Γ. Καράμπελας: “Τα έργα που έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή”
Κοινωνία

Γ. Καράμπελας: “Τα έργα που έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή”

Με αφορμή την πρόσφατη ειδική απολογιστική συνεδρίαση της δημοτικής αρχής του δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου, ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης (ΓΣΑΠ) Γιώργος Καράμπελας, με τις ιδιότητες αφενός του ενεργού πολίτη κι αφετέρου του πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, προβάλλει τις δικές του απόψεις για τα έργα που έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (6/11/2014).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Γ. Καράμπελα:

Μετά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό του 2014, δίνω στη δημοσιότητα την τοποθέτησή μου στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης της 6ης Νοεμβρίου 2014. Όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της μπορούν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα, όπως τι έχει γίνει από τη νέα δημοτική αρχή, όσον αφορά τα βασικά προβλήματα του Δήμου και κατά πόσον έχει προχωρήσει προς την επίλυσή τους.

Η γνώμη μου είναι ότι η δημοτική αρχή της παράταξης Νίκη των Πολιτών προχωρεί μεν προς την ορθή κατεύθυνση, όμως με αργά και διστακτικά βήματα -γιατί άραγε;

Η επιτάχυνση του βηματισμού της είναι αναγκαία.

Αναγκαίο είναι επίσης η αντιπολίτευση να ασκεί κριτική και να πιέζει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των επιτακτικών λύσεων ή να προτείνει άλλες λύσεις ή και άλλα θέματα. Η χρησιμοποίηση του «αριστερόμετρου», για να κρίνουμε κατά πόσον η παράταξη Νίκη των Πολιτών είναι αριστερή ή όχι, είναι μία πολιτική τακτική που δεν αγγίζει τον δημότη. Δεν τον ενδιαφέρει. Και δεν συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων. Απεναντίας.

Προς: Την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (06.11.14)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 – ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

Α. Γενικό πλαίσιο

Καταρχήν θα ήθελα να χαιρετίσω τη νέα δημοτική αρχή και να εκφράσω τον έπαινό μου προς αυτήν για τα πρώτα βήματα εκδημοκρατισμού της δημόσιας ζωής της πόλης, καθώς και τις προσπάθειες τακτοποίησης χρονιζόντων εκκρεμοτήτων.

Όμως ο καιρός των πανηγυριών έχει τελειώσει, όπως και ο προεκλογικός αγώνας. Τώρα είναι η ώρα οι υποσχέσεις να υλοποιούνται.

Είναι γεγονός ότι στην πόλη μας πολύ λίγα έργα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της έχουν γίνει. Τι παρακολουθήσαμε την τελευταία εικοσαετία;

  • Το κολυμβητήριο να χάνεται στη γραφειοκρατία, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, στην ανικανότητα αιρετών τε και υπαλληλικής νομενκλατούρας, αλλά και στην ανεξήγητη για μένα, διστακτικότητα όλων των παρατάξεων με τις “ήξεις, αφίξεις” θέσεις.
  • Την Αγίου Ιωάννου να ταλαιπωρείται αφάνταστα από τον “ιγνιμβρίτη”, τη μικροκομματική πολιτική και τα περιορισμένα “οράματα” των αιρετών, με αποτέλεσμα πολύ κατώτερο του αναγκαίου. 
  • Τις δήθεν “αναπλάσεις” να κυριαρχούν στην αντίληψη του τι είναι έργο με κοινωνική και οικονομική προέκταση. Απλά και μόνο να πετιώνται χρήματα στις τσέπες εργολάβων και άλλων “τινών” και να αξιοποιούνται από τους αιρετούς ως έργα βιτρίνας. Χάσκει το πόπολο, αλλά στο Κοντόπευκο και στα Πευκάκια ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένο δίκτυο ομβρίων.
  • Το Γιαβάσειο όχι μόνο να εγκαταλείπεται στην τύχη του, αλλά και να αξιοποιείται το απομείναν κουφάρι του για πλουτισμό.
  • Το Σιστοβάρη να παραδίδεται στους αετονύχηδες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εξαιτίας της ανικανότητας και της ανοχής (τουλάχιστον) αιρετών τε και διοικητικού μηχανισμού.
  • Το δημαρχείο να οδεύει προς ένα φαραωνικό (σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του τέως δημάρχου κ. Ζορμπά) κατασκεύασμα, αντίθετο με κάθε έννοια σύγχρονης αρχιτεκτονικής (αρχές αισθητικής, οικολογίας, ενεργειακής κατάστασης), αλλά και αντίθετο με τις σύγχρονες αρχές του αντισεισμικού σχεδιασμού. Με μια μεγαλοπρεπή αλλαγή στάσης, η προηγούμενη δημοτική αρχή το προώθησε ως βασικό προεκλογικό χαρτί, ποντάροντας στον μικροαστικό μεγαλοϊδεατισμό δημοτών, αλλά και αιρετών, παραβλέποντας τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, καθώς και υγιείς αντιδράσεις όπως του Δ. Αλεφαντή. Σε αυτό το θέμα η σημερινή δημοτική αρχή είναι όχι μόνο διστακτική, αλλά κατά βάθος φοβάμαι ότι μπορεί ορισμένοι να “ψιλο-φλερτάρουν” με την ιδέα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου.
  • Το Αθλητικό Κέντρο να λιμνάζει και να το θυμόμαστε μόνο σε προεκλογικές περιόδους, τη στιγμή που έργο αθλητικής υποδομής στην πόλη έχει να γίνει εδώ και 25 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο πληθυσμός της πλησιάζει στον διπλασιασμό του.

Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα, όπως π.χ. τη συντήρηση/επισκευή των σχολικών εγκαταστάσεων, την αξιοποίηση του Σπυρούδη κ.ά.

Είναι όμως αναγκαίο να περάσουμε στο σήμερα και στο δέον γενέσθαι .

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να αναγνωριστούν οι, κατά την γνώμη μου, σημαντικοί παράγοντες που προδιαγράφουν το πλαίσιο του τρέχοντος κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι. Δηλαδή:

1. Η άνωθεν επιβεβλημένη οικονομική κρίση, η οποία μετουσιώνεται σε έλλειψη ρευστότητας και αναγκαστικό θεσμικό πλαίσιο δράσης.

2. Η πολιτική βούληση της νέας δημοτικής αρχής η οποία πρέπει να εξαγγελθεί ρητά και κατηγορηματικά σήμερα, όχι ως προεκλογικές εξαγγελίες πλέον, αλλά ως υπαρκτή και δρώσα συνιστώσα που, με διακριτά σημεία, θα καθορίσει τον οδικό χάρτη της αναμόρφωσης της πόλης.

3. Ο διοικητικός μηχανισμός του Δήμου και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία όχι μόνο είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες (ποτέ δεν ήταν κοντά άλλωστε), αλλά έχει λειτουργήσει επανειλημμένα ως τροχοπέδη ακόμα και θετικών επιλογών αιρετών αρχόντων (π.χ. κολυμβητήριο, 4ο Νηπιαγωγείο, Γιαβάσειο, δημαρχείο). Πρόκειται βεβαίως για παθογένεια που δεν απαντάται μόνο στην πόλη μας, δυστυχώς…

Β. Τι πρέπει να γίνει

Η Δημοτική Αρχή, ήγγικεν η ώρα, πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και τις προθέσεις της.

Η σύσταση επιτροπών, όπως π.χ. της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι θετικό βήμα μόνο αν τις δούμε ως χώρο διατύπωσης επιστημονικής σκέψης και εκτίμησης και όχι ως χώρο για παραγωγή πρωτογενούς πολιτικής άποψης, ή ως χώρο απορρόφησης πολιτικών κραδασμών. Μπορεί να παράξει έργο μόνο αν τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα και τα οποία μπορεί να μελετηθούν σε επίπεδο προ-προμελέτης και με ορθές διαδικασίες, οι οποίες θα συνάδουν με επιστημονικές αρχές και αξίες.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα λοιπόν πρέπει να αποπνέει την πολιτική βούληση της παράταξης που διοικεί τον Δήμο.

Για αυτό πρέπει:
α. Να υπάρξει εισηγητική έκθεση που θα εξηγεί γιατί προτείνεται το Α έργο και όχι το Β. Θα προτάσσει μάλιστα τη στόχευσή της σε ορίζοντα πενταετίας και θα οριοθετεί την πορεία υλοποίησης των προτεινόμενων έργων. Να υπάρξει δηλαδή ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.
β. Να υπάρξει κεφάλαιο, με ξεχωριστούς κωδικούς, όπου θα εντάσσονται οι μελέτες ή οι προμελέτες των έργων που προτείνονται να γίνουν. Από αυτή την άποψη το 2015 πρέπει να χαρακτηριστεί έτος μελετών. Το συνολικό κονδύλι δεν απαιτείται, κατά τη γνώμη μου, να υπερβεί το ποσό των 100.000€.

Γ. Οι αναγκαίες μελέτες

1. Μελέτη χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Πευκάκια.

Ανάθεση σε γραφείο με πείρα σε ανάπτυξη και σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων. Στον χώρο αυτό θα πρέπει να χωροθετηθεί :

  • κέντρο τένις (4 γήπεδα το ένα με κερκίδες),
  • κλειστό προπονητήριο μπάσκετ – βόλεϊ χωρίς κερκίδες, με αποδυτήρια, W.C. και γραφείο,
  • γήπεδα ποδοσφαίρου 5 x 5,
  • κτήριο διώροφο, με υπόγειο με χώρους διοίκησης, αίθουσας ενόργανης γυμναστικής, αίθουσα εκδηλώσεων/σεμιναρίων, ιατρείο,
  • φυσικοθεραπευτήριο, αίθουσα χορού κλπ. βοηθητικούς χώρους,
  • θέσεις στάθμευσης.

2. Μελέτη αξιοποίησης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων στο ΟΤ 111 (Κολυμβητήριο)

Ανάθεση σε μελετητικό γραφείο της προμελέτης με κατεύθυνση:

  • Μείωση της επιφάνειας της πισίνας από 50×25 σε 35×25.
  • Μετατροπή της αίθουσας βοηθητικής δεξαμενής σε αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (≈375μ²).
  • Λειτουργία των χώρων κάτω από τις κερκίδες ως αποδυτήρια, αίθουσα γυμναστικής αθλουμένων, W.C., κυλικείο αλλά και γραφειακός χώρος αναγκαίος στον Δήμο (π.χ. ΚΕΠ) .
  • Ο χώρος πάνω από το τμήμα της πισίνας που κλείνει (15×25) να γίνει πράσινο σε συνδυασμό με μικρή πίστα υπαίθριου θεάτρου.
  • Ο χώρος κάτω από το τμήμα της πισίνας που κλείνει να αξιοποιηθεί για parking σε συνδυασμό με τον ακάλυπτο χώρο και το οικόπεδο Ιθώμης και Μακεδονίας.

Όσον αφορά την άποψη που ακούγεται ότι πρώτα πρέπει να ελέγξουμε την αντοχή του φέροντα οργανισμού και μετά θα δούμε αν θα το αξιοποιήσουμε ή όχι, έχω να πω ότι μπορεί μεν να ακούγεται ως επιστημονική, αλλά φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα έχει να κάνει με “ευσεβείς” πόθους. Και εξηγούμαι: Προφανώς δεν έχω αντίρρηση να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο φέρων οργανισμός. Αλλά και αν δεχθούμε ότι αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να μην ολοκληρωθεί το έργο. Τα κτήρια -και μάλιστα αυτά που αποτελούν δημοτική περιουσία- δεν κατεδαφίζονται, επισκευάζονται. Η όποια βλάβη τυχόν παρατηρηθεί θα πρέπει να ενταχθεί ως κόστος επισκευής της αξιοποίησης του συγκροτήματος και όχι ως πρόφαση για να μην κάνουμε τίποτα.

3. Μελέτη οικονομοτεχνική για την αξιοποίηση του Γιαβάσιου.

Ανάθεση σε μελετητικό γραφείο οικονομοτεχνικής προμελέτης που θα απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:

  • Εκτιμώμενη τιμή πώλησης ως έχει.
  • Εκτιμώμενη δαπάνη ανακατασκευής και εν συνεχεία πώλησης.
  • Εκτιμώμενη δαπάνη ανακατασκευής και εν συνεχεία εκμίσθωσης.
  • Εκτιμώμενη εκμίσθωση ως έχει με ανάληψη του κόστους κατασκευής από τον μισθωτή.

4. Μελέτη αξιοποίησης των χώρων στο Σπυρούδη ως πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο.

Αξιολόγηση υπάρχουσας μελέτης – πρότασης από την Επιτροπή περιβάλλοντος και διαμόρφωση κατευθύνσεων για την ανάθεση σχετικής μελέτης.

5. Δημαρχείο

Αξιολόγηση της υπάρχουσας μελέτης του δημαρχείου επί της ουσίας, δηλαδή κατά πόσο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις οι οποίες είναι:

  • Η στάση μας απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα,
  • η κάλυψη πραγματικών αναγκών (προσωπικό, στάθμευση),
  • η επίπτωση στο κυκλοφοριακό και η αντίληψή μας γύρω από αυτό,
  • οι αρχές της οικολογίας στην δόμηση κτηρίων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,
  • τα οικονομικά δεδομένα (όχι τόσο ως θέμα ρευστότητας, αλλά κυρίως ως αντίληψη μικροαστικού μεγαλοϊδεατισμού που οδηγεί στην αλόγιστη σπατάλη),
  • ο παραδειγματισμός από άλλα σύγχρονα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα (Χολαργός, Γέρακας),
  • οι αρχές του σύγχρονου αντισεισμικού σχεδιασμού κ.ά.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξαγγείλει αυτές τις αρχές και να πάρει θέση.

6. Μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του Δήμου

  • Καταγραφή των κτιριακών υποδομών (σχολεία, γυμναστήρια, σταθμοί κ.α).
  • Μελέτη δυνατότητας εξοικονόμησης ενέργειας με παρεμβάσεις όπως, εξωτερική θερμομόνωση δωμάτων και τοίχων, αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή τρόπου φωτισμού.
  • Μελέτη δυνατότητας αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.
  • Εκτίμηση της οικονομίας κλίμακας που είναι δυνατόν να προκύψει – συνεκτίμηση της απόσβεσης των πάγιων.

7. Μελέτη υπόδειξης αναγκαίων παρεμβάσεων πολεοδομικού και κυκλοφοριακού χαρακτήρα

Θα πρέπει να επισημανθούν τα σημεία της πόλης όπου είναι αναγκαίες αυτές οι παρεμβάσεις, όπως π.χ. η πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας , η κυκλοφοριακή σύνδεση με τους σταθμούς του μετρό, η πίεση προς τους αρμόδιους για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στα δεσμευμένα οικόπεδα γύρω από τους σταθμούς κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet