Κώστας Αγγελής: Από μηχανής παλιάτσοι
Γνώμες

Κώστας Αγγελής: Από μηχανής παλιάτσοι

Από μηχανής θεός: Θεϊκό πρόσωπο που εμφανίζεται στο τέλος του έργου προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η δράση. Για να φαίνεται ότι έρχεται από ψηλά χρησιμοποιείται ένας ξύλινος γερανός -μηχανή.

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Το εξαιρετικό αυτό εφεύρημα των τραγικών μας έμελε να καλλιεργεί, επί 25 αιώνες τώρα, υψηλές προσδοκίες σε όσους μετέρχονται την ελληνική παιδεία και δοξασία.

Και εάν στις αρχαίες τραγωδίες ήταν πάντα παρών και έδινε πάντα λύση, υπήρξαν πολλές νεότερες που ο από μηχανής θεός ήταν απών.

Απών στην άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204. Απών στην άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453. Απών στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Απών στη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας και των Ποντίων. Απών στους διαχρονικούς εμφύλιους και διχασμούς αυτής της χώρας. Απών στα Δεκεμβριανά του 1944, απών και στα Ιουλιανά του 2015. Απών, απών απών.

Χωρίς να τα υπολογίζουμε όλα αυτά, περιμέναμε τον από μηχανής θεό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τη λύση στο αδιέξοδο του ελληνικού δράματος των τελευταίων χρόνων.

Νέος, φρέσκος, άφθαρτος, θιασάρχης ήδη μερικά χρόνια, του δόθηκε τον Ιανουάριο ο ρόλος που φαινόταν να του ταιριάζει γάντι. Δραστηριοποιήθηκε γρήγορα, μοίρασε ρόλους στον θίασό του, πήρε και συνεργαζόμενους ηθοποιούς, ώστε να ανεβάσει την τραγωδία του.

Με τον ευρηματικό τίτλο “Διαλύοντας μια αναπτυγμένη χώρα” ξεκίνησε αμέσως παραστάσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Εφημερίδες, κανάλια, sites απ΄ όλο τον κόσμο έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σ΄ αυτούς τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες. Ξεχώρισαν αμέσως τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας και τους απογείωσαν στα παγκόσμια θεατρικά δρώμενα με διθυραμβικά σχόλια τύπου: παλιάτσοι, ερασιτέχνες, αφερέγγυοι, τζογαδόροι.

Και όσο οι δικοί μας άκουγαν τέτοιες κριτικές έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, στον ρόλο της ζωής τους, ώσπου να φτάσουν στην κορύφωση με ένα δημοψήφισμα έκπληξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν ως από μηχανής θεός να δώσει τη λύση με μια συμφωνία σταθμό, αλλά ήταν απών, με τους συμπρωταγωνιστές του να παραληρούν ασυνάρτητα, στην αυλαία μιας τραγωδίας που άνοιξε με χειροκροτήματα και ελπίδα και θα τελειώσει με γιαούρτια και πόνο.

* Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet