«Διαπλοκές», «παραβατικότητα» και στο… βάθος ανάπλαση στην πλατεία Άι Γιάννη, στην Αγία Παρασκευή
Κοινωνία

«Διαπλοκές», «παραβατικότητα» και στο… βάθος ανάπλαση στην πλατεία Άι Γιάννη, στην Αγία Παρασκευή

Ξεπέρασε τις τρεις ώρες η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020, για το έργο της ανάπλασης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Τη συζήτηση προκάλεσαν οι λοιπές παρατάξεις Νίκη των Πολιτών, Νέα Αρχή και Μια Γενιά Μπροστά, συγκεντρώνοντας 14 υπογραφές δημοτικών συμβούλων.

Αίτημα των συγκεκριμένων συμβούλων ήταν να ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου βάσει της οποίας ματαιώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, τον περασμένο Αύγουστο, μέσω της οποίας αναδείχθηκε συγκεκριμένος μειοδότης, προσφέροντας έκπτωση 40%, για το προαναφερόμενο έργο.

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ενώ κάποια από αυτά που ακούστηκαν στη διάρκειά της μόνο σκεπτικισμό πρέπει να προκάλεσαν σε όσους δημότες την παρακολούθησαν, διά ζώσης ή διαδικτυακά. Οι αναφορές σε «ναρκέμπορους» που νέμονται την πλατεία, «υψηλή παραβατικότητα» των νέων που συρρέουν εκεί, «μαχαιρώματα» και «πυροβολισμούς», «παιδιά που βρίσκουν αναίσθητα οι εργαζόμενοι της καθαριότητας», «διαπλεκόμενους όρους συμβάσεων», «τσαμπουκάδες» της διοίκησης και άλλα πολλά, συνέθεσαν ένα νοσηρό σκηνικό αντιπαράθεσης.

Το αποτέλεσμα δε της όλης συζήτησης ήταν η κάθε πλευρά να εμμείνει στις θέσεις της, με μόνη ίσως χαμένη τη συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που μάλλον θα πρέπει να περιμένει για πολύ ακόμη την ανάπλασή της. Κι αυτό, έστω και αν μια μεγάλη μερίδα δημοτικών συμβούλων αναγνωρίζουν ότι υποβαθμίζεται ραγδαία, αντιμετωπίζει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ η επίμαχη πλατεία έχει «γεράσει» και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, «έστω και σημειακών», όπως υποστήριξε ο κ. Κώστας Κρητικίδης, εκ μέρους της παράταξης Αλλάζουμε.

Βασίλης Ζορμπάς: Η σύμβαση έγινε με διαπλεκόμενους όρους και δεν θα προχωρήσει

Βασίλης Ζορμπάς

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος της πόλης σε ό,τι αφορά τον τρόπο που δημοπρατήθηκε το έργο, κάνοντας ευθέως λόγο για «διαπλεκόμενους» όρους, που μπήκαν μόνο και μόνο για να μην προσέλθει στον σχετικό διαγωνισμό παρά μόνον ένας εργολάβος, ο οποίος πήρε και το έργο. Αποκάλυψε δε ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης τον προσέγγισε και του ζήτησε να προχωρήσει η σύμβαση, μέσω κάποιας μείωσης του αρχικού ποσού (σ.σ: ανέρχεται σε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ). Γεγονός που έκανε τον κ. Βασίλη Ζορμπά να αναρωτηθεί εάν υπήρξε προσυνεννόηση με τους δημοτικούς συμβούλους που έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και την ίδια πρόταση κατέθεσαν και οι ίδιοι.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο καταγγελτικό έγγραφο  που είχε αποστείλει στον Δήμο, τον περασμένο Αύγουστο, και ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) σχετικά με τους όρους που είχαν μπει στον σχετικό διαγωνισμό, τους οποίους ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε ως «πρωτοφανείς».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) πριν λίγες μέρες απέρριψε το σκεπτικό ακύρωσης του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή, κρίνοντας ότι δεν είχε αιτιολογηθεί ειδικώς και επαρκώς, λέγοντας ότι αυτό θα διορθωθεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την παραπάνω κρίση, ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη για μερικές από τις ανεξάρτητες αρχές που κυκλοφορούν στη χώρα…».

Επίσης, δήλωσε αποφασισμένος να πάει την υπόθεση μέχρι τέλους, ακυρώνοντας την προηγούμενη δημοπράτηση και προχωρώντας σε νέο διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας, «με διαφανείς όρους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Σταθόπουλος: Ψάχνετε απεγνωσμένα οσμή σκανδάλων – Είστε σε λάθος δρόμο

Γιάννης Σταθόπουλος

Από πλευράς των 14 δημοτικών συμβούλων που υπέγραψαν για τη συζήτηση του θέματος, βασικός εισηγητής ήταν ο τέως δήμαρχος, ο οποίος και είχε χειριστεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού.

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «ψάχνει απεγνωσμένα οσμή σκανδάλων», διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό και τη δημοπράτηση του έργου. Θεώρησε δε «φαιδρά» τα όσα υποστηρίχθηκαν για «συνεννοήσεις» με τον εργολάβο, ενώ πρόσθεσε ότι οι διοικήσεις δίνουν τις γενικές κατευθύνσεις στις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες, οι οποίες και είναι οι μόνες που εξειδικεύουν τις λεπτομέρειες των διαγωνισμών για τα έργα.

Σχετικά με τις αναφορές σε υψηλή παραβατικότητα στην περιοχή της πλατείας, είπε ότι ο ίδιος δεν τις συμμερίζεται, συμφωνεί ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα μεγάλης συνάθροισης και θορύβου, γι’ αυτό και ένας από τους στόχους της προτεινόμενης ανάπλασης ήταν να αυξηθεί ο χώρος για τα παιδιά και η πλατεία να αποκτήσει πιο «εξωστρεφή» χαρακτήρα.

Ο ίδιος πρότεινε στη διοίκηση, «αν το πρόβλημά της είναι το υψηλό κόστος του έργου», να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον εργολάβο σε μείωσή του, κάτι που όπως είπε μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή. Αν επιμείνει, ωστόσο, στην ακύρωση του διαγωνισμού, τότε θα βάλει τον «Δήμο σε περιπέτειες», με τελικούς «χαμένους» τους κατοίκους της περιοχής του Άη Γιάννη, που δεν θα δουν άμεσα την ανάπλαση της περιοχής τους.

«Μην ψάχνετε σκάνδαλα στο συρτάρι. Είστε σε λάθος δρόμο και θα μπείτε σε περιπέτειες» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του τέως δημάρχου.

Γιώργος Οικονόμου: «Κόλαφος» η απόφαση της ΑΕΠΠ για τη διοίκηση Ζορμπά

Γιώργος Οικονόμου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή έκανε λόγο για απόφαση – «κόλαφο» για τη διοίκηση Ζορμπά από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία -όπως είπε- ήρθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή προχώρησε με «πρόχειρο» και «μη νόμιμο τρόπο» στην ακύρωση του διαγωνισμού. «Αυτό που πάτε να κάνετε είναι θεσμική εκτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Οικονόμου.

Κάλεσε δε τον κ. Ζορμπά να μην μείνει στην «πολιτική ήττα» την οποία έχει υποστεί στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να προχωρήσει το έργο, διαφορετικά θα «φορτώσει» με δικαστικά έξοδα τον Δήμο και θα διακινδυνεύσει τα χρήματα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».  

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: Δεν καταλάβαμε τι πρόταση έχετε για την πλατεία Άη Γιάννη

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγία Παρασκευή – Μια Γενιά Μπροστά, ο οποίος επίσης συνεπέγραψε για τη συζήτηση του θέματος, ανέφερε ότι η διοίκηση Ζορμπά «υπέστη πολιτική και τεχνική ήττα» από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα και κάλεσε τη διοίκηση είτε να αποδεχθεί το έργο, είτε να πει τι εναλλακτικό προτείνει.

«Δεν έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα τι θέλετε να κάνετε στην πλατεία Άη Γιάννη, ποιο είναι το σχέδιό σας» είπε ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, ο οποίος επίσης μίλησε για την ανάγκη να «αναπτυχθεί εμπορικά» η περιοχή, προκειμένου να τονωθεί η τοπική αγορά.

Γιάννης Μυλωνάκης: Δείτε την περιοχή με προοπτική 15ετίας

Γιάννης Μυλωνάκης

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε, ο επικεφαλής της Γιάννης Μυλωνάκης υποστήριξε ότι η όλη συζήτηση γίνεται «για λόγους εντυπωσιαμού», γι’ αυτό και αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό αίτημα.

Επί της ουσίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός -όπως είπε- ότι δεν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση της μελέτης του έργου, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, την οποία κατηγόρησε ότι συνεχίζει να λειτουργεί «με πονηριές», όπως έκανε και την προηγούμενη πενταετία.

Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή του Αγίου Ιωάννου, την οποία χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα επιβαρυμένη», με την ανάπλαση της πλατείας να εντάσσεται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδιασμού, γιατί διαφορετικά κάθε παρέμβαση θα έχει «αποσπασματικό χαρακτήρα». Όπως είπε, θα «πρέπει να δούμε την ανάπλαση στην περιοχή με βάση τις ανάγκες της μετά από 15 χρόνια», ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία, αλλά και σύνδεσής της με την κάτω πλατεία (σ.σ.: το θέμα του χώρου στάθμευσης έθεσαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται να «κολλά» στους όρους του παραχωρητηρίου της πλατείας, που αποκλείει ρητώς κάτι τέτοιο).  

Ανδρέας Γκιζιώτης: Υπερβολικό κόστος όταν η πόλη έχει τόσες ανάγκες

Ανδρέας Γκιζιώτης

Αρνητικός ως προς το να «ξοδευτούν τόσα χρήματα» για την ανάπλαση της πλατείας, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης απέδωσε την εμμονή στη συγκεκριμένη ανάπλαση σε «προεκλογικούς λόγους» και «εξαργύρωση γραμματίων σε όσους θέλουν τον χώρο κλειστό, θέλουν τον Άη Γιάννη σαλόνι τους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάποιοι διογκώνουν το θέμα της παραβατικότητας στην περιοχή, γιατί στόχος τους είναι να διώξουν τους νέους από εκεί, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή με τα χρήματα που σκοπεύει να δοθούν για την ανάπλαση να καλυφθούν άλλες ανάγκες της Αγίας Παρασκευής, όπως -για παράδειγμα- σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet