Κάθε… κομμάτι κι ένα πρόβλημα στην πίτα της Ένωσης Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Κάθε… κομμάτι κι ένα πρόβλημα στην πίτα της Ένωσης Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

Στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης που ταλαιπωρεί την Αγία Παρασκευή και «στην αδήριτη ανάγκη» της απόκτησης του Ο.Τ. 119 (πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή) για την κάλυψη την ανέγερση του 12ου Δημοτικού,  αλλά και ενός τουλάχιστον νηπιαγωγείου στον  ίδιο χώρο, ήταν αφιερωμένη η φετινή πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ένωσης.

Η κοπή της πίτας έγινε την Kυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στο φιλόξενο συγκρότημα του 2ου Δημοτικού & 5ου Νηπιαγωγείου. Οι καλεσμένοι «στριμώχθηκαν» σε μία τάξη διδασκαλίας, αφού το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και σχεδόν όλα της «επάνω γειτονιάς», δεν διαθέτουν καμία άλλη υποδομή (αίθουσα τελετών/πολλαπλών χρήσεων/συγκέντρωσης μαθητών/ριών κτλ), παρά μόνο αίθουσες διδασκαλίας.

Οι καλεσμένοι, όπως λένε οι διοργανωτές, «είχαν την ευκαιρία να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι ακριβώς σημαίνει έλλειψη σχολικής στέγης, ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την ασφάλεια των παιδιών μας  και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά τους».

Τους καλεσμένους καλωσόρισε το αρχαιότερο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, ο κ. Αντώνης Παπάζογλου. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος, Μαρία Ξυνογαλά, όπου συνοπτικά αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σχολικής στέγης στη σχολική κοινότητα και ειδικότερα στα σχολεία τής άνω της Μεσογείων περιοχής, στην αναγκαιότητα ανέγερσης του 12ου Δημοτικού, στην ανάγκη ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων και στην αδυναμία να προχωρήσει η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής  προσχολικής αγωγής στην πόλη, λόγω έλλειψης  σχολικής στέγης, καθώς και  στις συνέπειες που επιφέρει η αδυναμία εφαρμογής της δίχρονης  προσχολικής στους Παιδικούς Σταθμούς της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από  την έλλειψη στέγης.

Επίσης, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για την επίλυση του κορυφαίου αυτού προβλήματος της πόλης και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων και αρμοδίων φορέων για την απόκτηση του Ο.Τ. 119, που όντας μοναδικό οικόπεδο στην περιοχή έχει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της σχολικής κοινότητας ολόκληρης της πόλης.

«Επειδή, όμως, μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και επειδή η πραγματική δύναμη της Ένωσης είναι οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων, ο λόγος δόθηκε σε αυτούς, τους Συλλόγους Γονέων των 1ου, 2ου, 3ου, 6ου & 8ου Δημοτικών που ανέλαβαν να μας… ξεναγήσουν στην καθημερινότητα και στα προβλήματα των σχολείων τους και των νηπιαγωγείων που φιλοξενούνται σε αυτά, να μας κάνουν όλους κοινωνούς της πραγματικότητας του κάθε σχολείου και να εξηγήσουν -καλύτερα από τον καθένα- τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε και επιμένουμε για την απόκτηση του Ο.Τ. 119 και για την ανέγερση νέων σχολείων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με σύντομη περιγραφή των προβλημάτων και προβολή των φωτογραφιών του κάθε σχολείου, με projector, οι προαναφερόμενοι σύλλογοι κατέδειξαν με εξαιρετικό τρόπο την αμείλικτη πραγματικότητα των σχολείων της πόλης, εστιάζοντας:

  • Στο πού και πώς στεγάζονται τα 1ο και 5ο νηπιαγωγεία (φιλοξενούμενα του 1ου και 2ου Δημοτικού αντίστοιχα) και γιατί είναι απαραίτητη η μεταστέγασή τους. τόσο για τα νήπια όσο και για τα παιδιά των δημοτικών.
  • Στα containers στα προαύλια προκειμένου να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος μαθητικός πληθυσμός (1ο και 3ο Δημοτικά) μέσα στην υγρασία και στα προβλήματα.
  • Στις αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν «τεμαχιστεί» για να δημιουργηθούν αίθουσες διδασκαλίας (3ο Δημοτικό).
  • Στις αίθουσες διδασκαλίας που χωρίστηκαν στα δύο (μισές αίθουσες δηλαδή) που φιλοξενούν τάξεις 20-22 παιδιά (3ο Δημοτικό).
  • Στα κυλικεία που μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας  (3ο Δημοτικό).
  • Στους βοηθητικούς χώρους που μετατράπηκαν σε τμήματα ένταξης χωρητικότητας μόλις  2 παιδιών (2ο Δημοτικό).
  • Στους βοηθητικούς χώρους λίγων τετραγωνικών που μετατράπηκαν σε αίθουσες (σε όλα τα σχολεία της πάνω περιοχής).
  • Στις βιβλιοθήκες που έχουν «τεμαχιστεί» και μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας (8ο Δημοτικό).
  • Στις ανύπαρκτες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων (1ο, 2ο και 6ο Δημοτικά).
  • Στα προαύλια με προδιαγραφές να φιλοξενούν 150-180 παιδιά και φιλοξενούν σήμερα πάνω από 300 (1ο, 2ο, 6ο, 8ο Δημοτικά), εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.   

Στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ένωσης παρέστησαν οι Γιώργος Μαργαρίτης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Β. Ζορμπά και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κεφαλογιάννη Λουκία, αντιπεριφερειαρχης Βόρειου Τομέα Περιφ. Αττικής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών, Γιάννης Σταθόπουλος, τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Νίκη των Πολιτών, Γιώργος Οικονόμου, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή, Γιάννης Μυλωνάκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε, Ανδρέας Γκιζιώτης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Ελισάβετ Πετσατώδη, πρώην δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Πέτρος Σταύρου, εκπρόσωπος της παράταξης Φυσάει Κόντρα, Θεόδωρος Μπουρλιάσκος, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Γεωργία Πίσπα, πρόεδρος του «Αργώ», Φανή Παναγιωτοπούλου, αντιπρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, Νικολέττα Μπελεχρή-Κυριάκου, οργανωτική γραμματέας της παράταξης Αγ. Παρασκευή η Πόλη μας, Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των ΠΑΙΣΔΑΠ, Χρήστος Γιαννακάκος, μέλος Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Γεώργιος Νεκταρίδης, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Διαβήτη και μέλος Δ.Σ. των  ΠΑΙΣΔΑΠ, Γιάννης Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Αγ. Αναργύρων και μέλος Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Γιώργος Καράμπελας, πρόεδρος του ΓΣΑΠ, Γιώργος Δάρρας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού, Στέφανος Μπακογιάννης, πρ. πρόεδρος Συλλόγου Πευκακίων και οι πρώην πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Γιάννης Ρήγος, Αύρα Μπασακίδου, Βασίλης Τραυλός και Μένιος Αϊδίνης.

Επίσης κοντά στην Ένωση βρέθηκαν ήταν οι εκπαιδευτικοί Βελισσαρίου, δ/ντρια 2ου Δημοτικού, Σαμαρά,  δ/ντρια 6ου Δημοτικού, Δούκα δ/ντρια 2ου ΓΕΛ, Καραμούζης, δ/ντής 2ου ΕΠΑΛ και ο Μπαλάσκας, υποδ/ντής 1ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν τα παλαιά μέλη της Ένωσης, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Λεωνίδας Ριτζάκης, Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα και Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου, η πρώην αντιπρόεδρος Αλέκα Ζιώγα και τα πρ. μέλη Μαίρη Ριζκ-Καρακατσάνη και Μάκης Μητσάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι από τους εν ενεργεία Συλλόγους και εκπροσώπους τους.

Η Ένωση ευχαριστεί τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού και τη διευθύντρια του σχολείου για την εξαιρετική φιλοξενία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet