Επιτυχημένη εκδήλωση για τη συνδρομή των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα
Κοινωνία

Επιτυχημένη εκδήλωση για τη συνδρομή των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα

Πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του 2ου Γυμνασίου, το Σάββατο 27 Μαΐου, πρώτη μέρα του  διήμερου αφιερώματος στη συμβολή των Κρητών στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας το οποίο διοργάνωσαν, με αφορμή την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου – ΠΑΟΔΑΠ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών & Φίλων Κρήτης.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης Δ. Κονταξής και Γ. Πρασιανάκης μίλησαν με τεκμηριωμένο λόγο και πολλές λεπτομέρειες για τη μεγάλη εθελοντική συμμετοχή, τη γενναιότητα, την ανδρεία και το εθνικό φρόνημα των Κρητικών στον Μακεδονικό Αγώνα 1903- 1908 και τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912- 1913. Μαζί με τον πρώτο νεκρό του Μακεδονικού Αγώνα (23 Ιουλίου 1903), που ήταν από την Ανώπολη Σφακίων, έμειναν για πάντα στη μακεδονική γη 769 Κρητικοί από τους 3.000 περίπου που πολέμησαν.

Μετά τις ομιλίες η Χορωδία του Συλλόγου Κρητών, υπό τη διεύθυνση του Μ. Μεσήνη, τραγούδησε τραγούδια της Κρήτης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος, ο πρ. δήμαρχος Β. Ζορμπάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, Μ. Κρασανάκης, και παραβρέθηκαν ο πρ. υφυπουργός Μ.  Καρχιμάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, ο πρ. δήμαρχος Α. Σιδέρης, οι αντιδήμαρχοι Ελισ. Πετσατώδη και Ι. Σιδέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτ. Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Σωτ. Ησαΐας, Ε. Καψοκεφάλου, Διον. Λέκκας και Ι. Λογοθέτης, κ.ά.

Ο καιρός δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της δεύτερης εκδήλωσης του διημέρου, που ήταν  αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης και επρόκειτο να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet