Ανάγκα και… ισολογισμοί εγκρίνονται
Κοινωνία

Ανάγκα και… ισολογισμοί εγκρίνονται

«Πολιτική» ήταν η απόφαση να ψηφιστεί ο ισολογισμός του 2012 του ΝΠΔΔ Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2015. Κι αυτό, όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ, «γιατί πρέπει το Νομικό Πρόσωπο να συνεχίσει τη λειτουργία του».

Πάντως, κατά την ψηφοφορία οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Σπύρος Παπαγεωργίου (αντιδήμαρχος Οικονομικών), Στυλιανή Ψύλλα, Βασιλική Σταθουλοπούλου και Μαρία Ρεμπούτσικα προτίμησαν να ψηφίσουν «λευκό».

Πολλοί προβληματισμοί διατυπώθηκαν για τον εν λόγω ισολογισμό, από τον σημαντικό χρόνο καθυστέρησης υποβολής του, έως το σωρευτικό έλλειμμα των 108.918 ευρώ.

Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των ανείσπρακτων τροφείων, ύψους 93.000 ευρώ, αφού το θέμα έχει σαφέστατα και την κοινωνική διάστασή του.

Από την πλευρά της τέως δημοτικής Αρχής, η τέως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, νυν δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Έφη Καψοκεφάλου, ανέφερε ότι ήταν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της πρώην διοίκησης να μην προβεί στη βεβαίωση των οφειλών, οδηγώντας ουσιαστικά στη φραγή του ΑΦΜ των γονιών (σ.σ. είχε προηγηθεί επισήμανση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ότι για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 294 ευρώ ακολουθείται η προαναφερόμενη διαδικασία). Η ίδια σημείωσε, κατά τη συζήτηση για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου για τους Παιδικούς Σταθμούς που ακολούθησε, ότι και τώρα εμφανίζεται μεγάλη διαφορά μεταξύ των προϋπολογισθέντων και εισπραχθέντων εσόδων, προβλέποντας ότι και η νέα διοίκηση θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα.

Από πλευράς δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εστίασε στα ανείσπρακτα τροφεία, αναρωτώμενος πώς μπορεί να κλείσει ένας τέτοιος ισολογισμός, ενώ επανέλαβε ότι η νέα δημοτική Αρχή επιμένει να σέβεται και το «τελευταίο ματωμένο ευρώ του δημότη». Επεσήμανε δε, ότι η νομοθεσία είναι σαφής για το τι γίνεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κι εφόσον «όλοι είμαστε υποκείμενοι στους νόμους», κάθε παραβίαση επιφέρει ποινικές συνέπειες «για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες».

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το θέμα έχει απασχολήσει πολύ και τον ίδιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής η είσπραξη των τροφείων, αλλά νομοθεσίας.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος έσπευσε να προσθέσει ότι ο ίδιος έχει μεσολαβήσει προκειμένου να διευκολυνθούν γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καταβολή των τροφείων, καλώντας ταυτόχρονα όσους πολίτες έχουν αντίστοιχα προβλήματα να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Πάντως, όπως είπε σε μία αποστροφή του λόγου της και η εισηγήτρια του θέματος, η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, δημοτική σύμβουλος Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, πλην των περιπτώσεων που όντως υπάρχει αδυναμία καταβολής τροφείων από κάποιους γονείς, υπάρχουν κι εκείνες των «μπαταχτσήδων»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet