Δορύλαος Κλαπάκης: “Η “κουτάλα” των δημάρχων & ο ρόλος της Περιφέρειας»
Γνώμες

Δορύλαος Κλαπάκης: “Η “κουτάλα” των δημάρχων & ο ρόλος της Περιφέρειας»

Ένας πόλεμος λέξεων έχει ξεσπάσει για την… «κουτάλα» της αρπαγής και της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ του «Συριζαίου» αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου και της ομάδας του«ψόφιου» Σαμαρά στην ΚΕΔΕ με πρώτο βιολί-«λαγό» τον Γ. Πατούλη.

Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη κατήγγειλε τους Δήμους και τις Νομαρχίες (σήμερα Περιφέρειες) ότι είναι εστίες παρανομίας δεν το έκανε τυχαία.

Γράφει ο Δορύλαος Κλαπάκης*

Μια διαφθορά που δεν είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το μέγεθός της και από τους ίδιους τους πολίτες και μάλιστα με συγκεκριμένα στοιχεία των Δήμων τους όπως:

  • Πόσοι συμβασιούχοι έχουν προσληφθεί πελατειακά (χωρίς τίμιους αξιοκρατικούς και ισότιμους διαγωνισμούς, χωρίς μόρια στα ρουσφέτια, από το ΑΣΕΠ) ροκανίζοντας τα χρήματα τον δημοτών και αν στον Δήμο τους έχουν προληφθεί ρουσφετολογικώς μέλη των οικογενειών και φίλοι των δημοτικών συμβούλων του κάθε δημάρχου και των παραγόντων όλων των κόμματων για να ανέχονται και να στηρίζουν τη διαφθορά στην πόλη.
  • Αν οι διοικήσεις των Δήμων δεν χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα τα χρήματα των δημοτών πληρώνοντας όλους τους χωροθετημένους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής της πόλης (ως είναι υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα) και αδιαφορούν, παρότι έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος μάλιστα.
  • Αν έχουν αλλάξει ή έχουν ανεχτεί αλλαγές στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης προς το χειρότερο για τους κατοίκους, με επιβαρυντικές χρήσεις γης, εξυπηρετώντας παράνομα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, καθώς ως γνωστόν μέσω αυτών των καταστροφικών αλλαγών και ανοχών, στις παράνομες μεταφορές υπεραξιών, το “μαύρο χρήμα” ρέει άφθονο.
  • Και φυσικά αν οι διοικήσεις των Δήμων χρησιμοποιούν τα χρήματα του Δήμου για προαιρετικά έργα, εκδηλώσεις και ρουσφέτια και εισπράττουν περισσότερα δημοτικά τέλη από όσα προβλέπει ο νόμος, αφήνοντας στο τέλος της τετραετίας και υπέρογκα χρέη με τόκους στους δημότες, χωρίς μάλιστα να δίνουν λογαριασμό που έχει δαπανηθεί κάθε ευρώ.

Και φυσικά ούτε κουβέντα για όλα αυτά από την ομάδα του κ. Πατούλη στην ΚΕΔΕ. Όσο για την Περιφέρεια τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να τίθενται είναι:

1) Αν έχει συμβάλει από τη μεριά της στην παράνομη οικοπεδοποίηση πλατειών και γενικά χωροθετημένων χώρων κοινωνικής υποδομής και αν η νέα διοίκηση είναι διατεθειμένη όχι μόνο να σταματήσει αυτή τη διαφθορά, αλλά και να επανεξετάσει και να ανακαλέσει όλες τις παράνομες πράξεις των προηγούμενων διεφθαρμένων νομαρχών και να ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να καταλογιστούν οι ευθύνες.

2) Αν συνεργάζεται με οποιοδήποτε τρόπο με διεφθαρμένους δημάρχους που προωθούν:

  • σχέδια πόλεως ή πράξεις εφαρμογής χωρίς να έχουν προβλεφτεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι ελάχιστοι απαραίτητοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι,
  • ή δυσμενέστερες χρήσεις γης, εξυπηρετώντας παράνομα ιδιωτικά συμφέροντα, με μεγάλες παράνομες και καταστροφικές για την πόλη υπεραξίες.

3) Και φυσικά αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που μοιράζονται στους Δήμους πηγαίνουν για προεκλογικά έργα βιτρίνας και όχι για έργα υποδομής.

Έτσι σήμερα κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από τις πρώτες δηλώσεις Καραμέρου για τη γνωστή «κουτάλα» των δημάρχων,

  • αν αυτές είναι ένα δημοσιογραφικό παιχνίδι και σταματήσει η κόντρα εάν του βάλουν “πάγο” τα κεντρικά,
  • ή αν πράγματι τέλειωσαν οι ανοχές της Περιφέρειας στη διαφθορά των Δήμων και είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη για να σταματήσει η λεηλασία, η κακοδιαχείριση των χρημάτων των δημοτών και η καταστροφή των πόλεων από τις διοικήσεις των Δήμων.

Και αυτά τα λέμε καθώς δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα στην πράξη, ξεκινώντας από τις πολεοδομικές παρανομίες που παράγουν “μαύρο χρήμα” και που δυστυχώς -σύμφωνα με τα έγγραφα (αρ. πρωτ. ΕΜΠ οικ 1/15 ΑΡΣ 98 /(3.3.15) & 35787 / 29.8.2014) της Περιφέρειας Αθηνών και με την απόφαση 158516/7.8.14 του Περιφερειακού Συμβουλίου- συνεχίζονται, με επιβαρυντικές χρήσεις προς χάρη των μεγαλοεργολάβων, σε ένα κορεσμένο Μαρούσι σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά κανέναν δεν απασχολεί ότι το Σχέδιο, που θα πρέπει να ακυρωθεί αμέσως, έχει 70% λιγότερη κοινωνική υποδομή (σχολεία, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές κ.λπ.) από τα ελάχιστα επιτρεπτά!!!

* Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου (συνδυασμός Για Ένα Νέο Μαρούσι)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet