«Το Μαρούσι χρειάζεται καινοτόμες υποδομές»
Γνώμες

«Το Μαρούσι χρειάζεται καινοτόμες υποδομές»

Η ανάπτυξη της πόλης θα πρέπει να στηριχτεί στη δημιουργία νέων καινοτόμων υποδομών.

Δυο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, η συζήτηση για το μέλλον των πόλεων και το αναπτυξιακό ζητούμενο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Γράφει ο Κώστας Ρώτας*

Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αποφασίσουν για το βιώσιμο μέλλον της πόλης τους, για την ποιότητα ζωής, για την απασχόληση και την αποφυγή της απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.

Ο δημόσιος διάλογος αναγκαστικά επεμβαίνει στα μικρά και μεγάλα προβλήματα κάθε πόλης. Είναι όμως ανάγκη ο διάλογος αυτός να περάσει από την κριτική στις προτάσεις, στη δράση, στις συνέργειες, στις δυνατότητες εφαρμογής.

Στο Μαρούσι είναι άμεση η ανάγκη ο δημόσιος διάλογος να ξεφύγει από τα στερεότυπα του χθες και να στοχεύσει στην επαναφορά – με νέους όρους- της πόλης ως οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού κέντρου.

Η ανασυγκρότηση σε νέα βάση της πόλης, μετά την καταστροφική και πολύπλευρη κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, πρέπει να αρχίσει με έμφαση στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υποδομών (κοινωνικών, πολεοδομικών, χωροταξικών, λειτουργικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, τεχνολογικών, περιβαλλοντικών).

Έμφαση σε νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για να αποκτήσει η πόλη νέα δυναμική και η κοινωνία της νέες προοπτικές. Με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και τον παράγοντα άνθρωπο.

Πρέπει να συνεχιστεί και επεκταθεί το έργο της παρούσας διοίκησης (που κατάφερε να κρατήσει όρθια την πόλη στα χρόνια της κρίσης σε περιβάλλον δύσκολο) σε νέες βάσεις και με νέες εκφράσεις. Το έργο της είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στις δομές της περίθαλψης, της δημόσιας υγείας, των αστικών αναπλάσεων και του πολιτισμού.

Ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της πόλης θα πρέπει να είναι πλέον ρεαλιστικός, στοχευμένος, προσδιορισμένος και εφικτός. Χωρίς περιττούς ανταγωνισμούς αλλά σε πλαίσιο συνεργασίας. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις να είναι ριζικές και αποτελεσματικές.

Θα πρέπει να σταματήσει πλέον η άγονη αντιπαράθεση με αντιλήψεις που έφεραν τη χώρα και τις πόλεις μας, στην τραγική κατάσταση που όλοι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ξεπερασθούν ιδεοληψίες εκτός πραγματικότητας.

Στη νέα εποχή θα πρέπει να δούμε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως βασικό αποτελεσματικό εργαλείο της ανάπτυξης της χώρας μας σε νέες βάσεις. Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε αποκλειστικά στο γενικό κράτος, με τα τεράστια προβλήματα που το ακολουθούν, για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η προσέγγιση αυτή είναι ανεδαφική. Είναι μία ψευδαίσθηση.

Οι δήμοι θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα για την ανάπτυξη των πόλεων και με κύριο μοχλό την προσέλκυση επενδύσεων στις υποδομές. Επενδύσεις που θα συμβάλλουν και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ποιότητα ζωής και τη δημιουργία υπεραξιών στα περιουσιακά δεδομένα των πολιτών τους.

Θα πρέπει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, πέραν από τους ήδη γνωστούς, αλλά σε ανεπάρκεια ιδίους και άλλους δημόσιους πόρους, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργικής υποδοχής.

Η υιοθέτηση νέων σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης για τη δημιουργία ουσιαστικών αλλά και παραγωγικών δημοτικών υποδομών (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) είναι αναγκαίες για τον σκοπό αυτό. Το έργο είναι δύσκολο, μακράς πνοής, αλλά εφικτό για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Η παρούσα διοίκηση έχει κάνει σημαντική προσπάθεια στην προώθηση απαραιτήτων μελετών που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των ζητουμένων. Την ανάπτυξη της οικονομίας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής της πόλης. Η δημόσια δέσμευση του δημάρχου Γ. Πατούλη είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απόφαση για το μέλλον της πόλης είναι στα χέρια των πολιτών του Αμαρουσίου.

Με δράσεις καινοτόμου χαρακτήρα (βιώσιμης και μακράς πνοής) και τη συμμετοχή των πολιτών, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή ανθρώπινη πόλη. Με ποιότητα ζωής, με απασχόληση για τους πολίτες της και προοπτικές για τους νέους και τις νέες μας.

*Αρχιτέκτονας μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου με τη δημοτική παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet