Δημοτικά ιατρεία Αγ. Παρασκευής: Όπου «λαλούν» πολλοί γιατροί…
Κοινωνία

Δημοτικά ιατρεία Αγ. Παρασκευής: Όπου «λαλούν» πολλοί γιατροί…

Τα υποβαθμισμένα δημοτικά ιατρεία της Αγίας Παρασκευής μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021. Είχε προηγηθεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού, οι οποίοι ανέδειξαν το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσα από διαδικτυακή εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι του οποίου παρακολούθησαν και παρενέβησαν στη συζήτηση.

Ωστόσο, αν κάποιοι περίμεναν ότι θα έβγαινε κάτι ουσιαστικό από την πολύωρη… διαβούλευση, μάλλον θα απογοητεύθηκαν, αφού όσα ειπώθηκαν μόνο ως «ειδήσεις» δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, ενώ το συμπέρασμα ήταν… φιλολογικού χαρακτήρα. Κι όλα αυτά σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου -όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σώματος, Έφη Καψοκεφάλου– το 1/3 των δημοτικών συμβούλων είναι γιατροί!

Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, στο κλείσιμο της συζήτησης, θα «μαζευτούν» όσες προτάσεις ακούστηκαν (μεταξύ των οποίων η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, η εξεύρεση λύσης στο θέμα της συνταγογράφησης, η εύρεση εθελοντών γιατρών να στελεχώσουν τα δημοτικά ιατρεία κ.λπ.), θα δοθούν και στους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και μετά θα αποσταλούν… αρμοδίως.

Κατά τα άλλα, η συζήτηση, για άλλη μια φορά, αναλώθηκε σε μεγάλος μέρος της στη ανταλλαγή επικρίσεων μεταξύ της νυν και πρώην διοίκησης, στο ποιος θέλει ή όχι τα δημοτικά ιατρεία, στο ποιος οδήγησε στην απαξίωσή τους, αλλά και στις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης που έχει αφήσει στην… τύχη του τον τομέα υγείας.

Ωστόσο, υπήρχαν και αναφορές σε κάποια θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Παρασκευής, το οποίο, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, εξυπηρετεί τους 90.000 κατοίκους της πόλης, αλλά και κατοίκους από τον Γέρακα, την Παλλήνη, τα Γλυκά Νερά, το Κορωπί, τον Χολαργό και το Χαλάνδρι, στις περιοχές που βρίσκονται στα όρια των δύο Δήμων. Με άλλα λόγια, καλύπτει τις ανάγκες περίπου 250.000 πολιτών, όπως είπε ο κ. Ζορμπάς.

Όλα αυτά, ενώ το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτές του χειρουργού, του γυναικολόγου, του ακτινολόγου («οι κάτοικοι που χρειάζονται ακτίνες αναγκάζονται να πάνε στο Χαλάνδρι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος), ενώ η λειτουργία του ως εμβολιαστικού κέντρου ήρθε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκη των Πολιτών υπερασπίστηκε το έργο της διοίκησής του κατά την προηγούμενη θητεία και επανέλαβε πολλές φορές το ερώτημα εάν η νυν δημοτική αρχή θέλει πραγματικά τα δημοτικά ιατρεία, στο οποίο και δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση. Κάλεσε δε τη διοίκηση να διορθώσει τις όποιες παραλείψεις έχουν γίνει στο θέμα των δημοτικών ιατρείων και να συμβάλλει στη εξεύρεση εθελοντών για την ενίσχυσή τους με τις ειδικότητες που λείπουν.

Μεγάλη αναφορά έγινε στον γειτονικό Δήμο Παπάγου-Χολαργού, «τον οποίο ζηλεύουμε», όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή, Γιώργος Οικονόμου, σημειώνοντας ότι εκεί η δημοτική αρχή διαθέτει εξαιρετικές κτηριακές υποδομές, ενώ έχει κατορθώσει να επιλύσει και το θέμα της συνταγογράφησης (σ.σ.: ο δήμαρχος αναφέρθηκε πολλές φορές στο πρόβλημα, λέγοντας ότι πλέον οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν λόγω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος), το οποίο έχουν… πάρει πάνω τους οι εθελοντές γιατροί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε, Γιάννης Μυλωνάκης, θύμισε στη διοίκηση ότι το 2011 (επί πρώτης διοίκησης Β. Ζορμπά στον Δήμο) ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαβράς είχε φέρει εισήγηση – οδικό χάρτη για τη μετατροπή των δημοτικών ιατρείων σε κέντρα πρόληψης ιατρικής και αγωγής υγείας, η οποία έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε από τον κ. Ζορμπά. Ζήτησε δε να εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, εστίασε στην πολιτική διάσταση του προβλήματος, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει σε «απολιτικές» αποφάσεις και ψηφίσματα, εάν σε αυτές δεν κατονομαστούν συγκεκριμένα οι πολιτικές ευθύνες. Επίσης, διαφοροποιήθηκε από το «παλιό μοντέλο λειτουργίας» των δημοτικών ιατρείων, λέγοντας ότι ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι η συνταγογράφηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet