Β. Ζορμπάς: Αυτή είναι η αλήθεια για το “Γιαβάσειο”
Κοινωνία

Β. Ζορμπάς: Αυτή είναι η αλήθεια για το “Γιαβάσειο”

Ανακοίνωση για το θέμα του “Γιαβάσειου” εξέδωσε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, με αφορμή τις αναφορές των υποψηφίων δημάρχων Βασίλη Γιαννακόπουλου και Γιάννη Σταθόπουλου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ενόψει των εκλογών του Μαΐου , οι κύριοι Γιαννακόπουλος και Σταθόπουλος, έχουν δυστυχώς επιλέξει η επικοινωνία τους με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής να βασίζεται σε στερεότυπα και σκόπιμες παραπλανήσεις.

Μέσα από απλουστευμένες και γενικευμένες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις τους, αναφέρονται μεταξύ άλλων και στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από τη διοίκηση του Δήμου σχετικά με την Λήψη Μέτρων Ασφαλείας για την Άρση Επικινδυνότητας για λόγους Ασφαλείας και Υγιεινής, του «Γιαβάσειου», επιδιώκοντας να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις περί δήθεν σκοπιμοτήτων.

Συνειδητά δεν αποδέχονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία θα απαιτούσε τη συστράτευση όλων των παρατάξεων για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό του ζητήματος. Η ΑΛΗΘΕΙΑ προφανώς είναι -ή θα έπρεπε να είναι- αντιληπτή και κατανοητή στους κυρίους Γιαννακόπουλο και Σταθόπουλο, καθώς και ο τρόπος που η διοίκηση του Δήμου όφειλε να ακολουθήσει. Πόσω μάλλον όταν ο ένας υπήρξε δήμαρχος και ο άλλος επιθυμεί να γίνει δήμαρχος.

Αντ΄ αυτού επιλέγουν να διοχετεύουν «πληροφορίες» και να ασκούν κριτική με αναφορές του τύπου: «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» και να αγνοούν προκλητικά τη θεσμική πυραμίδα ενός Δήμου.

Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση αντιμετωπίζει το ζήτημα στηρίζεται «μονολιθικά» στην ευθύνη των ίδιων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, σε άμεση συνεργασία και δέσμευση με το τμήμα Επικινδύνων του Δήμου Αθηναίων.

Χρέος μου προς αποκατάσταση της αλήθειας να παραθέσω τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του Δήμου και εγώ προσωπικά, μέσα από το συμβάν της τελευταίας πυρκαγιάς στο ακίνητο της οδού Ερμού, θεώρησα μονόδρομο την υπογραφή σύμβασης με απευθείας ανάθεση για την «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ»:

Το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ύστερα από σχετικό αίτημα της, λαμβάνει με τη μορφή του επείγοντος την Έκθεση Αυτοψίας Επικινδύνου του φέροντος οργανισμού του εναπομείναντος κτιρίου, χαρακτηρισμένου και ως Διατηρητέου, από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων ως μόνη αρμόδια να κρίνει την επικινδυνότητα. Η εν λόγω έκθεση θέτει χρονικό διάστημα δέκα ημερών για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων και ζητά την άμεση υποστήριξη της τοιχοποιίας των δύο όψεων καθώς και τον πλήρη καθαρισμό του ακινήτου και αποκομιδή όλων των δομικών υλικών του καταρρεύσαντος κτιρίου. Η μέθοδος της υποστήριξης προτάθηκε από την ίδια την Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής θέτει υπόψη του δημάρχου τα εντελλόμενα μέτρα προστασίας προκειμένου ο δήμαρχος να προβεί στις εκ του νόμου κατάλληλες ενέργειες και σε αυτό το χρονικό σημείο η ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος μεταφέρεται στη δημοτική αρχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τίτλο «Επικίνδυνη οικοδομή επί της οδού Ερμού 76-Πλ.Μοναστηρακίου» και τα σχετικά άρθρα του «Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας»(Κ.Β.Π.Ν., ΦΕΚ 580 Δ’), «…όταν σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη προβεί η αρχή στην αναγκαστική άρση του κινδύνου, αυτός επιβαρύνεται με τις σχετικές δαπάνες οι οποίες εισπράττονται από τον ιδιοκτήτη με απλές καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων».

Στις περιπτώσεις που απαιτείται η επίλυση ενός θέματος χωρίς να υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού προκειμένου να προκύψει μειοδότης, αλλά ΠΡΟΕΧΕΙ η εντολή άρσης επικινδυνότητας που έχει δοθεί στον Δήμο και η αγωνία του δημάρχου να μην προκληθεί δυστύχημα από την πιθανή κατάρρευση των εξωτερικών τοίχων, ως μονόδρομος επιλέγεται ο τρόπος που παρέχεται από τον Νόμο για ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ και την υπογραφή ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Προφανώς για αυτόν τον λόγο ο Νομοθέτης έχει προβλέψει την σχετική διάταξη.

Δυστυχώς στην διάρκεια της δικής μου θητείας συνέτρεξαν οι σοβαρότατοι λόγοι για τους οποίους απαιτήθηκε η ενεργοποίησή της. Η συνείδησή μου και η αίσθηση ευθύνης οδήγησαν τις αποφάσεις μου οι οποίες στηρίχθηκαν σε ένα και μόνο απαράβατο για μένα αξίωμα :

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΣΤΗ.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet