Ενημέρωση και δράσεις για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

Ενημέρωση και δράσεις για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Διαδοχικές συμβάσεις με εταιρείες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών έχει συνάψει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Στις συμβάσεις αυτές προβλέπονται εφαρμογές καταπολέμησης προνυμφών κουνουπιών σε φρεάτια ομβρίων, ρέματα και συντριβάνια, σε σημεία δηλαδή αναπαραγωγής των κουνουπιών σε στάσιμα ύδατα. Επιπλέον, σε επιλεγμένα σημεία όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου, δηλαδή στο Αμαξοστάσιο και το Δημοτικό Κοιμητήριο, πραγματοποιούνται εφαρμογές ακμαιοκτονίας κουνουπιών.

Η προηγούμενη σύμβαση με την εταιρεία αντιμετώπισης κουνουπιών έληξε τον Ιούνιο 2020 και τον Ιούλιο/Αύγουστο 2020 ξεκίνησαν δύο νέες συμβάσεις.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 2 2

Συμπληρωματικά με τις δράσεις κουνουποκτονίας, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών σε όλες τις κατοικίες της αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο πληθυσμός του κουνουπιού «Τίγρης» αρχίζει και αυξάνεται σημαντικά, λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης θερμοκρασίας, θα διανέμονται από τον Δήμο ενημερωτικά φυλλάδια προς τους δημότες με πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών και ειδικότερα του συγκεκριμένου είδους.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φυλλάδια ενημέρωσης και από το δημαρχείο, το ΚΕΠ του Δήμου και επιλεγμένα δημοτικά κτήρια. Επίσης, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, ξεκίνησε και η ανάρτηση ειδικών, ενημερωτικών αφισών στα δημοτικά κτίρια και στα σχολεία του Δήμου.

«Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται, επειδή υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη συμπεριφορά των κατοίκων και στον πληθυσμό ή όχι των κουνουπιών σε μία περιοχή. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι χώροι, στους οποίους έχει πρόσβαση και παρεμβαίνει ο Δήμος με εφαρμογές κουνουποκτονίας, αποτελούν μόνο το 20-30% της έκτασης του Δήμου. Το υπόλοιπο 70-80% αποτελείται από ιδιωτικούς χώρους οικιών και επαγγελματικών χώρων, όπου η συνεργασία των χρηστών των χώρων είναι καθοριστικής σημασίας για τον αριθμό των κουνουπιών. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, η αποφυγή της δημιουργίας στάσιμου νερού είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης της εκκόλαψης των κουνουπιών. Με άλλα λόγια, χωρίς τη συνεργασία των κατοίκων, το κουνούπι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος δίνει την πρέπουσα σημασία στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενημερώνοντας για πιθανά σημεία λιμναζόντων υδάτων στο χώρο της κατοικίας ή εργασίας, μέσω της διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων και της ανάρτησης αφισών» σημειώνει η διοίκηση.

Η ύπαρξη κουνουπιών τους θερμούς μήνες σχετίζεται πάντα με την ύπαρξη στάσιμων νερών για περισσότερες από πέντε περίπου ημέρες στο ίδιο σημείο. Τόσες ημέρες χρειάζεται η προνύμφη του κουνουπιού «Τίγρης» για να εκκολαφθεί. Χωρίς στάσιμα νερά, τα κουνούπια δεν αναπαράγονται. Επιπλέον, ο «Τίγρης» έχει μικρή ακτίνα πτήσης, η οποία είναι συνήθως μικρότερη από 100 μέτρα από την εστία νερού, στην οποία γεννήθηκε. Αυτό σημαίνει, πως τα κουνούπια που βρίσκονται σε ένα σημείο, έχουν γεννηθεί σε στάσιμα νερά στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο συνδυασμός αυτόματου ποτίσματος και απουσίας των κατοίκων για διακοπές, προκαλεί πολλαπλές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο νερό που λιμνάζει στον κήπο ή στα πιατάκια από τις γλάστρες. Ειδικότερα φέτος, λόγω κορωνοϊού, η θερμή εποχή είχε ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις προηγούμενες, καθότι ο κόσμος παρέμεινε στο σπίτι του και συνέχισε να κάνει εκτεταμένη χρήση νερού (πλυσίματα, ποτίσματα κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών.

Η χρονική στιγμή έναρξης της ενημερωτικής εκστρατείας του Δήμου έρχεται σε μία εποχή, στην οποία οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους από τις διακοπές τους και επιπλέον επίκεινται βροχοπτώσεις, που θα δημιουργήσουν νέες εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Το συνηθέστερο είναι η ενημερωτική εκστρατεία να ξεκινά την άνοιξη, με την έναρξη της θερμής εποχής. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε την άνοιξη του 2020 σύμβαση εν ενεργεία με εταιρεία απεντόμωσης, στις υποχρεώσεις της οποίας ήταν και η ενημερωτική εκστρατεία. Η εταιρεία αυτή ανταποκρίθηκε τελικά πλημμελώς στη συμβατική αυτή υποχρέωσή της, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην εξοφλήσει την αντίστοιχη υπηρεσία παροχής ενημέρωσης. Νέα σύμβαση του Δήμου με διαφορετική εταιρεία απεντόμωσης ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου 2020 και μία από τις πρώτες της υποχρεώσεις ήταν η ενημερωτική εκστρατεία, η οποία και πραγματοποιείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2020.

«Πώς αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι»

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή στη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και όπου μεγαλώνει η προνύμφη τους.

«Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι το στάσιμο νερό! Όπου υπάρχουν κουνούπια υπάρχει και στάσιμο νερό!»

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Αγίας Παρασκευή επισημαίνει ότι:

  1. Τοποθετούμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
  2. Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
  3. Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
  4. Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
  5. Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
  6. Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
  7. Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  8. Καλύπτουμε τις μπαγκαζιέρες, βάρκες, δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
  9. Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
  10. Κάλυψη περιεκτών που περιέχουν στάσιμο νερό και δεν μπορούν να απομακρυνθούν (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου, εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή η κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
  11. Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet