Γιώργος Καψιώχας: Αυτοδιοικητικό restart
Γνώμες

Γιώργος Καψιώχας: Αυτοδιοικητικό restart

Μετά από περίπου μία δεκαετία κατά την οποία η λέξη «κρίση» καθόρισε περισσότερο από οποιαδήποτε γενιά τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, η απειλή μιας νέας έννοιας που αντικατοπτρίζει η «στασιμότητα» φαντάζει ολοένα και πιο μεγάλη. Μετά από μία μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε μια σειρά από θεσμούς με δημοκρατική νομιμοποίηση, η παραίτηση τείνει να αποτυπωθεί σημαντικά κυρίως στους νεότερους σε ηλικία πολίτες. Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία ο δημοκρατικός θεσμός που δείχνει να έχει «κρατήσει δυνάμεις» σε μια περίοδο διαψεύσεων είναι αδιαμφισβήτητα η Tοπική Aυτοδιοίκηση.

Γράφει ο Γιώργος Καψιώχας*

Διανύοντας τον τελευταίο χρόνο πριν από έναν καταιγισμό εκλογικών αναμετρήσεων, οι απογοητευμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή πολίτες ετοιμάζονται να ακούσουν, να μιλήσουν και να σχηματίσουν άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω τους και τους επηρεάζουν στην καθημερινή τους ζωή. Σε ένα τέτοιο κλίμα η νέα γενιά που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να ξοδέψει τον χρόνο της σε ξεπερασμένες λογικές, που μπορεί να έχει διδαχθεί, σε μία «σχέση μαθητείας» με όσους ζήτησαν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο παρελθόν. Είναι καιρός να σταματήσει η προβολή ενός «νέου ανθρώπου» απλώς και μόνο επειδή γεννήθηκε πρόσφατα σε σχέση με αντιπάλους και συν-υποψηφίους. Εξάλλου ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της χώρας δεν προσέφερε ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στον θεσμικό του ρόλο.

Αξίζει οι νέοι του σήμερα να αποδείξουμε ότι αυτά που έχουμε να προσφέρουμε και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε τις ιδέες και τις απόψεις μας δεν βασίζεται σε έναν οδηγό που κληρονομήσαμε και χρεοκόπησε. Στηρίζεται, όμως, στη σκληρή μας δουλειά με στόχο να συναντήσουμε πολίτες, να δεσμευτούμε για τα εφικτά, ακόμη κι αν αυτά είναι δύσκολα και να είμαστε δυσάρεστα ειλικρινείς απέναντι σε όσα δεν ωφελούν έναν κοινό σκοπό, αλλά εξυπηρετούν μεμονωμένα αιτήματα.

Με λίγα λόγια, η Αυτοδιοίκηση τους 2019 χρειάζεται ένα restart, με νέους που δεν είναι απλώς 20, 25 ή 30 χρονών, αλλά ένα restart με τους νέους που πάλεψαν στη χώρα τους, παρά τα προβλήματά της, που συνέλεξαν προσόντα και εμπειρίες μιας κοινωνίας που συχνά «συγκρουόταν με τοίχο», όταν έκανε όνειρα και που είναι πραγματικά αποφασισμένοι να εφοδιάσουν με νέες ιδέες μια πολιτική ζωή που λαμβάνει τουλάχιστον φαρμακευτική αγωγή.

* Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Πεντέλης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet