Εκδήλωση Φυσάει Κόντρα κατά του ρατσισμού
Κοινωνία

Εκδήλωση Φυσάει Κόντρα κατά του ρατσισμού

Η σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η δημοτική παρέμβαση Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή συνεχίστηκε με την εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση κατά του ρατσισμού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου στο δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας στην οποία συμμετέχει το Φυσάει Κόντρα μπροστά στη Διεθνή Μέρα Δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας, στις 18 Μαρτίου.

Η εκδήλωση και συνολικά η πρωτοβουλία έχει το σύνθημα «Ζούμε μαζί, παλεύουμε μαζί: Κοινός αγώνας Ελλήνων – προσφύγων, μεταναστών ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τη φτώχεια».

Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους του Φυσάει Κόντρα, το μέλος του νεολαιίστικου κινήματος, Γιώργος Μανουράς, παρουσιάζοντας τους ομιλητές και την ομιλήτρια που καλέστηκαν για τις αρχικές εισηγήσεις και περιγράφοντας τους κεντρικούς άξονες της παρέμβασης του δημοτικού σχήματος σχετικά με τα ζητήματα του αντιρατσιστικού – αντιφασιστικού κινήματος.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που διαμένει στο κέντρο του Ελληνικού, Καχάρ Μασούντ. Στη σύντομη, συγκλονιστική, ομιλία του περιέγραψε τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στα «στρατόπεδα», όπως τα χαρακτηρίζει η δημοτική παρέμβαση, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα ενότητας για την υπεράσπιση των κοινών δικαιωμάτων όσων ζούμε σε αυτή τη χώρα.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Αναφέρθηκε συνολικά στους αγώνες του αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού κινήματος που έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον και κρισιμότητα είχε η ενημέρωση που έκανε για τη φάση στην οποία βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τη σημασία που θα έχει αν η 18η Μαρτίου είναι μια μέρα – σταθμός για το κίνημα.

Ακολούθησε από τον «Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων» η Ειρήνη Δαφέρμου, η οποία παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα δράσεων του συντονισμού και ευρύτερα του κινήματος αλληλεγγύης, επικεντρώνοντας σε ειδικές πλευρές διεκδίκησης, αλλά και κατακτήσεις μέσω της κοινής πάλης των προσφύγων με το εργατικό – λαϊκό κίνημα (ενημέρωση για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, εκπαίδευση, υγεία κ.ά.).

Τελευταία ήταν η εισήγηση του Αγιοπαρασκευιώτη που κατοικεί στη Χίο, Δημήτρη Λαβατσή και είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «ΛΑΘΡΑ;». Στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του, παρουσίασε στιγμές από την τιτάνια προσπάθεια που έκανε το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στο νησί κυνηγημένοι από τον πόλεμο, την περιβαλλοντική καταστροφή και την πολιτική καταπίεση. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η αναφορά του στις πολλαπλές και δύσκολες συγκρούσεις εντός της κοινωνίας του νησιού σχετικά με τη στάση απέναντι στα φλέγον αυτό ζήτημα.

Μετά από τις αρχικές εισηγήσεις, όπως και σε προηγούμενες εκδηλώσεις, το Φυσάει Κόντρα απευθύνθηκε σε πλήθος μελών, καθώς και σε τοπικές συλλογικότητες του κινήματος αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική παρέμβαση αναφέρεται σε δύο πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, παρεμβάσεις:

Η πρώτη, από μέλη της πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους/στις Πρόσφυγες και Μετανάστες/ριες της Ραφήνας που παρουσίασαν πλευρές της δράσης τους.

Η δεύτερη, από τη νηπιαγωγό Μάγια Σταυροπούλου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Περικλής», που αναφέρθηκε ειδικά στον αγώνα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία και στην κανονική εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Φυσάει Κόντρα ενημερώνει ότι σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Περικλής», αλλά και με άλλα σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες της περιοχής, θα λάβει πρωτοβουλία για αγωνιστική, όπως σημειώνει, συμπόρευση σχετικά με το θέμα των προσφύγων που θα καταλήξει και σε κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε έγιναν αρκετές τοποθετήσεις από κατοίκους της περιοχής, μέλη και φίλους του Φυσάει Κόντρα που ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές και δήλωσαν, όπως ενημερώνει η δημοτική κίνηση, «αποφασιστικά το “παρών” στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινού αγώνα Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων και στην Αγία Παρασκευή».

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της για την εκδήλωση η δημοτική παρέμβαση Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή σημειώνει: «Η ιδιαίτερη μαζικότητα και η πολύ ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση που γίνεται σε όλες τις τελευταίες εκδηλώσεις, μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet