Η επιτροπή για τις κεραίες… εξέπεμψε το πρώτο “σήμα” της
Ποιότητα Ζωής

Η επιτροπή για τις κεραίες… εξέπεμψε το πρώτο “σήμα” της

Ομόφωνα ψηφίστηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής η σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής για την ανάλυση κι αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται ως αποτέλεσμα της οργανωμένης πίεσης που άσκησαν επιτροπές κατοίκων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Στην εισήγηση από πλευράς διοίκησης, την οποία έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη, αναφέρθηκε ότι στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν ο δήμαρχος, μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με διαπαραταξιακή αντιπροσώπευση, επιστήμονες ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου, εκπρόσωποι των κατοίκων, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εξειδικευμένος επιστήμονας Κυτταρικής Βιολογίας, εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (καθηγητές-ερευνητές) από τους τομείς Χωροταξίας, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής, εκπρόσωπος της WWF HELLAS και νομικός εύμβουλος.

Μ αφορμή επιφυλάξεις που εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας για την αποδοτικότητα των κατά καιρούς επιτροπών, η αντιδήμαρχος εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτροπή θα οδηγήσει στην εκπόνηση σχετικής μελέτης, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετικό ψήφισμα (118/2015) του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να την εγκρίνει και προωθήσει στις αρμόδιες Αρχές με σκοπό να τροποποιηθεί το Νομοθετικό πλαίσιο των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η αναστολή στην έκδοση νέων αδειών εγκατάστασης. Επίσης, τόνισε ότι η όλη διαδικασία με τις κεραίες είναι ιδιαίτερα σύνθετη, από τεχνικής και νομικής πλευράς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνεται η εντύπωση ότι οι Υπηρεσίες «δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» (σ.σ.: είχε προηγηθεί παρέμβαση κατοίκου, ο οποίος είχε πει ότι ο Δήμος ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά τις κεραίες στις οδούς Ολυμπίας και Καραϊσκάκη).

Μειοψηφία: Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα…

Από πλευράς μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επεσήμανε ότι στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας «η δημοτική Αρχή σπεύδει βραδέως», προσθέτοντας ότι «ευτυχώς οι κάτοικοι έχουν “αρπάξει το θέμα από τα μαλλιά” και γι’ αυτό προχωρά η επιτροπή». Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην πανηγυρίζει για τη δημιουργία της επιτροπής, προσθέτοντας ότι, κατά τον ίδιον, το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τη θέσπιση της κατάλληλης νομοθεσίας, «την οποία και περιμένουμε από την αριστερή κυβέρνηση».

Από τους Φυσάει Κόντρα, ο κ. Σπύρος Αλεξίου είπε ότι οι πρωτοβουλίες των επιτροπών κατοίκων είναι αυτές που «άνοιξαν τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κεραιών», συμφωνώντας κι αυτός ότι είναι θέμα θεσμικού πλαισίου που θα αποφασισθεί κεντρικά, αλλά ταυτόχρονα προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, ζήτησε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία νέα άδεια για τοποθέτηση κεραίας κινητής. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση κατοίκων στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Σημειώνεται ότι σημείο μικρής… τριβής μεταξύ του κ. Σπ. Αλεξίου και της κας Ελ. Πετσατώδη απετέλεσε το θέμα της μη δημοσίευσης από πλευράς Δήμου ενός πίνακα με όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Αγία Παρασκευή (ο κ. Αλεξίου εκτίμησε τον αριθμό τους στις 84), με την αντιδήμαρχο να υποστηρίζει ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ. Όπως εξήγησε, επειδή το καθεστώς με κάθε κεραία κινητής αλλάζει διαρκώς, θα ήταν δύσκολο για τον Δήμο να βγάλει έναν τέτοιον πίνακα, αντιπροτείνοντας να μπει στον ιστότοπο του Δήμου ένα link που να παραπέμπει στον αντίστοιχο ιστότοπο της ΕΕΤΤ, ώστε ο δημότης να μπορεί άμεσα να λάβει τις πληροφορίες που θέλει.

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια Γενιά Μπροστά) εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της επιτροπής που προτείνεται να συσταθεί, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες επιτροπές που συνέστησε η δημοτική Αρχή έχουν συνεδριάσει ελάχιστες φορές. Μάλιστα, ζήτησε από τον δήμαρχο να λύσει το ζήτημα «και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει».

Επισημαίνεται ότι στην πρόταση της σύστασης της επιτροπής προστέθηκε, μετά από πρόταση κατοίκου, να υπάρξει εβδομάδα ενημέρωσης, στις αρχές Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα ενημερωθούν σχολεία, φορείς και κάτοικοι για το θέμα και θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός του έργου της επιτροπής που θα συσταθεί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet