«Εντέλλεσθαι» του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής στον δήμαρχο να στηρίξει τους συμβασιούχους των ΠΑΙΣΔΑΠ
Κοινωνία

«Εντέλλεσθαι» του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής στον δήμαρχο να στηρίξει τους συμβασιούχους των ΠΑΙΣΔΑΠ

Το θέμα της στήριξης ή μη των συμβασιούχων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ) στη δικαστική διεκδίκησή τους για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου 2021.

Το θέμα έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης η αντιπολίτευση, με εισηγητή τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, σε μια συνεδρίαση που έγινε μετά από πολλούς μήνες με μεικτό τρόπο (υπήρχαν σύμβουλοι παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων και κάποιοι άλλοι που συνδέονταν μέσω διαδικτύου), αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων του Δήμου και συνδικαλιστικών φορέων.

Η συζήτηση -η οποία ούτως ή άλλως διεξήχθη υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που υπήρχαν- ήταν φορτισμένη, καθώς εξ αρχής ήταν γνωστή η άρνηση του δημάρχου, Βασίλη Ζορμπά, να συνομολογήσει στην αγωγή που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, η διοίκηση δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι αρνήθηκε αρχικώς να συμπεριλάβει το θέμα προς συζήτηση, όπως αυτό είχε υποβληθεί από την πλευρά των εργαζομένων και χρειάστηκε η παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή του στο Σώμα.

«Προσφέρουν για χρόνια, είναι απαραίτητοι στους παιδικούς σταθμούς»

Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση, η οποία κράτησε αρκετές ώρες, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων υποστήριξαν την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών, καθώς -μεταξύ άλλων- στηρίζουν για περισσότερα από 10 χρόνια τις αυξημένες ανάγκες των συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών δομών. Επίσης, όπως τόνισαν, τα επόμενα δύο χρόνια ο Δήμος θα παραλάβει και νέους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, οπότε θα προκύψουν νέες ανάγκες για προσωπικό.   

Από την αντιπολίτευση επισημάνθηκε, ακόμη, το γεγονός ότι ο δήμαρχος είχε σπεύσει να υπερασπιστεί στο παρελθόν συμβασιούχους που διεκδικούσαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας στον Δήμο, ενώ τώρα αρνείται -«πεισματικά» όπως σημειώθηκε- να πράξει το ίδιο με ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Θέλουν να τρουπώσουν στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, αφού άσκησε γενικότερη κριτική σε όσους επιχειρούν να «τρουπώσουν» στο Δημόσιο μέσω της μετατροπής των προσωρινών συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εις βάρος της «αξιοκρατίας» και των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, όπως είπε, υποστήριξε ότι οι ανάγκες των παιδικών σταθμών της πόλης δεν δικαιολογούν τη μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων. Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον των συγκεκριμένων συμβασιούχων λέγοντας ότι αρνήθηκαν να στηρίξουν άλλες ανάγκες του Δήμου την περίοδο που οι παιδικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί λόγω της πανδημίας.

Πάντως, και αφού είχε δεχθεί σκληρή κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο κ. Ζορμπάς άφησε ανοιχτό το «παράθυρο», όταν παραληφθούν οι νέοι παιδικοί σταθμοί, να αξιοποιηθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, όμως, τους προειδοποίησε πως, εάν χαθεί η δικαστική διεκδίκησή τους, ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον σχετικώς με την εκ νέου απασχόλησή τους στους παιδικούς σταθμούς.

«Ψηφίστε ό,τι  θέλετε, αλλά εγώ θα είμαι στο δικαστήριο»

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών πήρε ακόμη εντονότερη μορφή όταν -μπροστά στη διαφαινόμενη επικράτηση των απόψεων της αντιπολίτευσης, η οποία εξάλλου έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο- ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν πρόκειται στο δικαστήριο να υποστηρίξει το αίτημα των εργαζομένων, θεωρώντας ουσιαστικά αναρμόδιο το Σώμα να τον υποχρεώσει σε μια τέτοια στάση. «Εσείς ψηφίστε ό,τι θέλετε, αλλά στο δικαστήριο θα είμαι εγώ» είπε ο κ. Ζορμπάς, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε, Γιάννης Μυλωνάκης, του υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από την καταδίκη του «στα μάτια του λαού της Αγίας Παρασκευής», θα έχει να αντιμετωπίσει και την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις από μέρους της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος επέμεινε στην αρχική τοποθέτησή του, δηλώνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσει ακόμη και κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος…

«Διαρροές» από το στρατόπεδο της διοίκησης στην ψηφοφορία

Τελικώς, στη διαδικασία της ψηφοφορίας που ακολούθησε, η πρόταση της αντιπολίτευσης για συνομολόγηση στην αγωγή που έχουν υποβάλει οι συμβασιούχοι των ΠΑΙΣΔΑΠ πέρασε με 19 ψήφους υπέρ (μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Νεολαίας, Νίκος Ζόμπολας), 8 αποχές (από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης) και 2 «παρών» (της προέδρου του Σώματος, Έφης Καψοκεφάλου και του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού, Διονύση Λέκκα).

Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω… διαρροές που κινούν το ενδιαφέρον, αλλά κυρίως η τοποθέτηση της κ. Καψοκεφάλου (σ.σ.: να θυμίσουμε ότι έχει διατελέσει πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ) αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Η πρόεδρος του Σώματος έσπευσε να εξηγήσει ότι «δεν ταυτίζεται πολιτικά» με τον δήμαρχο, αντιθέτως αρκετές φορές έχει διαφωνήσει με το ύφος του, ενώ αποκάλυψε ότι έφερε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση παρά την αντίθετη εισήγηση του κ. Ζορμπά. Επίσης, η κ. Καψοκεφάλου παραπονέθηκε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τα οικονομικά και διοικητικά θέματα των ΠΑΙΣΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι το έχει ζητήσει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet