Π. Δαλαμπούρα & Ν. Καλαντζής: Η Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στη βούληση της νέας γενιάς
Γνώμες

Π. Δαλαμπούρα & Ν. Καλαντζής: Η Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στη βούληση της νέας γενιάς

Η τελευταία πράξη του δράματος που παίζεται τις τελευταίες μέρες με την ψήφιση από το Κοινοβούλιο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με τον αφανισμό των μικρών κομμάτων (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και με μετακινήσεις βουλευτών αναλόγως των συμφερόντων τους.

Γράφουν οι Πέννυ Δαλαμπούρα(1) και Νεκτάριος Καλαντζής(2)

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο και τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής να είναι ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία, μείζον θέμα αποτελεί το «ξεπούλημα», χωρίς όρους και προϋποθέσεις, του ονόματος «Μακεδονία», μιας και η σύνθετη ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι ιστορικά συγκυριακή και χρησιμοποιείται αυτό τον καιρό, μόνο και μόνο για να κλείσει η συμφωνία. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός των Σκοπίων ως Μακεδονία, των Σκοπιανών ως Μακεδόνες, της γλώσσας ως μακεδονική, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων ως μακεδονικά, αποτελεί ιστορικό έγκλημα τόσο απέναντι στην Ιστορία της Ελλάδας, όσο και σε αυτή των επόμενων γενεών.

Η υποθήκευση, χωρίς αιδώ, της ιστορικότητας του ονόματος «Μακεδονία» υποδηλώνει διπλωματική αδυναμία στη διαπραγμάτευση, ηθελημένη οπισθοχώρηση και ανεξέλεγκτη μονομερής πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς να ρωτήσει πρώτα τη γνώμη του ελληνικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.

Τονίζουμε τη σημασία λανθασμένης διαχείρισης στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, αφού η διεθνής τους αναγνώριση μέσω της Ε.Ε. και της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει στο μέλλον πολλά προβλήματα στη σχέση των δύο χωρών, αντί να τα λύσει, και εμείς ως νέα γενιά θα κληθούμε να παραλάβουμε μια κατάσταση παγιωμένη, χωρίς τη δυνατότητα βελτιωτικών κινήσεων ή διορθώσεων προς όφελος της Ελλάδος και των συμφερόντων της.

Αποτελεί ιστορικό δυστύχημα η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών κυρίως για τις επόμενες γενιές που έρχονται, μιας και καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση που ούτε την ήθελαν, ούτε τους ρώτησε κάποιος για αυτή, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία της νέας γενιάς, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει ή τι ψηφίζει, πιστεύει στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και σε καμία άλλη πέρα από αυτήν.

(1) Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

(2) Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet