Κ. Αγγελής: «Ρομά: Mία πληγή που βαθαίνει…»
Γνώμες

Κ. Αγγελής: «Ρομά: Mία πληγή που βαθαίνει…»

Kατεδάφιση, μετεγκατάσταση, καταυλισμός, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ρομά, καταπατητές, ιδιοκτήτες, Χαλάνδρι, νομιμότητα, οδοφράγματα, όρος Πατέρα, Νομισματοκοπείο…

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Πρόσωπα, λέξεις, γεγονότα που απασχόλησαν όλους τα τελευταία 24ωρα. Μία επιχείρηση προγραμματισμένη μήνες τώρα κατέληξε να «γκρεμίζει» με τη… σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων πέντε παραπήγματα.

Τόση φασαρία, τόση σπουδή, τόσες χαμένες εργατοώρες για πέντε ακατοίκητα παραπήγματα! Φυσικά, το πρόβλημα παραμένει σε μία χώρα όπου οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, οι διεξοδικές συζητήσεις, οι ατέρμονες αναλύσεις είναι εθνικό σπορ. Ενώ αντίθετα οι αποφάσεις δικαστηρίων και η νομιμότητα αποτελούν «πεδίο τριβής» των εκάστοτε εμπλεκόμενων, χωρίς να εφαρμόζονται.

Παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου στο μεγαλείο του, όπου οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δικαίωμα στις ιδιοκτησίες τους για δεκαετίες τώρα, όπου οι καταπατητές απαιτούν επιτακτικά να τους παραχωρηθεί αυτή η γη ή κάποια άλλη εντός Χαλανδρίου και την Πολιτεία να παρατηρεί και κάπου κάπου μετά από χαρτοπόλεμο βαρυσήμαντων αποφάσεων να στέλνουν τελεσίγραφα μετεγκατάστασης.

Φυσικά και οι Ρομά έχουν δικαιώματα, φυσικά οι Ρομά διεκδικούν μία καλύτερη ζωή, φυσικά και οι Ρομά πρέπει να μορφώνονται, είναι άλλωστε ο μοναδικός δρόμος ένταξης τους στην κοινωνία. Όλα αυτά όμως, κάτω από ένα καθεστώς νομιμότητας. Ένα καθεστώς ικανό να παράξει συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης και ισονομίας για όλους.

Όλοι συμφωνούμε ότι ο τρόπος που ζουν παραπέμπει σε χώρες του τρίτου κόσμου, συνθήκες υγιεινής άθλιες, ΖΩΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ κυριολεκτικά. Αυτή όμως είναι η ανθρώπινη πλευρά που μας αγγίζει όλους και που όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, καθώς είναι μία πληγή που βαθαίνει και κακοφορμίζει. Αν προστεθεί επιπλέον και η δικαίωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων που καταπατούν τόσα χρόνια οι Ρομά, όπως και οι εύλογες διαμαρτυρίες των περιοίκων του καταυλισμού, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση λύσης.

Το Χαλάνδρι από μόνο του δεν δύναται να δώσει την παραμικρή λύση, κάτι που έχει επισημανθεί και από την προηγούμενη διοίκηση, που προσπάθησε μέχρι τέλους να συμβάλλει στην εξεύρεσή της.

Το Χαλάνδρι με τη ραγδαία ανάπτυξή του δεν είναι εύκολο να βρει χώρο μεταστέγασης του καταυλισμού. Η Πολιτεία οφείλει να υποδείξει τον χώρο μετακίνησης και να το κάνει άμεσα. Άλλωστε ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα μέσα σε ενάμιση μήνα να έχει έτοιμο οικισμό να υποδεχθεί τους Ρομά του Χαλανδρίου.

Είναι εύκολοι οι αφορισμοί, πιο εύκολες οι γενικεύσεις πως όλες οι «κακές» διοικήσεις συλλήβδην που πέρασαν από τον Δήμο αδιαφόρησαν για τους Ρομά. Οφείλουν όμως, οι νεόκοποι προστάτες τους, που πρόσφατα ανακάλυψαν την ύπαρξή τους εντός ορίων του Δήμου, που αξιολογούν και ασκούν κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις, να γνωρίζουν πως τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, η υπόθεση «Ρομά» προχώρησε και φτάνει πια κοντά στην επίλυσή της, αν φυσικά το θέλουν κι οι ίδιοι.

*Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet