Κώστας Αγγελής: Η μωβ κουρτίνα του Ιουνίου
Γνώμες

Κώστας Αγγελής: Η μωβ κουρτίνα του Ιουνίου

«Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας, ρίχνουν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι…» Γ. Σεφέρης, Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Ένας στίχος του Σεφέρη στάθηκε η αφορμή να τραβήξω τη μωβ κουρτίνα της υπέροχης τζακαράντας και να ανακαλύψω τη μοναδική ομορφιά αυτού του ενδημικού, εξωτικού δένδρου, που κάνει ολοένα πιο αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Ανθίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολύ έντονα, σε ταξιανθίες με αρωματικά λουλούδια, ενώ όταν αυτά πέφτουν δημιουργούν το «μεταξένιο χιόνι» του Σεφέρη, εξίσου μοναδικό.

Εικόνες μιας χώρας που θα μπορούσε πραγματικά, να αποτελεί φάρο ομορφιάς, ζωντάνιας, χαράς, υγείας.

Εικόνες μιας χώρας μαγικής, γοητευτικής, μεθυστικής, ονειρικής.

Εικόνες μιας χώρας που το ομορφότερο δένδρο του κόσμου διάλεξε για πασαρέλα του. Εικόνες και μιας χώρας που προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αυτοκαταστραφεί και το μεθοδεύει με μεγάλη επιτυχία.

Εικόνες και μιας χώρας που 40 χρόνια τώρα, προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό της πως έπρεπε να μην ανήκει στη Δύση και τις απάνθρωπες, καπιταλιστικές, φιλελεύθερες κοινωνίες, αλλά να πορεύεται με ένα μοντέλο λαϊκής κυριαρχίας με το κράτος κυρίαρχο και εργοδότη.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχουμε αναδείξει το επίθετο «κρίσιμος» ως το σημαντικότερο του ελληνικού λεξιλογίου, χρησιμοποιώντας το σαν προσδιοριστικό σε λέξεις όπως ημέρα, εβδομάδα, σύσκεψη, συνάντηση, rendez-vous, διαπραγμάτευση, ώρες, αποφάσεις, συνεδρίαση… κερδίζοντας ή χάνοντας χρόνο σε βάρος όμως της χώρας.

Μικρόνοοι, ανεπαρκείς πολιτικοί κρύβονται πίσω από απίθανα σενάρια, όπου αυτοί είναι οι καλοί, οι αγωνιστές, οι επαναστάτες και όλοι οι άλλοι προδότες, αιμοσταγείς τοκογλύφοι, εχθροί των Ελλήνων!

Και η χώρα βυθίζεται και βυθίζεται… και έρχονται αυτές οι εντυπωσιακές τζακαράντες να βάλουν λίγο χρώμα στο γκρίζο, να σκάσουν ένα χαμόγελο ξενοιασιάς, για να ξεχάσουμε αυτούς τους ασυνάρτητους τύπους, που κάνουν πως κυβερνούν και διαπραγματεύονται αέναα, και να θυμηθούμε πως ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου και η ελπίδα βρίσκεται στις αποχρώσεις του ουρανού, της θάλασσας, της τζακαράντας…

Υ.Γ. Ανακαλύψτε αυτές τις πανέμορφες κυράδες του Ιουνίου στα στενά της Τούφας, στους κήπους του Κάτω Χαλανδρίου και της Αγίας Βαρβάρας, σε πεζοδρόμια του Πολυδρόσου, στη Ρεματιά και αφεθείτε σε χρώματα και αρώματα…

*Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet