Νεκτάριος Καλαντζής: Για μια νέα και σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ευρωπαϊκό χαρακτήρα
Γνώμες

Νεκτάριος Καλαντζής: Για μια νέα και σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ευρωπαϊκό χαρακτήρα

Η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνουν οι πόλεις μας περισσότερο σύγχρονες και οι δήμοι μας πιο ισχυροί.

Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*

Μετά και από την εκλογή των Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων και Δημήτρη Παπαστεργίου (δημάρχου Τρικκαίων) στην προεδρία της ΚΕΔΕ, ήρθε η στιγμή να καταστήσουμε τις πόλεις μας πιο λειτουργικές και περισσότερο σύγχρονες.

Λέξεις όπως «έξυπνη πόλη» (smartcity), όπου ορίζεται ως μια πόλη η οποία έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της «έξυπνης» διακυβέρνησης, των «έξυπνων» πολιτών, της «έξυπνης» διαβίωσης, της «έξυπνης» κινητικότητας, της «έξυπνης» οικονομίας και του «έξυπνου» περιβάλλοντος, τις ακούμε όλο και συχνότερα.

Υπάρχει απαίτηση της σημερινής κοινωνίας των πολιτών για απλοποίηση των διαδικασιών που αφορά τη σχέση τους με το κράτος και τους δήμους, όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για ένα πιστοποιητικό, με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής κάρτας του δημότη.

Να μπορούν να στέλνουν δωρεάν από το κινητό τους τα αιτήματα (λακκούβες, καμένες λάμπες, κλαδιά, κάδοι κ.λπ.), ώστε να λύνονται άμεσα, να έχουν «έξυπνο» φωτισμό, με εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω νέων φωτιστικών τύπου LED, με σύστημα «έξυπνης» διαχείρισης στάθμευσης, με χρήση αισθητήρων, όπου κάποιος σε πραγματικό χρόνο να μπορεί να βρει θέσεις ελεύθερης στάθμευσης στην πόλη, μέσω mobile app., αλλά και την «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων, με τη χρήση αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο για την πληρότητα των κάδων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο θα πρέπει να στραφεί σε μοντέλα πόλεων του εξωτερικού και να αντιγράψει καλές πρακτικές, όπως για τη ψηφιοποίηση από το Ταλίν, για τις αστικές αναπλάσεις πλατειών και ποδηλατοδρόμων για πεζούς και ποδηλάτες, από τη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, για ενοποιήσεις ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων από τη Ρώμη, για ανάδειξη εμπορικού κέντρου και ενίσχυση των καταστημάτων από το Λονδίνο, για δημιουργία πάρκων και κήπων από το Λονδίνο, για πιο λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες, όπως το τραμ, από τη Βουδαπέστη και τη Γάνδη, ενώ άλλες μικρομεσαίες πόλεις όπως το Μπρύζ, η Βαλένθια και το Ελσίνκι, μπορούν να γίνουν οδηγοί για να αλλάξουν οι ελληνικές πόλεις τόσο σε αισθητική, όσο και σε βελτίωση του αστικού τους τοπίου.

Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, με πρακτικές και κατευθύνσεις που να μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

* Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet