Απόφαση – ανατροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Απορρίπτει τη δανειακή σύμβαση του Δήμου Αγ. Παρασκευής για την απόκτηση των πρ. Εκπαιδευτηρίων Μακρή
Κοινωνία

Απόφαση – ανατροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Απορρίπτει τη δανειακή σύμβαση του Δήμου Αγ. Παρασκευής για την απόκτηση των πρ. Εκπαιδευτηρίων Μακρή

Ολική ανατροπή έχουμε στην υπόθεση της απόκτησης του ακινήτου στο Ο.Τ.119 (πρώην Εκπαιδευτήρια Μακρή) το οποίο προορίζεται να καλύψει επείγουσες ανάγκες σχολικής στέγασης στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το δάνειο που ενέκρινε προς τον Δήμο η Eurobank, ύψους 2.750.000 ευρώ, προκειμένου ο πρώτος να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του ακινήτου «σκόνταψε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, το Κλιμάκιο Ζ’ του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνήλθε στις 14 Ιουνίου του 2021 προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας και του σχεδίου δανειακής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της προαναφερόμενης τράπεζας. Κι ενώ στο κομμάτι της νομιμότητας της διαδικασίας δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα, στο κομμάτι που αφορά το σχέδιο δανειακής σύμβασης το Κλιμάκιο εντοπίζει 11 σημεία που χαρακτηρίζει ως «ουσιώδεις πλημμέλειες» στο ελεγχόμενο σχέδιο σύμβασης, οι οποίες και «κωλύουν την υπογραφή του».

Επιπροσθέτως, το Κλιμάκιο σημειώνει ότι για την απαλλοτρίωση του ακινήτου απαιτείται έκδοση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, επικαλούμενο έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, όπου αναφέρονται αναλυτικώς οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο, από τον έλεγχο του φακέλου προκύπτει -σύμφωνα πάντα με το Ελεγκτικό Συνέδριο- ότι δεν έχουν περαιωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες. «Αντιθέτως», όπως σημειώνει, «ενώ αναφέρεται ότι ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020 θα προβεί και στην κήρυξή της, δεν προσκομίζεται αυτή ενώπιον του Κλιμακίου».

Στο πλαίσιο όλων των προαναφερόμενων, και ανεξαρτήτως των πλημμελειών που εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σχέδιο της σύμβασης, το Κλιμάκιο κρίνει ότι «κωλύεται κατά τον παρόντα χρόνο η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ενόψει του ότι δεν προκύπτει ότι έχει διενεργηθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ως άνω ακινήτου».

Πόσο πίσω πάνε τα σχέδια για την απόκτηση των πρώην Εκπαιδευτηρίων Μακρή;

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως «βόμβα» στη σχολική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής, που περίμενε πώς και πώς την ευόδωση της απόκτησης του ακινήτου, προκειμένου να γίνει εκεί η ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Δήμος θα προσφύγει κατά της παραπάνω απόφασης, που του κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, αλλά το ζητούμενο είναι πότε θα υπάρξει εξέλιξη και ποια θα είναι αυτή.

Σημειώνεται ότι αύριο (Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021) είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί ως θέμα η συγκεκριμένη δυσμενής εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet