Πέτρος Αϊβάζης: Κρίση της μικρομεσαίας επιχείρησης; Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση
Γνώμες

Πέτρος Αϊβάζης: Κρίση της μικρομεσαίας επιχείρησης; Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση

Αδιαμφισβήτητα, η περασμένη χρονιά έπληξε ανεπανόρθωτα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις στην αγορά, κάτω από την επίδραση της ενεργειακής κρίσης, συρρίκνωσαν την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών. Και όλο αυτό δυσχέρανε τη λειτουργία της αγοράς, απειλώντας την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για τις επιχειρήσεις, καθώς τις επιβαρύνει σαν ένα δεύτερο ενοίκιο. Οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου έδωσαν μεγάλο αγώνα για να μην μετακυλήσουν τα αυξημένα κόστη που είχαν να αντιμετωπίσουν στους καταναλωτές, αναγνωρίζοντας προφανώς την οικονομική επιβάρυνση που οι τελευταίοι δεξιώνονται. Επιπλέον, με την αύξηση του κόστους ενέργειας και την αύξηση του κόστους προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων, το κόστος έφτασε σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης. Σαν αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν διογκωμένα προβλήματα ρευστότητας με τα ήδη κατακερματισμένα ταμειακά αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Γράφει ο Πέτρος Αϊβάζης*

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, στο μέτρο του εφικτού πάντοτε, προκειμένου να ανταποκριθούν στη νέα κατάσταση που επικράτησε στην αγορά. Ταυτόχρονα, μεγάλη μερίδα των καταναλωτών διστάζει να προβεί σε αγορές λόγω της οικονομικής επιδείνωσης, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε υποτονικά επίπεδα το λιανεμπόριο, όπου πέραν των βασικών αγαθών, είναι πολύ περιορισμένο έως και ανύπαρκτο. Βιώνοντας, λοιπόν, με τον πιο έντονο τρόπο τους κραδασμούς της πληθωριστικής κρίσης, οι καταναλωτές πραγματοποιούν πλέον τις αγορές τους δίνοντας απόλυτη έμφαση στη χαμηλή τιμή του προϊόντος.

Για να μην υπάρξουν λοιπόν εκ νέου «λουκέτα» σε επιχειρήσεις αλλά και νέες απώλειες σε θέσεις εργασίας πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να στηριχθεί η αγορά και να καταπολεμηθεί αποφασιστικά το φαινόμενο της ακρίβειας. Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός πολιτικών για τον μετασχηματισμό της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση της συμμετοχής της στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να αμυνθεί στις πιέσεις που διαμορφώνονται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλανίζουν τη χώρα μας αλλά και τις ανεπτυγμένες κοινωνίες γενικά.

Επομένως θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης και ειδικά ταμεία στοχευμένων κεφαλαίων ενίσχυσης και εγγυήσεων, που να αφορούν κυρίως τις ΜμΕ. Στόχος θα πρέπει να είναι ο παραγωγικός τους μετασχηματισμός, η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η αναβάθμιση της ικανότητάς τους να διεισδύσουν σε νέες αγορές και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης των ΜμΕ οφείλει επίσης να περιλαμβάνει φορολογικά και οικονομικά κίνητρα με έμφαση σε ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Εξίσου σημαντική προκρίνεται και η στοχευμένη επίλυση των θεσμικών και ρυθμιστικών εμποδίων καθώς και οι εξειδικευμένες δράσεις ανάπτυξης κοινών ή και διαμοιρασμένων υποδομών που έχουν σαν κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός υγιούς θεσμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ( κίνητρα συνεργασίας , ανάπτυξη και πιστοποίηση νέων προϊόντων κτλ ).

Οι Μμε επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ένα πολύτιμο δυναμικό ανθρώπων που πασχίζουν σε αντίξοες συνθήκες να διασφαλίσουν όρους επιβίωσης και ανάπτυξης και να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες. Είναι οι μη προνομιούχοι των πολλαπλών κρίσεων, που πάλεψαν ενάντια στην οικονομική δυσπραγία και νίκησαν. Είναι εκείνα τα μικρομεσαία στρώματα στα οποία πάντοτε το ΠΑΣΟΚ έδινε μεγάλη προσοχή, η μεσαία τάξη που έπληξε ο ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης και μέσα στις σημερινές συνθήκες συνιστά τη μόνη επιλογή για την οικονομική της σταθερότητα. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ο οδηγός για τη σοσιαλδημοκρατική διέξοδο, τη λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

*Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Αττικής, στέλεχος εμπορικής επιχείρησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet