Π. Κούκουζας: “Γιατί έδωσα πολιτικό όρκο”
Γνώμες

Π. Κούκουζας: “Γιατί έδωσα πολιτικό όρκο”

Στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, που έλαβε χώρα την Κυριακή 31.08.2014, επέλεξα να ορκιστώ με πολιτικό όρκο. Με τον ίδιο τρόπο είχα ορκιστεί και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο το 2011. Με τον ίδιο τρόπο ορκίζομαι και στις παρουσίες μου στα διάφορα δικαστήρια, ως μάρτυρας.

Γράφει ο Πέτρος Κούκουζας*

Αυτή η καθαρά προσωπική επιλογή είναι απόρροια της άποψής μου ότι οι πολιτειακοί θεσμοί θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητοι από τη θρησκευτική πίστη του καθένα και της καθεμιάς.

Ο διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία, με απόλυτο και διαρκή σεβασμό στην οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη, είναι ένα διαχρονικό αίτημα που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηριχτές. Κατά την άποψή μου ο πολιτικός όρκος θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για όλους και όλες και ο θρησκευτικός όρκος, σε οποιαδήποτε θρησκεία, προαιρετικός.

Είναι προφανές ότι η πολιτική, κοινωνική, επιστημονική πρόοδος δεν μπορεί να εξαρτάται κάθε φορά από τη συμβατότητα της με θρησκευτικά δόγματα που παραμένουν αναλλοίωτα και αφορούν στην πνευματική και μεταφυσική σφαίρα της πίστης.

Η ιστορία αλλά και η τρέχουσα διεθνής κατάσταση φανερώνουν πού μπορεί να οδηγήσει ο θρησκευτικός φανατισμός και η ανάμιξη των θρησκευτικών ηγετών στην πολιτική.

Είμαι βέβαιος, ότι στη χώρα μας δεν θα επικρατήσουν οι οπαδοί του σκοταδισμού, της μισαλλοδοξίας και του φασισμού και η επόμενη γενιά θα ζήσει τον διαχωρισμό των πολιτειακών θεσμών από την εκκλησία και τους εκπροσώπους της. Η πρόοδος θα γίνει πραγματικότητα, όπως έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς που στο παρελθόν θεωρούνταν «άβατοι» και σήμερα θεωρούνται αυτονόητοι (π.χ. δημοτική γλώσσα, ψήφος και χειραφέτηση των γυναικών, προγαμιαίες σχέσεις, πολιτικός γάμος, διαζύγιο κ.ά.).

Για να τηρήσω τους νόμους, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των πολιτών, να μάχομαι για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μου και να πορεύομαι δίχως αλαζονεία, δίχως αμετροέπεια και εγωισμούς έχω οδηγό τη συνείδησή μου και τον σεβασμό προς τους πολίτες που με επέλεξαν. Η στάση ζωής που έχω επιλέξει μου τα επιβάλουν.

Η πολιτική σπέκουλα που γίνεται από νεοσυντηρητικούς κύκλους και στην πόλη μας να εμφανιστεί ότι τάχα όσοι επιλέγουν τον πολιτικό όρκο είναι εναντίον και του κοινωνικού έργου των κληρικών και των θρησκευτικών παραδόσεων του λαού μας είναι εκ του «πονηρού» και σε ορισμένες περιπτώσεις πηγάζει από πρόσωπα που σε καμία περίπτωση η προσωπική τους διαδρομή δεν συνάδει με τη χριστιανική ηθική. Είναι τα ίδια πρόσωπα που παρουσία φωτογράφων κάνουν μεγάλους σταυρούς και γονυπετείς ζητούν τη θεία φώτιση.

Αυτονόητο είναι ότι σέβομαι απεριόριστα τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας και η καθεμιά να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος, πολύ δε περισσότερο σέβομαι και εκτιμώ τους συναγωνιστές μου, που ορκίστηκαν με τον τρόπο που το επέβαλε η συνείδησή τους.

* Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου με τον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet