Στο ίδιο τραπέζι επαγγελματίες & διοίκηση για τα προβλήματα της αγοράς
Επιχειρήσεις – Αγορά

Στο ίδιο τραπέζι επαγγελματίες & διοίκηση για τα προβλήματα της αγοράς

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «Να στηρίξουμε – ενισχύσουμε την Τοπική Αγορά στον καιρό της κρίσης», που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) και το Σωματείο Εστιατόρων «Ο Διόνυσος» τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Η συζήτηση, η οποία αποδείχθηκε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, άνοιξε με ομιλία του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης για την αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπως και στην ανάγκη στήριξής τους. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η στήριξη της τοπικής αγοράς στις εμπορικές ζώνες της Αγίας Παρασκευής αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής  Αρχής και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως:

  • Μειώσεις 6% πέρυσι και 3% φέτος στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα καταστήματα, 15% στα μικρά ως 60 τ.μ. και 50% στις νέες επιχειρήσεις για το 2016 καθώς και 30% στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Δράσεις για  προβολή και στήριξη της τοπικής αγοράς (ενημέρωση, υπαίθριες συναυλίες, φυλλάδια, πανό με το σύνθημα «Στηρίζουμε την τοπική αγορά – Προμηθευόμαστε από τα καταστήματα της πόλης μας» κ.ά.).
  • Διάθεση χώρου του Δήμου για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΝΕΒΑΠ όπως και για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου της όπως και εκπροσώπησή της στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
  • Μέτρα αντιμετώπισης του «εμπορίου χωρίς φορολογική νομιμότητα» και ρυθμιστικές παρεμβάσεις περιορισμού των αυθαιρεσιών στις εμποροπανηγύρεις.
  • Εποπτεία (στο μέτρο που επιτρέπεται) της εκτέλεσης των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης Κοντόπευκου και έγκαιρη ενημέρωση των επαγγελματιών για τις ασφαλτοστρώσεις.
  • Παραχώρηση χώρου κεντρικής πλατείας στην ΕΝΕΒΑΠ στις γιορτές των Χριστουγέννων. Έγκαιρος και ιδιαίτερα αυξημένος εορταστικός φωτισμός και στολισμός στις πλατείες της πόλης και στους εμπορικούς άξονες.
  • Παρεμβάσεις του Δήμου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής για τη βελτίωση της αστυνόμευσης στους εμπορικούς δρόμους όπου παρατηρούνται κρούσματα μικροκλοπών και «εμπορικές» δραστηριότητες.
  • Πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Γιαβάση τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που θα γίνεται μονίμως, αποδίδοντας έτσι χώρο στους πεζούς και τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα στην κεντρική πλατεία.

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι σύντομα θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου προβολή των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης σε συνεργασία με την ΕΝΕΒΑΠ και ότι η  ΕΝΕΒΑΠ θα καλείται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με δικαίωμα λόγου (πρόταση της δημοτικής παράταξης «Μια γενιά μπροστά»).

Τέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ο Δήμος θα δημιουργήσει γραφείο στήριξης νέων επιχειρήσεων, ότι μελετάται το θέμα της εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης που θα διευκολύνει την πρόσβαση στα καταστήματα και το θέμα των φορτώσεων – εκφορτώσεων στους εμπορικούς δρόμους, ότι θα φωτιστεί σύντομα η περιοχή της βιοκλιματικής ανάπλασης Κοντόπευκου και γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα για τοΝ φωτισμό της οδού Δερβενακίων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην κρίση και τις συνέπειές της στις μικρές επιχειρήσεις, στη μεταποίηση και στο εμπόριο και στους επαγγελματίες (250.000 λουκέτα, 700.000 χαμένες θέσεις εργασία, ανυπαρξία ρευστότητας, δραματική πτώση του κύκλου εργασιών και επενδύσεων, χρέη κ.ά.), στη δράση και στις προτάσεις της Συνομοσπονδίας και στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και κρίσης, ενός «εθνικού σχεδίου ανάπτυξης». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να «στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις αλλάζοντας καταναλωτικά πρότυπα και ενισχύοντας τα ελληνικά προϊόντα, τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες καθώς και τις τοπικές αγορές». Τόνισε την ανάγκη των συνεργασιών μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με δράσεις όπως η δημιουργία στους Δήμους Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου με τη συνεργασία Δήμων και επαγγελματιών. Τέλος ενημέρωσε μετά από σχετικές ερωτήσεις για τις θέσεις και τις ενέργειες της ΓΣΕΒΕΕ σε ασφαλιστικά και άλλα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ Βασίλης Τσαγκάρης ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων στην αγορά και «ειδικότερα στα δυσβάστακτα υφεσιακά μέτρα όπως τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά, τα κάπιταλ κοντρόλ κ.ά.» και τόνισε την ανάγκη για πιο δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την ΓΣΕΒΕΕ.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην αντίθεση της ΕΝΕΒΑΠ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις λευκές νύχτες, στην καλή συνεργασία με τον Δήμο και την επιχορήγηση της Ένωσης σημειώνοντας τις ανάγκες περαιτέρω μείωσης των δημοτικών τελών, προβολής της τοπικής αγοράς, δημιουργίας γραφείου στήριξης νέων επιχειρηματιών και μικρών επιχειρήσεων, βελτίωση της αστυνόμευσης και του φωτισμού και επίλυσης του προβλήματος της στάθμευσης. Τέλος, ενημέρωσε ότι λειτουργεί ιστοσελίδα της Ένωσης.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτή του προέδρου του Σωματείου Εστιατόρων «Ο Διόνυσος» Χρήστου Λογκαράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινωνική ευθύνη που δείχνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και στη συμβολή τους στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, στην ανάγκη κατανόησης της τοπικής κοινωνίας για τις οχλήσεις από τα καταστήματα και ενημέρωσης του Σωματείου πριν την όποια καταγγελία, στην εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ενός «φεστιβάλ» που θα προωθεί την τοπική αγορά, στο δυνάμωμα των διεκδικήσεων από τη ΓΣΕΒΕΕ και ενημέρωσε για τη λειτουργία σελίδας του Σωματείου στο facebook.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και απαντήσεις και ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των παρευρισκομένων επαγγελματιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ι. Σιδέρης, ο πρ. δήμαρχος Β. Ζορμπάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτ. Παπαμιχαήλ, Μαργ. Δημητρίου-Καβρουδάκη, Γ. Λογοθέτης, Σπ. Γιώτσας, Σωτ. Ησαΐας και Γ. Μυλωνάκης.

Δείτε την τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet