Γιώργος Κουτσικάκης: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…
Γνώμες

Γιώργος Κουτσικάκης: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…

Η δημοκρατική αριστερά, στην Ελλάδα και διεθνώς, σε όλες τις εκφάνσεις της, διαχρονικά, αγωνίζεται για κάποιες αξίες και αρχές που όταν βρεθεί στα πράγματα τις εφαρμόζει.

Μιλάμε, για να αναφέρουμε μερικές, για τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του δικαιώματος στη δουλειά για όλους, της αξιοπρεπούς και υψηλού επιπέδου περίθαλψης, της υψηλής στάθμης δημόσιας εκπαίδευσης, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των απόμαχων της δουλειάς και των ανέργων, των ανήμπορων και πολλά άλλα.

Γράφει ο Γιώργος Κουτσικάκης*

Επιδιώκει την ανάπτυξη, ώστε και να αυξηθεί η πίτα, τα μερίδια της οποίας θα μοιρασθούν δίκαια στους εργαζόμενους, αλλά και για να απασχοληθούν οι άνεργοι.  Ακόμα και στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ ο Λένιν έλεγε ότι ο εξηλεκτρισμός είναι σοσιαλισμός, ενώ χαράσσονταν πενταετή πλάνα για αύξηση της παραγωγής.

Η αριστερά δεν χαρακτηρίζεται από την ισοπέδωση όλων προς τα κάτω, αντιθέτως χαίρεται για την αριστεία. Καμαρώνει αν στη χώρα της, επιστήμονες, αθλητές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών διακρίνονται, πολύ δε περισσότερο αν προέρχονται από τις τάξεις της.

Η δημοκρατική αριστερά σέβεται τους θεσμούς και τους νόμους, αν και αγωνίζεται να τους αλλάξει προς το συμφέρον των περισσότερων.

Η δημοκρατική αριστερά δημιουργεί ευκαιρίες, ανοίγει δρόμους. Ενώνει τον λαό, δεν τον διαιρεί. Κάνει συμμαχίες με όμορους χώρους για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και με ευρύτερες δυνάμεις για γενικότερα σημαντικά ζητήματα. Δεν ψάχνει για βουλευτές «κουκιά» όπου και να είναι, αδιακρίτως.

Αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και προσαρμόζεται στις νέες εποχές. Δεν μένει κολλημένη σε μεθόδους και σχήματα που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αλλά μετασχηματίζεται. Δεν κολλάει στον κρατισμό, αλλά αναζητεί τις καλύτερες ευκαιρίες για την απασχόληση και την ευημερία των πολιτών.

Σέβεται το περιβάλλον.

Η δημοκρατική αριστερά δεν ψεύδεται, δεν παραπλανά τον λαό, τον σέβεται, γιατί δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αφού ο λαός είναι η δύναμή της.

Προσπαθεί να διαδώσει την ιδεολογία της και να πείσει τους πολλούς, όχι να τους εξαναγκάσει να την ακολουθήσουν.

Ακόμα λοιπόν και αν κάποιοι πολίτες, ή κάποιες δυνάμεις «φοράνε τα ράσα της αριστεράς», αν δεν εφαρμόζουν αυτά που προαναφέρθηκαν και άλλα, αριστεροί δεν είναι. Πολύ δε χειρότερα δυσφημούν την αριστερά στην κοινή γνώμη και ωθούν πολίτες προς τα άκρα.

Υ.Γ. 1: Τιμώ τους ανθρώπους που κινούνται, έστω σε κάποιες από τις παραπάνω κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζουν.

Υ.Γ. 2:  Θεωρώ ότι η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να είναι σκληρή και αμείλικτη, αλλά με επιχειρήματα και ποτέ με βία, λεκτική ή σωματική. Και κάπου πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί να μας ενώνει.

*Χειρουργός Οδοντίατρος ΜMSc – Πεύκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet