Κ. Ρώτας: “Το Μαρούσι μπορεί να γίνει ξεχωριστή πόλη”
Γνώμες

Κ. Ρώτας: “Το Μαρούσι μπορεί να γίνει ξεχωριστή πόλη”

Η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής επλήγη δραματικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Σήμερα, σε μια φάση ανασυγκρότησης της χώρας, το μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε -πέραν των άλλων- είναι η απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από ειδικούς για το θέμα συγκλίνουν σε μια κρίσιμη παράμετρο, την προσέλκυση επενδύσεων σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Γράφει ο Κώστας Ρώτας*

Ασφαλώς τα επίπεδα απασχόλησης σε μια χώρα εξαρτώνται ως επί το πλείστον από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Όμως η έκθεση στην ανεργία διαφέρει από περιφέρεια σε περιφέρεια, από τοπική σε τοπική κοινότητα. Είναι ανάγκη για την αντιμέτωπη του θέματος να ενεργοποιηθούν όλα τα επίπεδα, αλλά πίστη μου είναι ότι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι ο κρίσιμος κρίκος.

Η πολύπλευρη ενεργοποίηση των Δήμων της χώρας είναι κατά τη γνώμη μου η κρίση παράμετρος. Μόνο αυτοί μπορούν να υλοποιήσουν, με αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο, στοχευμένες πολιτικές και μετρήσιμες ενέργειες για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας, της ανεργίας. Μόνο αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων με διαδικασίες διαβούλευσης και με σύνθεση στόχων και απόψεων. Με καταγραφή των τοπικών ιδιομορφιών αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, οι Δήμοι έχουν ευρύ περιθώριο χειρισμών.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί τον σίγουρο δρόμο που οδηγεί μια περιοχή στην υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη. Νέες επενδύσεις σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος για την τοπική κοινωνία, ποιότητα ζωής, προοπτική για το μέλλον και υπεραξίες για τις περιουσίες των πολιτών.

Στην πόλη μας, όπως τόνισα σε προηγούμενη παρέμβασή μου, η προσπάθεια του Δήμου μας θα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία νέων καινοτόμων υποδομών. Υποδομές που θα λειτουργήσουν σαν κεντρική πλατφόρμα στην προσέλκυση, και στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών, σε ένα φιλικό περιβάλλον και με άξονα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει κινηθεί προς την παραπάνω κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λογω κρίσης. Έχει γίνει ωρίμανση των βασικών προϋποθέσεων. Η πρόσφατη δέσμευση του δημάρχου για 21 μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη δείχνει τη διάθεση για κλιμάκωση των ενεργειών στη νέα δημοτική περίοδο. Μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της πόλης γιατί σε αυτήν θα κριθεί το νέο μοντέλο βιωσιμότητας τόσο του Δήμου μας, όσο και των προοπτικών της κοινωνίας μας. Μια κρίσιμη περίοδο που η ανάπτυξη της περιοχής μας, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας.

Μόνο η προσέλκυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δράσεων στο Μαρούσι θα συμβάλλει ώστε η πόλη να ξαναγίνει περιφερειακό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο. Μια κυψέλη που θα δημιουργεί και θα συντηρεί θέσεις εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες μας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης υπάρχουν, η διάθεση υπάρχει. Χρειάζεται έμπνευση, επινοητικότητα, δημιουργικό και πρακτικό πνεύμα αλλά κυρίως συμμετοχή των πολιτών.

Το Μαρούσι σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή πόλη…..

* Αρχιτέκτων μηχανικός – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet