Αλλεπάλληλες ζυμώσεις και στο… βάθος «λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγ. Παρασκευής
Πολιτική

Αλλεπάλληλες ζυμώσεις και στο… βάθος «λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγ. Παρασκευής

Πολλαπλές ζυμώσεις έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Μια συζήτηση που ενώ ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, τελικώς μετατέθηκε για  τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, όπου θα περιμένουμε να δούμε εάν θα βγει «λευκός καπνός» από το δημαρχιακό μέγαρο της Λ. Μεσογείων. Κάτι που μάλλον φαίνεται αρκετά πιθανό, αφού -έστω και με το… ζόρι- έχει βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη μεταξύ της διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και των δημοτικών παρατάξεων Νίκη των Πολιτών (Γιάννης Σταθόπουλος), Νέα Αρχή (Γιώργος Οικονόμου) και Αλλάζουμε (Γιάννης Μυλωνάκης).

Πάντως, τα όσα προηγήθηκαν το περασμένο διάστημα αποτυπώνουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό στον Δήμο, αλλά και την αδυναμία επίτευξης ουσιαστικών συναινέσεων και συνθέσεων στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, με κάποιους εκ των πρωταγωνιστών των εξελίξεων να λειτουργούν περισσότερο με το θυμικό, παρά με τη λογική…

Τι μεσολάβησε, λοιπόν, τις προηγούμενες μέρες; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» πρώτα ήταν η προσπάθεια του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά να προσεγγίσει την παράταξη των Αλλάζουμε, προτείνοντας τη διερεύνηση της προοπτικής προγραμματικής συμφωνίας για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απερρίφθη, αλλά ωστόσο από την πλευρά των Αλλάζουμε αφέθηκε ανοιχτό το «παράθυρο» σε συνεργασία και σύνθεση πάνω σε μείζονα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.

Εν συνεχεία, υπήρξαν κάποιες διερευνητικές επαφές μεταξύ των παρατάξεων Νίκη των Πολιτών, Νέας Αρχής και των Αλλάζουμε προκειμένου να «μετρηθούν» οι πιθανότητες μιας κοινής στάσης στην επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Τελικώς, αυτό που προτάθηκε ήταν να προσκληθεί η δημοτική αρχή σε μια σύσκεψη με τους επικεφαλής των παραπάνω παρατάξεων, προκειμένου να αναζητηθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση για τον προϋπολογισμό του Δήμου. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Γ. Σταθόπουλος, ο οποίος συνομίλησε με τον δήμαρχο, με τον δεύτερο να κάνει αποδεκτή την πρόταση και το «ραντεβού» (το οποίο πλέον έγινε με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου) να κλείνεται για την περασμένη Δευτέρα 25/1.

Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή τα πράγματα δεν ξεκίνησαν και τόσο ήρεμα, αφού ο δήμαρχος εμφανίστηκε εξαιρετικά χολωμένος με τη μη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί των ενστάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα που είχε ψηφισθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2020 (ήταν η πρόταση των παρατάξεων Σταθόπουλου – Οικονόμου), το οποίο και τελικώς είναι αυτό που εγκρίθηκε. Έτσι, αφού «στόλισε» επαρκώς τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φάνηκε αδιάλλακτος ως προς την εισήγηση της διοίκησης για τον προϋπολογισμό. Γεγονός που προκάλεσε την απορία κάποιων εκ των υπολοίπων επικεφαλής των παρατάξεων για το νόημα που είχε η συγκεκριμένη συνάντηση.

Τελικώς, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, επικράτησαν πιο νηφάλιες σκέψεις και εν τέλει συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα κοινό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο και να ψηφισθεί με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, για να δοθεί ο χρόνος στις υπηρεσίες να αποτυπώσουν τις νέες προτάσεις αποφασίστηκε η προαναφερόμενη αναβολή της συζήτησης για την προσεχή Δευτέρα.

Ωστόσο, ενώ την Τετάρτη 27/1 ήταν ορισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου, μεταξύ άλλων, θα επισημοποιούνταν και τα όσα είχαν ειπωθεί κατά τη συνάντηση της Δευτέρας για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν προσήλθαν οι κ.κ. Σταθόπουλος και Οικονόμου. Ως λόγο της μη παρουσίας τους προέβαλαν το γεγονός ότι δεν είχαν λάβει τις σχετικές εισηγήσεις. Ο δήμαρχος καυτηρίασε τη στάση των δύο επικεφαλής, αλλά τελικώς απεδέχθη την πρόταση του κ. Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) για αναβολή της συζήτησης έως το πρωί της Δευτέρας 1/2, δηλαδή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, μεσολάβησε η χθεσινή (27/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, όπου οι κ.κ. Σταθόπουλος και Οικονόμου αναφέρθηκαν στα τεκταινόμενα της συνάντησης των επικεφαλής των παρατάξεων, εγκαλώντας τον δήμαρχο για τη στάση του. Μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και, τόσο με ανακοίνωσή του στον Τύπο, όσο και με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94FM», επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον κ. Ζορμπά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή άφησε να διαφανεί ότι μάλλον θα… βρεθεί λύση ώστε να ψηφισθεί ένας συναινετικός προϋπολογισμός.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, πάμε σε μια «ήσυχη» συνεδρίαση τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2020, πλην απροόπτων, στα οποία είναι αλήθεια μάς έχει συνηθίσει το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet