατοπέδου. Οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα με την πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε όλους τους νεοσύλλεκτους και το μόνιμο προσωπικό.

  • Να υπάρξει άμεσα ενημέρωση στους νεοσύλλεκτους από υγειονομικό προσωπικό και να προχωρήσει ο απαραίτητος εμβολιασμός τους.
  • Να χορηγηθούν δωρεάν και να ανανεώνονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας των νεοσυλλέκτων όπως μάσκες αυξημένης προστασίας, αντισηπτικά υγρά.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία, εξασφαλίζοντας την αξιοποίηση επιπλέον εγκαταστάσεων για την αποφυγή συγχρωτισμού στους θαλάμους, τις τουαλέτες και τα εστιατόρια.
  • Να εξασφαλίζεται σταθερά η απολύμανση των εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα από εξειδικευμένα συνεργεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα για:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ στους νεοσύλλεκτους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
  • Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού στους θαλάμους, τις τουαλέτες, τα εστιατόρια;
  • Τη δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων ποσοτήτων σε υλικά και μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό;
  • Τη συστηματική απολύμανση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου από εξειδικευμένο συνεργείο;
  • Την υπεύθυνη ενημέρωση όλου του προσωπικού από υγειονομικούς σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού;
  • Τη στελέχωση των ιατρείων της μονάδας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση για τη γενίκευση όλων των μέτρων της πρώτης ερώτησης, στο σύνολο των εγκαταστάσεων ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet