Κ. Αγγελής: «Όταν ο Καρλ Μαρξ συνάντησε τον Γκραούτσο Μαρξ το 2015!»
Γνώμες

Κ. Αγγελής: «Όταν ο Καρλ Μαρξ συνάντησε τον Γκραούτσο Μαρξ το 2015!»

αδερφοί Μαρξ ήταν ένα κωμικό γκρουπ, ίσως το σημαντικότερο της αμερικάνικης φαρσοκωμωδίας του 20ού αιώνα, που το αποτελούσαν τέσσερα αδέρφια γερμανοεβραϊκής καταγωγής.

Ο Γκραούτσο ήταν ο μεγαλύτερος και ο πιo ταλαντούχος, μια ζωντανή, κινούμενη γελοιογραφία που υπήρξε όμως και συγγραφέας. Οι κρίσεις του και οι ατάκες του επαναλαμβάνονται και σήμερα από κωμικούς του μιούζικαλ μέχρι βιβλία κάθε λογής.

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τον θάνατό του και κανείς δε μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μια δική του ατάκα θα κυβερνούσε μια χώρα στην άλλη άκρη του πλανήτη. «ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΕΝΤΑΞΕΙ… ΕΧΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ», έλεγε πάνω στη σκηνή ο Γκραούτσο Μάρξ, ύστερα από κάποιες αποδοκιμασίες των θεατών του και την ίδια ατάκα κάνει μότο του ο δικός μας Έλληνας πρωθυπουργός συνεπικουρούμενος από την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή του.

Παρακολουθούμε τρεις μήνες τώρα τη χώρα να βυθίζεται και τους ταγούς της να ασχολούνται με τις ιδεοληψίες τους παραπαίοντας σε Μαρξιστικές ουτοπίες και με το πως θα εφεύρουν άλλες όταν αυτές κουράσουν.

Δεν μας άρεσε η «τρόικα», έγινε «θεσμοί», όταν δεν μας άρεσε κι αυτό είχαμε κι άλλο «Brussels group». Δεν μας άρεσε το μνημόνιο, έγινε ή μάλλον προσπαθεί να γίνει επωφελής συμφωνία, αλλά κι αν δε γίνει οι άλλοι θα φταίνε. Δεν μας άρεσε το «mail Χαρδούβελη», πάρτε μία «δημιουργική ασάφεια».

Δεν μας άρεσαν τα πειραματικά σχολεία, πάρτε «η αριστεία είναι ρετσινιά» και τα καταργούμε. Δεν μας άρεσαν οι τρομοκράτες στη φυλακή, πάρτε τον Ξηρό κατ΄ οίκον. Δεν μας άρεσαν οι αντιεξουσιαστές να καίνε την Αθήνα, πάρτε καταλήψεις, δεν μας αρέσουν κι αυτές πάρτε και «το πίσω από την κουκούλα υπάρχουν άνθρωποι».

Δεν μας άρεσε η Αμυγδαλέζα, πάρτε τώρα… πρόσφυγες στην Ομόνοια και στις παραλίες να λιάζονται. Δεν μας άρεσε η αποτρεπτική πολιτική κατά των λαθρομεταναστών, πάρτε σε 57 μέρες το 60% των προσφύγων που είχαν έλθει στη χώρα μας όλο το 2014, κι αν δε σας αρέσει κι αυτό τους βαφτίζουμε όλους Σύριους ή «μοντέλα από το Ιράν και τη Συρία» και τι έγινε.

Δεν μας άρεσαν οι οργανωμένες παραλίες και τα beach bars, δεν πειράζει δώσε καθαρό περιβάλλον στον λαό να χαίρεται την ομορφιά της φύσης και της Αριστεράς και άσε τους τουρίστες τι τους θέλουμε τους βρωμιάρηδες, τι να τα κάνουμε τα λεφτά τους, άσε που άμα θέλουμε τουρίστες, φροντίζει η υπουργός Τουρισμού να καλωσορίσει, για πρώτη φορά Ουζμπέκους!!!

Δεν μας αρέσουν αυτά που λένε οι υπουργοί, δεν πειράζει έχουμε και αναπληρωτές να πουν άλλα κι αν δεν μας αρέσουν κι αυτά έχουμε και υφυπουργούς, έχουμε και βουλευτές, έχουμε και συνιστώσες…

Και μέρα τη μέρα η κυβέρνηση χάνεται στη μετάφραση, συμπαρασύροντας έναν ολόκληρο λαό στον βυθό και την άβυσσο. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, αλλά εντάξει έχει κι άλλα να πει κι αν δε μπορεί κι αυτά να τα κάνει, δεν πειράζει έχει κι άλλα. Μόνο που σ΄ αυτή τη ζωή όλα έχουν ένα τέλος κι αν τα άλλα βαλτώνουν στην ανικανότητα, την ανευθυνότητα και την επικινδυνότητα, σύντομα δεν θα υπάρχουν άλλα.

Και όταν δε θα υπάρχουν άλλα, όταν θα έχουν ζήσει το όνειρό τους καταστρέφοντας τη χώρα, τότε «η πρώτη φορά Αριστερά» κυβερνήτες μας, θα γίνει και «η τελευταία φορά Αριστερά» στην Ελλάδα.

*Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet