Ισχυρή Ευρώπη, ισχυρές Περιφέρειες
Γνώμες

Ισχυρή Ευρώπη, ισχυρές Περιφέρειες

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τη χώρα μου και την Περιφέρεια Αττικής να φιλοξενεί την 6η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών στην Αθήνα. Η Διάσκεψη αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά και την ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Γράφει ο Γιάννης Σγουρός, περιφερειάρχης Αττικής*

Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε καλούμαστε να επανεξετάσουμε τον ρόλο της ΕτΠ αλλά και της Αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική πρόνοια. Η παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, η πρωτοφανής ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων αποτελεί ένα γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Αυτοδιοίκηση.

Είναι πλέον φανερό ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως πολιτική και σαφώς θεσμική. Ποτέ άλλοτε η αποστασιοποίηση και ο σκεπτικισμός των πολιτών ως προς τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. δεν ήταν τόσο έντονα. Η Ευρώπη πρέπει σήμερα κιόλας να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να αλλάξει πολιτική, δηλαδή τρόπο σκέψης και δράσης, για να μπορέσει να επανακτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ένα πρώτο δείγμα θα είναι οι στρατηγικές μας επιλογές για την «Ευρώπη 2020». Θα είναι μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εργασίας ή μια Ευρώπη της λιτότητας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;

Η ελληνική αντιπροσωπεία ευελπιστεί ότι η διάσκεψη αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση του διαλόγου ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Η διάσκεψη αυτή γίνεται στο τέλος της πρώτης θητείας του νεοσύστατου θεσμού των αιρετών Περιφερειών στην Ελλάδα. Στα τρισήμισι περίπου χρόνια λειτουργίας τους οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες έχουν συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Για εμάς που διανύουμε την εμβρυακή περίοδο η διάσκεψη αυτή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Το μήνυμα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης πρέπει να είναι: «Πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη και δουλειές για όλους».

* Από το επίσημο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής των Περιφερειών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet