Γιώργος Κουτσικάκης: Εκλογικά και άλλα…
Γνώμες

Γιώργος Κουτσικάκης: Εκλογικά και άλλα…

Όπως έλεγε ο αείμνηστος Γιάννης Τσαρούχης, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Όλοι οι πολιτικοί μας δηλώνουν λοιπόν πατριώτες, προοδευτικοί, ολόφρεσκοι ή ανανεωμένοι, φίλοι του λαού, και οι κατάλληλοι να κυβερνήσουν ή να συγκυβερνήσουν. Με διαπρύσιους λόγους και στεντόρεια φωνή διακηρύσσουν την αξία τους, κατακεραυνώνουν τους αντιπάλους τους και το πόπολο χειροκροτεί ευτυχισμένο.

Γράφει ο Γιώργος Κουτσικάκης*

Όμως σήμερα ξέρουμε. Έχουμε την εμπειρία, τα έχουμε δει και δοκιμάσει στο πετσί μας όλα, ευτυχώς όχι την έξοδο από την Ευρώπη ακόμη, η δε πληροφόρηση και μέσω διαδικτύου είναι διάχυτη.

Όταν ψηφίζεις για το μέλλον της πατρίδας σου, που δεν είναι κάτι αδιάφορο, αλλά το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πορευτείς εσύ και τα παιδιά σου, αλλά και τα παιδιά του γείτονα, έχει μεγάλη σημασία ποιος και πώς θα κυβερνήσει. Άραγε ο υποψήφιος θέλει πραγματικά; Μπορεί; Ξέρει; Το έχει ξανακάνει ή τί άλλο έχει καταφέρει στη ζωή του; Προς τα πού πηγαίνει; Μήπως στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;

Το μαγαζί που λέγεται δημόσιο έκλεισε(;) δεν παίρνει άλλους υπαλλήλους και κανείς(;) δεν μπορεί να περιμένει ρουσφέτι για διορισμό.

Σήμερα δεν χωρά άλλο παραμύθιασμα. Αυτό που θα θέλαμε να συμβεί δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί… Συναισθηματισμοί και ιδεοληψίες επίσης δεν χωρούν. Οφείλουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια. Με νηφαλιότητα και ορθό λόγο ας σκεφτούμε:

  • Ποιο είναι το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα μας;
  • Πώς πορεύτηκε η χώρα μας όλα τα τελευταία χρόνια;
  • Τι κατάφερε, που έκανε λάθος;
  • Πώς συνέβαλλαν ή συνέπραξαν όλα, μα όλα, τα κόμματα, αλλά και καθένα ξεχωριστά, οι συνδικαλιστές, διάφορες συντεχνίες -βλέπε δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.ο.κ.;
  • Ποια ήταν η στάση των πολιτικών στα χρόνια της κρίσης;
  • Τι κάναμε εμείς, οι πολίτες;

Σε σκεφτόμενους ανθρώπους δεν στέκει ο μανιχαϊσμός. Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Δεν πρέπει να μηδενίζονται τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις, που είναι πολλές από τη μεταπολίτευση και δώθε. Οι νεότεροι ας ρωτήσουν ή ας ψάξουν να πληροφορηθούν. Δεν  υπάρχουν πολιτικοί απόλυτα κακοί ούτε απόλυτα καλοί. Υπάρχουν όμως υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, ικανοί και ανίκανοι. Σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι, φοβάμαι πως δεν είναι όλοι φιλαλήθεις, για να το πω ευγενικά, όπως και εμείς οι πολίτες δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Να αξιολογήσουμε κάθε πολιτικό προσμετρώντας τα θετικά και καταλογίζοντας τα αρνητικά, ως προς τι έπραξαν ή δεν έπραξαν και τι εχέγγυα φέρουν τώρα. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρίνονται με καλλιτεχνικά κριτήρια: Αν τα λένε ωραία, μας χαϊδεύουν τ’ αυτιά με ευφράδεια, με στόμφο, με καλή σκηνική παρουσία, αν είναι  ή δεν είναι μάγκες και λαϊκοί,  αν έχουν “λεβεντιά” και άλλα τέτοιου είδους “χαρίσματα”.

Με τι κριτήρια θα διαλέγατε έναν καρδιοχειρουργό  για σας ή για ένα προσφιλές σας πρόσωπο;

Κατά συνέπεια ενημερωνόμαστε παντοιοτρόπως, αξιολογούμε και ψηφίζουμε με στόχο να σωθεί και να προκόψει η Ελλάδα!

*Χειρουργός οδοντίατρος M.M.Sc. (Πεύκη)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet