Ευθύνες σε Αποκεντρωμένη και διοίκηση για το «ναυάγιο» με τα γηπεδάκια 5Χ5
Κοινωνία

Ευθύνες σε Αποκεντρωμένη και διοίκηση για το «ναυάγιο» με τα γηπεδάκια 5Χ5

Ευθύνες τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στη δημοτική Αρχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής επιρρίπτει το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής για το γεγονός ότι «ναυάγησε» το έργο εργασιών επισκευής στα  γηπεδάκια 5×5 των 7ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αναφέρει τα εξής:

Όπως ενημερώσαμε με σχετικό δελτίο Τύπου, την Τρίτη 25 Ιουλίου η Ένωση συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Σταθόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα των σχολείων , μεταξύ των οποίων οι επισκευές και συντηρήσεις. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Π. Γκόνης.

Για τα γηπεδάκια 5×5 των 7ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα είναι έτοιμα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς, όμως,  μας  περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Στις 04.08.2017  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  ακυρώνει την υπ΄αριθμ. 208/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με την οποία οριζόταν ο ανάδοχος του διαγωνισμού που θα εκτελούσε το συγκεκριμένο έργο. Στο έγγραφο αυτό φαίνεται όλη η πορεία ενός διαγωνισμού αξίας 50.000 ευρώ, οι όροι του οποίου αναρτήθηκαν στις  07.04.2017 και διενεργήθηκε στις 20.04.2017. Η τελική  απόφαση 208/2017 της Οικονομικής Επιτροπής, με την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, λαμβάνεται από την Αποκεντρωμένη στις 19.06.2017. Στις 17.07.2017, στην εκπνοή των 30 ημερών που οφείλει η Αποκεντρωμένη ν’ απαντήσει, αντί απάντησης ζητά από τον Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία λαμβάνει τρεις μέρες μετά, στις 20.07.2017.

Το «δράμα» ολοκληρώνεται στις 04.08.2017 οπότε η Αποκεντρωμένη, ελέγχοντας την απόφαση της 19.06.2017, ανατρέχει στους  όρους του διαγωνισμού (του Απριλίου), αποφασίζει αρνητικά για  κάποιους όρους του διαγωνισμού και  ακυρώνει την τελική ανάθεση του έργου.

Οι ευθύνες είναι πολλές και πολλών:

Για την Πολιτεία δεν είχαμε αμφιβολίες. Γνωρίζουμε τους χρόνους με τους οποίους διενεργεί τις εργασίες και τους ελέγχους της και κυρίως την «ευαισθησία» της για τα Δημόσια Σχολεία, τα οποία έχουν μπει στο «στόχαστρο», προκειμένου να ελαφρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από το «βάρος» τόσο της λειτουργίας τους όσο και της συντήρησής τους… Άλλωστε και σ΄αυτή την απόφαση το πρόβλημα τελικά ήταν το κόστος, η μικρότερη ή μεγαλύτερη έκπτωση και η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού της αγοράς. Φυσικά η προάσπιση του δημοσίου χρήματος είναι πρώτιστο μέλημα μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Πρώτιστο μέλημα όμως (πρέπει να) είναι και η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών της και ειδικά των Παιδιών της. Μεταξύ των δύο μελημάτων δε, η ασφάλεια των παιδιών (πρέπει να) έχει προτεραιότητα.

Ο Δήμος  θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και αποτελεσματικός. Κυρίως όμως θα έπρεπε να έχει «νοιαστεί» περισσότερο, να έχει τρέξει περισσότερο, να έχει ενοχλήσει και να έχει πιέσει περισσότερο και να μην αφήνει τον χρόνο να περνάει. Θα πρέπει να βρει και να ορίσει τελικά έναν άνθρωπο επιφορτισμένο αποκλειστικά με τα θέματα των σχολείων, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση και να λειτουργεί ως συντονιστής μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων του Δήμου (Παιδείας, Τεχνικής Υπηρεσίας, ΠΑΟΔΑΠ κτλ), αλλά  και της Κεντρικής Διοίκησης. Εμείς το ζητήσαμε και το περιμένουμε, ώστε να μην αφήνονται στην τύχη τους σοβαρές υποθέσεις και έργα.

Επειδή όμως τις ευθύνες της Διοίκησης -Δημοτικής και Περιφερειακής-  θα τις πληρώσουν τελικά  μικρά παιδιά του Δημοτικού, εμείς επικαλούμαστε τη δέσμευση της δημοτικής Αρχής και επανερχόμαστε με τα αυτονόητα:

  • Τα γηπεδάκια πρέπει να επισκευαστούν γιατί είναι επικίνδυνα, ακατάλληλα και χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά. Το αίτημα της ανακατασκευής τους είναι γνωστό και εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.
  • Είναι κρίμα να χάνεται το καλοκαίρι χωρίς σοβαρές επισκευαστικές εργασίες. Η Ένωση, όπως πάντα, πιστεύει  ότι το καλοκαίρι  είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για τις προγραμματισμένες επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, ώστε ο Σεπτέμβριος να βρει τα σχολεία έτοιμα και ανανεωμένα να υποδεχθούν τα παιδιά μας. Η μη αξιοποίηση της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την άποψή μας, δηλώνει την αναποτελεσματικότητα και τις αστοχίες της διοίκησης, αφού φαίνεται να υπήρχε η πολιτική βούληση από τον Δήμο και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ για να γίνει το έργο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet