Video

Γ. Σταθόπουλος: Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία, αλλάζουμε την πόλη μας

Σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα (Δημόσιος απολογισμός στην Αγ. Παρασκευή… για ποιους άραγε;), στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 η ειδική ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2015 της δημοτικής Αρχής.

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Στην αρχική του εισήγηση, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε συνοπτικά, με παράλληλη προβολή διαφανιών, σε 11 βασικούς τομείς όπου η διοίκησή του έριξε το βάρος και συγκεκριμένα στους εξής:

  1. Στήριξη κοινωνίας με ισχυροποίηση των κοινωνικών δομών.
  2. Βελτίωση της καθαριότητας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
  3. Παρεμβάσεις σε πολλά σημεία της πόλης και νέα έργα.
  4. Υποστήριξη στη λειτουργία της σχολικής κοινότητας και πολλά έργα στα σχολεία.
  5. Βελτίωση οικονομικών του Δήμου και της εξυπηρέτησης του πολίτη – Αναδιοργάνωση του Δήμου.
  6. Αναβάθμιση και εμπλουτισμός της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.
  7. Δημιουργία δομών για στήριξη της τοπικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  8. Ενίσχυση της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της διαφάνειας.
  9. Εμπλουτισμός αθλητικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση αθλητικών σωματείων.
  10. Διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
  11. Αναβάθμιση αυτοδιοικητικών συνεργασιών του Δήμου.

Σε… δεύτερο χρόνο κι απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τους επικεφαλής της μειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος μίλησε για προσπάθεια «μηδενισμού του έργου της διοίκησης», ενώ ξεκαθάρισε ότι η νυν δημοτική Αρχή θα μείνει προσηλωμένη στον στόχο της, δηλαδή «θα στηρίξει την κοινωνία και θ’ αλλάξει την Αγία Παρασκευή».

Βασίλης Ζορμπάς: «Καταπίνετε αμάσητα τα μνημόνια»
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Ξεκινώντας με μία αναφορά σε μύθο του Αισώπου, ο τέως δήμαρχος της πόλης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας), Βασίλης Ζορμπάς, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι επί 16 χρόνια «υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και κατηγορούσε τους πάντες για τα πάντα», ενώ αναφερόμενος ειδικά στον δήμαρχο, τόνισε ότι «έχτισε την πολιτική καριέρα του με ένσημα-“μαϊμού”».

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική του, είπε ότι η δημοτική Αρχή «καταπίνει αμάσητα τα μνημόνια», έχοντας κάνει τον Δήμο «παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ την κατηγόρησε για «ανυπαρξία έργου» και για «παραπλάνηση των δημοτών».

Παράλληλα, ο κ. Β. Ζορμπάς παράθεσε το έργο της δικής του θητείας, προκειμένου να το αντιδιαστείλει με αυτό της νυν δημοτικής Αρχής.

Βασίλης Γιαννακόπουλος: Βγείτε από το facebook για να κάνετε έργο
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Σκληρός στην κριτική του προς τη δημοτική Αρχή ήταν και ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, Βασίλης Γιαννακόπουλος. Αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Β. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι η διοίκηση έχει «κοινά χαρακτηριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναρωτήθηκε «τι έργο έχει παραχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, που να μπορεί να απολογισθεί;».

Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση του δημάρχου Γ. Σταθόπουλου ότι, ενώ ήταν διεκδικητική όσο βρισκόταν στη μειοψηφία, από τότε που έγινε διοίκηση «δείχνει άνευρη», και προχώρησε σε «σφυροκόπημα» ενότητα προς ενότητα του παραγόμενου έργου από τον Σεπτέμβριο του 2014, σχολιάζοντας: «Τι να απολογίσουμε από το έργο σας; Το άλλαγμα των λαμπτήρων ή την επιχωμάτιση της λακκούβας;».

Ο κ. Β. Γιαννακόπουλος κατηγόρησε ακόμη τη διοίκηση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της για διεκδικητικούς προϋπολογισμούς, διαφάνεια και κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο «να βγει από το facebook για να κάνει έργο».

Ανδρέας Γκιζιώτης: Φτωχός απολογισμός μίας μετριότατης δημοτικής Αρχής
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στο γενικότερο ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει επηρεάσει άμεσα την Αυτοδιοίκηση, έχοντας «μετατρέψει τον δήμαρχο σε φορομπήχτη και την τοπική διοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους».

Παράλληλα, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης έθιξε την εικόνα της σχεδόν άδειας αίθουσας όπου γινόταν ο απολογισμός, λέγοντας ότι το γεγονός θα πρέπει «να θορυβήσει» τη διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την απουσία ιδιαίτερα των συλλόγων και φορέων από τη συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση.

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του δημάρχου, τη χαρακτήρισε ως «απολίτικη», κάνοντας λόγο για «φτωχό απολογισμό μίας μετριότατης δημοτικής Αρχής».

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: Ξεχάσατε τις υποσχέσεις για ενότητα και συνεργασίες
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Σχολιάζοντας σκωπτικά ότι ο δήμαρχος παρουσίασε ως έργο «ακόμη και την παρουσία τη δική του και των αντιδημάρχων στον Δήμο, όπως είναι υποχρέωσή τους», ο επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά χαρακτήρισε ως «κακή» την εισήγηση του δημάρχου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι «ξέχασε» τις υποσχέσεις για άνοιγμα στην κοινωνία, για ενότητα, για συνεργασία με τις παρατάξεις, για άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «εκείνο που είδαμε είναι πλήρης ταύτιση και υποταγή στο κυβερνών κόμμα».

Ο κ. Αλ. Μουστόγιαννης έκανε επίσης λόγο για «υποβάθμιση» του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτέθηκε, για άλλη μια φορά, στον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου ΠΑΟΔΑΠ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) και κάλεσε τη διοίκηση «ν’ αλλάξει και να επιδιώξει συνεργασίες».

Θάνος Ανδρίτσος: Υπάρχει κι άλλος τρόπος να ασκηθεί πολιτική…
Θάνος Ανδρίτσος
Θάνος Ανδρίτσος

Για προσπάθεια «απολιτικοποίησης» του έργου της δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση μόνο για τα έργα, λες κι αυτά είναι αποκομμένα από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

Ο κ. Θάνος Ανδρίτσος τόνισε ότι ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση δημιουργεί μία «πλαστή εικόνα» για τα πραγματικά προβλήματα, θεωρώντας ως σημαντικό να ξεκαθαριστεί εάν ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή είναι με την πλευρά των εργαζομένων και των δημοτών, διεκδικώντας δυναμικά από την κεντρική διοίκηση ή «είναι υποταγμένη στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

Τονίζοντας ότι η κεντρική πολιτική είναι αυτή που καθορίζει τα οικονομικά των Δήμων, επιμένοντας να τα «μεταφράζει σε ουδέτερους αριθμούς, μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων», ο κ. Θ. Ανδρίτσος κατέληξε στην τοποθέτησή του καλώντας τους δημότες να μην αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος για να ασκηθεί πολιτική.

Τοποθετήσεις αντιδημάρχων, προέδρων Ν.Π. και παρεμβάσεις πολιτών – φορέων
Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Ν.Π.
Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Ν.Π.

Επιμέρους ανάλυση του έργου της δημοτικής Αρχής στους 21 μήνες της θητείας της πραγματοποίησαν οι αντιδήμαρχοι Παιδείας, Πάνος Γκόνης, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, Οικονομικών, Σπύρος Παπαγεωργίου, Περιβάλλοντος, Ιωάννης Σιδέρης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων ΠΑΙΣΔΑΠ (Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής), Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, ΠΑΟΔΑΠ, Σωτήρης Παπαμιχαήλ και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Παρασκευής-Μουσείο «Αλ. Κοντόπουλος», Τερψιχόρη Γκιόκα.

Πολίτες κι εκπρόσωποι φορέων
Πολίτες κι εκπρόσωποι φορέων

Από τους ελάχιστους που παρακολούθησαν τον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής Αρχής, παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, η οποία αναφέρθηκε στο τι έγινε, αλλά και ποια προβλήματα εξακολουθούν ν’ απασχολούν τη σχολική κοινότητα (Οι θέσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονένων Σχολείων Αγ. Παρασκευής για τον απολογισμό), εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών, που ζήτησε να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική του Δήμου σε ό,τι αφορά στα τροφεία, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αη Γιάννη», που αναφέρθηκε «στα όσα δεν έχουν γίνει στην περιοχή» κ.ά.

Τέλος, παρεμβάσεις στη συνεδρίαση έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους Κωνσταντίνο Τσιαμπά, Δημήτρη Κονταξή και Σοφία Αϊδίνη-Παπασιδέρη.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης
Ανδρέας Γκιζιώτης και Σπύρος Αλεξίου
Ανδρέας Γκιζιώτης και Σπύρος Αλεξίου

Επειδή το… χούι δεν φεύγει ούτε και μετά από ατύχημα, ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, Σπύρος Αλεξίου, έστω και με τη βοήθεια πατερίτσας, λόγω πρόσφατου τραυματισμού του, βρέθηκε στον χώρο της διαβούλευσης, την οποία και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εν τω μεταξύ, δεν έμεινε ασχολίαστη η επιλογή του κ. Β. Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από τον απολογισμό, αμέσως μόλις τελείωσε τη δική του τοποθέτηση, χωρίς να ακούσει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων συναδέλφων του, αλλά και των δημοτών που βρίσκονταν στην αίθουσα. Αναλόγως σχολιάστηκε και η στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων που ήρθαν, είδαν και απήλθαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιο καλή η... παραταξιακή μοναξιά για τον Σωτήρη Ησαΐα
Πιο καλή η… παραταξιακή μοναξιά
για τον Σωτήρη Ησαΐα

Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία, αλλά σαφώς κρατώντας αποστάσεις (και χωροταξικά, αφού ούτε ανέβηκε στο πάνελ) από την παράταξη στην οποία ακόμη τυπικά ανήκει (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας), αλλά και χωρίς να ζητήσει να κάνει παρέμβαση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet