Π. Γκόνης: “Παλεύουμε για τα σχολεία δίχως κρατική στήριξη”
Κοινωνία

Π. Γκόνης: “Παλεύουμε για τα σχολεία δίχως κρατική στήριξη”

Τα αποτελέσματα συζήτησης για θέματα Παιδείας που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής (βλέπε δημοσίευμα Μέτωπο (όχι και τόσο αρραγές) για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου) μας μεταφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Αγίας Παρασκευής, Πάνος Γκόνης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, συζητήσαμε θέματα που αφορούν σε θέματα Παιδείας, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, στο οποίο παρενέβη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «Ο Περικλής».Έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις, διαπιστώσαμε με χαρά την αύξηση του αριθμού των αιτημάτων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.

Πράγματι τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης είναι πολλά, σωρευμένα επί μακρόν και όφειλαν να μας απασχολούν εξ΄ ίσου όλους. Καταρχάς έπρεπε να απασχολούν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας που όφειλε, πλέον σε καιρούς κρίσης, να υποστηρίζει την ίδια τη λειτουργία της Δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης, ενισχύοντας τα σχολεία με εκείνους τους ανθρώπους που τουλάχιστον θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να λειτουργήσουν παιδευτικά και όχι ως επιστάτες, φύλακες, καθαρίστριες ή γιατροί και ψυχολόγοι. Δυστυχώς το υπουργείο όλες αυτές τις αυτονόητες ανάγκες φαίνεται να τις φορτώνει στην πλάτη των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα επιλέγει και εφαρμόζει ένα ακόμα πιο άνισο εκπαιδευτικό σύστημα άκρως ανταγωνιστικό που διατηρεί και επαυξάνει την παραπαιδεία. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή σκοπεύουμε να δώσουμε την ανάλογη προσοχή στις διεκδικήσεις της Ένωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταφέρνουμε να επιλύουμε το σύνολο των προβλημάτων που καθημερινά θα δημιουργούνται σε βάθος χρόνου, δίχως την ουσιαστική υποστήριξη του κεντρικού κρατικού μηχανισμού με συνεχόμενα μειούμενους πόρους και μέσα.

Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε επί των αιτημάτων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις παρακάτω ενέργειες του Τμήματος Παιδείας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου:

Τα χρήματα με τα οποία επιδοτούνται τα Σχολεία είναι συγκεκριμένα και προέρχονται: α) από ΚΑΠ λειτουργικών περίπου 280.000 ευρώ, β) από ΣΑΤΑ για επισκευές περίπου 80.000 ευρώ και γ) από το 25% του ΦΗΧ που προϋπολογίζεται σε 260.000 ευρώ περίπου. Το σύνολο των χρημάτων αυτών χρησιμοποιούνται είτε για τις λειτουργικές, είτε για τις επισκευαστικές ανάγκες των Σχολείων και ειδικά για τον επόμενο χρόνο σκοπεύουμε να τα κατανείμουμε με βάση τις επιμέρους ανάγκες των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές.

Από 1ης Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Παιδείας και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, έπειτα από επιτόπια έρευνα με τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και έχοντας καθημερινή επαφή με τους διευθυντές, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων έχουμε καταγράψει συνολικά 230 αιτήματα. Αρκετά από αυτά, περίπου τα μισά, χρεώθηκαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου και περίπου σε ένα ποσοστό 80% έχουν ήδη εξυπηρετηθεί. Για τα υπόλοιπα και σε ένα ποσοστό 30% έχουμε ζητήσει από τους διευθυντές να τα επιλύσουν με χρήματα των Σχολικών Επιτροπών, ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν αξιολογηθεί και μπει με σειρά προτεραιότητας για την εργολαβία του 2014 που πρόκειται να ξεκινήσει εντός δύο-τριών εβδομάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως άμεσης προτεραιότητας τις αναβαθμίσεις στις τουαλέτες του 2ου και 6ου Δημοτικού, το σκέπαστρο προς τις τουαλέτες του 1ου Δημοτικού, το δάπεδο του γυμναστηρίου του 3ου Λυκείου, τη διαμόρφωση της αίθουσας εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου, το στηθαίο στον αύλειο χώρο του 4ου Λυκείου, όπως και την τοποθέτηση αλεξικέραυνων στο 2ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο. Επιπλέον κάνουμε γνωστό πως εντός του 2015 θα ξεκινήσουν μελέτες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω και γύρω από τα σχολεία και για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων. Ειδικός κωδικός, επίσης, προϋπολογίζεται για την αναβάθμιση αύλειων χώρων το καλοκαίρι του 2015.

Έπειτα από τρεις συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον γενικό διευθυντή των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. καταφέραμε να τους δεσμεύσουμε για την αναβάθμιση και την επέκταση του 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων και σε ύψος ποσού περίπου 500.000 ευρώ, αφού πρώτα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παρουσιάσει ολοκληρωμένες μελέτες για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Επίσης καταφέραμε επιτέλους και ελπίζουμε να λυθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των Σχολείων που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα έως σήμερα για την αποκατάσταση σε βλάβες που απαιτούσαν την έκδοση σχετικών αδειών. Σύμφωνα με προσωπική δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. πρόκειται να παραχωρηθούν κατά χρήση το σύνολο των Σχολείων στον Δήμο μας, ικανοποιώντας μια πάγια πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.

Είναι σαφές ότι το Τμήμα Παιδείας συμφωνεί και επαυξάνει με τη διεύρυνση της παροχής από τον Δήμο για δωρεάν απογευματινές δραστηριότητες στους χώρους των σχολείων (αθλητικά προγράμματα, θεατρολόγοι εικαστικά και σχετικά προγράμματα με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη). Εξάλλου υπάρχει ήδη η δέσμευση της ΔΕΠ για «Ανοικτό Σχολείο» και εφαρμόζεται έπειτα από την επιστροφή των επτά σχολικών φυλάκων στο 1ο και 3ο Λύκειο, στο 2ο Γυμνάσιο και εναλλάξ στο 3ο, 5ο, Γυμνάσιο και στο 4ο Λύκειο, σε μια προσπάθεια να υπάρχουν ανοικτά σχολεία σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Όσον δε αφορά στην πρωινή καθαριότητα των σχολικών μονάδων, το Τμήμα Παιδείας έχει αποστείλει έγγραφο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) για την αναγκαιότητα και την επίλυση της πρωινής καθαριότητας.

Τέλος το Τμήμα Παιδείας δεσμεύεται για τη διερεύνηση όσον αφορά στη δωρεάν Θερινή Δημιουργική Απασχόληση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για όλα τα παραπάνω, όπως και ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ένωσης Γονέων σχετικά με τις διεκδικήσεις προς όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς και ενέκρινε το σχετικό προτεινόμενο ψήφισμα προς τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠ

Πάνος Γκόνης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet