Ένωση Γονέων: «1ο βήμα στον μαραθώνιο της Παιδείας η συνεδρίαση του Δ.Σ.»
Κοινωνία

Ένωση Γονέων: «1ο βήμα στον μαραθώνιο της Παιδείας η συνεδρίαση του Δ.Σ.»

«Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον των σχολείων της Αγίας Παρασκευής» χαρακτηρίζει τις μέχρι στιγμής ενέργειες της δημοτικής αρχής της πόλης η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Παιδεία και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. ψήφισμα της Ένωσης (βλέπε δημοσίευμα Μέτωπο (όχι και τόσο αρραγές) για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου).

Παράλληλα, η Ένωση δηλώνει ότι «θα κρίνει καθημερινά το έργο της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων» που αφορούν στις σχολικές μονάδες της πόλης, ενώ αναφέρεται και στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, την Πέμπτη 20/11/2014.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ…

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων εκτιμώντας τη σοβαρή κατάσταση που υπήρξε στα σχολεία λόγω του ότι όλο το καλοκαίρι δεν έγιναν οι επιβεβλημένες επισκευές αλλά και ότι υπήρξε ανησυχητική στασιμότητα στα θέματα που έπρεπε να λυθούν στα σχολεία από τον Δήμο, υπέβαλε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συνεδρίαση με θέμα: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων αναφορικά με τη δημόσια παιδεία στην Αγία Παρασκευή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014. Σημαντικός αριθμός γονέων που δραστηριοποιούνται στους Συλλόγους Γονέων κατέκλεισε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεικνύοντας έτσι πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα και πόσο επιτακτικά αναγκαίες οι λύσεις τους.

Κατά την εισήγηση της Ένωσης Γονέων από την πρόεδρο Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα αναπτύχθηκαν όλα τα επί χρόνια σωρευμένα αλλά και τα νέα προβλήματα των σχολείων της πόλης καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κυβερνητική πολιτική στα θέματα της παιδείας ενώ στο τέλος κατέθεσε ψήφισμα προς τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών με διεκδικήσεις της δικής τους αρμοδιότητας. Το ψήφισμα αυτό υπερψηφίστηκε από τις τέσσερις εκ των έξι παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελεί πλέον πλαίσιο διεκδίκησης από την κυβέρνηση, όχι μόνο της Ένωσης Γονέων αλλά του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο ψήφισμα, υπερψήφισε και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου (ΣΕΔΑΠ) αναδεικνύοντας, υπερψήφιση που τιμά ιδιαιτέρως την Ένωση Γονέων.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής». Εκ μέρους του Συλλόγου η γενική γραμματέας Μάγια Σταυροπούλου, έλαβε τον λόγο κάνοντας μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση που αφορούσε στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, των κτηριακών υποδομών αλλά και της «βαρβαρότητας» που έχει επικρατήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα, καλώντας τη δημοτική αρχή να σταθεί σύμμαχος στους αγώνες τους.

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και γεν. γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από το «Νέο σχολείο», στις πολλές χαμένες ώρες εξαιτίας των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, στις άθλιες συνθήκες διδασκαλίας στα υπεράριθμα τμήματα, στις καταργήσεις σχολείων, στους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς και στο αυταρχικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Παιδεία.

Η δημοτική αρχή ανέλυσε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει στους 2,5 μήνες της θητείας της αλλά και τους άμεσους στόχους της ώστε να αντιμετωπιστούν τα σωρευμένα πλέον προβλήματα των σχολικών μονάδων, διευκρινίζοντας όμως και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνειδητή και συνεχώς κλιμακούμενη έλλειψη κρατικής οικονομικής στήριξης.

Μετά από τέσσερις σχεδόν ώρες συζήτησης υπερψηφίστηκαν με ισχυρή πλειοψηφία και τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων προς τον Δήμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων λαμβάνει υπόψη του τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η δημοτική αρχή για τους πιο ζωτικούς χώρους της πόλης – τα σχολεία μας. Αποτελεί για μας, αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον των σχολείων της πόλης η σοβαρότητα και η οργανωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις αλλά και τις μέχρι στιγμής ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Άλλωστε ως Ένωση Γονέων, μαζί με τους συλλόγους μέλη μας που ζούμε με τα παιδιά μας μέσα στα σχολεία, κρίνουμε καθημερινά το έργο της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων αλλά και σε βάθος χρόνου για τις πιο δύσκολες διεκδικήσεις.

Η συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το πρώτο βήμα σε έναν μαραθώνιο δρόμο μετ΄ εμποδίων και η Ένωση Γονέων θα είναι σύμμαχος σε κάθε κοινή διεκδίκηση αλλά αντίπαλος όταν οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα όσα η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων διεκδικούν, πάντα μέσα στο πλαίσιο της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Παιδείας.

…και ένα σύντομο «ρεπορτάζ»

Την Πέμπτη 20/11/2014 η Ένωση Γονέων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η οποία είχε αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12/11/2014. Μέλη του Δ.Σ. και αρκετοί γονείς-μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων έδωσαν το «παρών». Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ακόμη: ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι Ελισάβετ Πετσατώδη, Γιάννης Σιδέρης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας Παναγιώτης Γκόνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λογοθέτης, Αντρέας Γκιζιώτης και Σπύρος Αλεξίου. Παρόντες ακόμη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής» η πρόεδρος Ηλέκτρα Μήτσουρα, ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπασπύρου και αρκετοί δάσκαλοι και από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, η πρόεδρος Στέλλα Τζανίνη με μέλη του Δ.Σ., ενώ την ΕΛΜΕ Α-Γ΄ Αθήνας εκπροσώπησε ο γεν. γραμματέας Αντρέας Γκιζιώτης.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον δήμαρχο, τον κ. Π. Γκόνη και τους εκπροσώπους των φορέων συναντήθηκε με τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας Αθανάσιο Φαλούκα και του παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν τα θέματα προς διεκδίκηση που θέτει το ψήφισμα και ειδικότερα:

  • Η επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού από το υπουργείο Παιδείας ώστε να αντιμετωπιστεί την επόμενη σχολική χρονιά το σοβαρότατο θέμα των κενών στα σχολεία λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.
  • Το αίτημα για κατάργηση των Υπουργικών Αποφάσεων που «νομιμοποιεί» την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κατά 10%.
  • Η κατάργηση του Νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «Νέο Λύκειο».
  • Η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης της Παιδείας.
  • Η ανάγκη πρόσληψης από το υπουργείο Παιδείας βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία.

Ακόμα τέθηκε το θέμα της σχολικής στέγης ειδικά για το 1ο ΕΠΑΛ και το 6ο Γυμνάσιο και η ανάγκη παράλληλης πίεσης από τον διευθυντή Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ.

Ο κάθε φορέας έθεσε και επιμέρους θέματα που ανέδειξαν το σύνολο των προβλημάτων των Δημόσιων Σχολείων τόσο στην καθημερινή τους λειτουργία όσο και στην προοπτική της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Φαλούκας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε να αποφασίσει για τη λύση των προβλημάτων αλλά ως διοικητικός οφείλει να λειτουργήσει τα σχολεία με ότι του παρέχει το υπουργείο, σύστησε στον Δήμο να προβεί σε ανάλογη κίνηση και προς τον περιφερειακό διευθυντή Αττικής, ο οποίος μπορεί να δώσει και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Εξέθεσε αναλυτικά την κατάσταση με τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής και δεσμεύτηκε ότι θα μεταβιβάσει στον περιφερειακό διευθυντή Αττικής τόσο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής όσο και τα θέματα που αναλυτικά συζητήθηκαν.

Επίσης, ο διευθυντής εκπαίδευσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι κάλεσε την αστυνομία η οποία «παρευρέθηκε» καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, σε αριθμό εντυπωσιακά άνισο τόσο του αριθμού των συγκεντρωμένων όσο και του κλίματος της συγκέντρωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων δηλώνει δυναμικά το «παρών» σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λάβει στο μέλλον το Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα διεκδίκησης εντός του πλαισίου διεκδικήσεων της Ένωσης Γονέων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα             Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet